Mafiáni na Blu-ray - znovu a lépe!

vydáno 28. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Coffee Book, Dolby Digital, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, film, Goodfellas, Mafiáni, VC-1, Warner Bros.

Mafiáni (GoodFellas, 1990) - 20th Anniversary Edition

To jsou paradoxy: čím více filmů je dostupných na Blu-ray (a že už jich je přes 2000!), tím hůře se na některé z nich dívá. Týká se to především některých nejstarších disků z let 2006 a 2007, které často trpí například „zfušovaným“ obrazovým přepisem, absencí HD zvuku nebo nulovou bonusovou výbavou. Například právě Mafiáni Martina Scorseseho.

Disk vyšel v lednu 2007 a jako takový jaksi samozřejmě nemá vůbec žádnou českou jazykovou podporu – přesto jsme na začátku roku vydali recenzi Mafiánů na Blu-ray (takže je zde nebudeme nijak dál představovat), protože si ji tenhle zásadní film prostě zaslouží. Stejně tak by si ovšem zasloužil i kvalitnější obrazový přepis a lepší zvuk, než „obyčejné“ Dolby Digital 5.1.

Z naší recenze se také dozvíte, že se i v případě takto odfláknutého disku stejně jedná o nejlepší aktuálně dostupnou verzi, protože DVD se s Blu-ray samozřejmě nedá srovnávat. Studio Warner se ale naštěstí rozhodlo napravit si tuto reputaci a u příležitosti nadcházejícího dvacetiletého výročí vzniku filmu chystá jeho vylepšenou dvoudiskovou „knižní“ edici.

Ačkoliv zatím nebyly zveřejněny technické specifikace, zcela jistě můžeme očekávat VC-1 obraz – ten byl ostatně už na vydání z roku 2007. Předpokládá se ale, že studio tentokrát věnuje větší péči digitálním opravám obrazu a z negativu se tak podaří vytáhnout podstatně více. Stejně tak zvuk by měl být bezeztrátový, tedy DTS-HD Master Audio 5.1 nebo Dolby TrueHD 5.1.

Bonusová výbava by měla zůstat v zásadě stejná (dva audiokomentáře, tři dokumenty, srovnání storyboardu s konečnými scénami, trailery), čistě teoreticky bychom se ale mohli dočkat alespoň jejich HD prezentace, na původním Blu-ray vydání totiž byly všechny tyto materiály pouze ve standardním rozlišení.

Mafiáni (GoodFellas, 1990) - 20th Anniversary Edition

Nově by se, zřejmě na samostatném druhé disku, měl objevit rozsáhlý dokument Public Enemies: The Golden Age of the Gangster Film, který zatím vyšel pouze na DVD, a také poměrně obskurní záležitost – staré kreslené filmy (cartoons) s gangsterskou tematikou: I Like Mountain Music, She Was an Acrobat's Daughter, Racketeer Rabbit a Bugs and Thugs. To vše doplněno čtyřiatřiceti stránkami plnobarevné knihy, dokumentující vznik filmu.

Tento další přírůstek do takzvané Coffe Book edice by měl v regionu A (Amerika) vyjít 16. února příštího roku, evropské vydání (region B) zatím nebylo hlášeno. Je to sice jedno, protože studio Warner své Blu-ray disky regionálně nekóduje a americké vydání si tedy u nás budeme moct bez problémů přehrát…

…ale pokud by se měli Mafiáni konečně objevit s českými titulky nebo dabingem, mohlo by to být právě jedině na některé z mutací evropské edice. Studio Warner nás na Blu-ray (díky tuzemské distribuční společnosti Magic Box) sice pravidelně zásobuje hlavně čerstvými blockbustery, ale občas si vzpomene i na klasiku – necháme se překvapit.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře