Matrix (recenze Blu-Ray)

vydáno 22. 6. 2010 | autor Jan Frič | sekce Recenze | téma Filmy | 31 komentářů

Tagy: Animatrix, Blu-ray, Dolby TrueHD, film, Matrix, Matrix Reloaded, Matrix Revolutions, The Matrix, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions, The Ultimate Matrix Collection, VC-1, Warner Bros.

Matrix (Matrix, The, 1999) (Blu-ray)

Je tomu již 11 let, co se zrodil tento kasovní trhák a nebojím se říct i kultovní film. Je tomu 11 let, co spousta z nás trávila čas neustálým omíláním tohoto kousku a tím, že pubertálně citovala hlášky z něj.

Bratrům Wachovským se povedl opravdu pěkný kousek. Mladí, téměř neznámí a přesto získali díky svému jedinému předchozímu projektu Past velké množství peněz na opravdový trhák. A myslím, že studio Warner Bros. udělalo opravdu dobře. Konec konců se Matrixem v roce 2002 celkem výrazně „inspiroval“ film Equilibrium.

Příběh, který je směsicí postapo, sci-fi a akční podívané, pravděpodobně všichni čtenáři znají, takže si vystačíme s konstatováním, že byl na svou dobu poměrně revolučním upozorněním na to, jak nás pohlcuje svět počítačů a technologického pokroku. Vizuální zpracování na Blu-ray vynikne naprosto perfektně, i když nutno poznamenat, že to co v DVD kvalitě vypadalo jako dokonalá animace, už nevypadá tak úchvatně.

Celý film je laděn spíše do tmavých barev, které dokáží člověka vtáhnout do děje a dodat tu správnou atmosféru. Oba světy, kterými hrdina prochází, mají „svou barvu“. Reálný svět je laděn do modré, zatímco Matrix má výrazně nazelenalé zabarvení. Interiéry v Matrixu jsou přehnaně pravidelné, zatímco v reálném světě řádně chaotické.

Tyto odlišnosti dají skutečně pocítit rozdíl mezi oběma světy, ve scénách z toho virtuálního se dostaví nervozita ze zvláštní uhlazenosti, zatímco v reálném světě jakýsi „domácký pocit“.

Celá podívaná je naplněna velkým množstvím efektů, v případě bullet time dokonce nikdy dříve nevídaných. Wachovským se podařilo dokonale využít tehdejší technologické možnosti a film naplnili skutečně nenucenou komiksovou atmosférou, nikoli prvoplánovou, jako tomu bylo například u Spider-Mana (recenze), ale jakousi vizuální tváří japonského komiksu.

Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999)

Právě díky bullet time je divákovi dána možnost ty nejefektnější chvíle vychutnat tak, jako by byly vepsány v mistrovském comic booku. Matrix je prostě dokonalou směsí chytlavého příběhu a akce, která zaujme i ty, které většina akčních filmů zanechává chladnými.

Technické provedení

Když se mi dostal do rukou film na DVD disku, těšil jsem se jak malé dítě, až si ho užiji v pořádné kvalitě. Už tehdy jsem byl ale zklamán, neboť český dabing byl pouze ve stereu, takže pro nějaký slušnější zážitek zbývala jedině originální anglická stopa. Bohužel tato situace se opakuje i v případě Blu-ray vydání.

Disk obsahuje anglickou stopu v Dolby TrueHD, dále pak plejádu Dolby Digital 5.1 stop v několika východních jazycích a na kvalitativním ocasu visí právě čeština ve stereu společně s turečtinou. Považuji to za velmi smutné – titul který klade velký důraz na audiovizuální zážitek by si skutečně zasloužil alespoň DD 5.1 i pro dabing. U DVD jsem to ještě chápal, zde je to však podle mne neomluvitelné.

Zvuk Dolby TrueHD stopy je velice dobrý. Ačkoli je dynamický rozsah nahrávky poměrně široký, nedochází k překrytí dialogů efekty a to i přes to, jak mohutné a výrazné jsou. Zvuk je čistý a detailní. V některých scénách, například při vysvobození Morphea z vládní budovy, je „poslech nábojnic“ velmi příjemný. Na rozdíl od DVD vydání zde tedy skutečně lze pocítit zvuk, za který film obdržel ocenění akademie.

Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999)

Co mně překvapilo, bylo velké množství efektů v centrálním reproduktoru, který bývá často vyhrazen pouze pro dialogy, ale to rozhodně není mínus – kvalitní reproduktor je alespoň řádně využit. Nepříjemné by to mohlo být pouze pro ty, kteří se rozhodli právě na centrálním reproduktoru ušetřit.

Negativa tím naštěstí končí, obrazová kvalita filmu je dle mého soudu velmi dobrá. Datový tok se drží stále kolem 30 Mbps a to i v klidných pasážích. (Poznámka šéfredaktora: To je ovšem pouze odhad z údajů přehrávače a pravděpodobně včetně bitrate datové stopy. Analýzou disku bylo zjištěno, že pouze VC-1 video má průměrný bitrate 16 Mbps při datové velikosti 16 GB.) I přes velké množství tmavých scén nedochází ke ztrátě kontrastu.

Nevšiml jsem si žádného výrazného filmového zrna (které by u tohoto díla dle mého mínění bylo na škodu). Obraz je velice detailní a kvalita Morpheovy pleti dostává nový rozměr. Skutečně v každé trochu klidnější scéně objevujete nové detaily. Přesně rozeznáte kresbu Morpheovy kravaty, zjistíte že i Trinity má nějakou tu vrásku a krásně si prohlédnete strukturu křesel v Konstruktu.

Faktem je, že Blu-ray dokáže být i ostřejší. Nemyslím však, že by to tento film potřeboval. Už stávající úroveň ostrostí přináší i některé neblahé důsledky. Poměrně často je poznat, že animace je staršího data. Nejlépe je to vidět ve scéně, kde se chobotničky dobývají do Nabu.

Matrix (Matrix, The, 1999) - Blu-ray video bitrate

Ani akčnější scény nepostrádají detail a kvalitu, obraz je krásně čistý a ostrý; ve chvílích, kdy přece jen ostrost není úplně taková, jak bychom si představovali, je vidět, že jde spíše o zaváhání kameramana, přesto to není nic závažného. Zpětně si nyní vzpomenu pouze na jednu scénu s tímto nedostatkem, a to když se Neo chystá opustit kancelář oknem.

Po obrazové stránce prostě musí být každý nadšenec spokojen.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Matrix.

Bonusy

Zde je nabídka poměrně bohatá. Film je vybaven PIP komentářem, bohužel se mi ho na mém Blu-ray přehrávači nepodařilo zprovoznit, zvídavější diváky ale jistě potěší. Dále je disk doplněn o čtyři audio komentáře – jeden od filosofů, další od kritiků, přes komentáře herců a štábu až k poslednímu komentáři od skladatele hudby Dona Davise.

Všechny tyto bonusy jsou v SD rozlišení. Jde ale víceméně jen o dokumenty a tak bych to nepovažoval za výraznou chybu.

Samostatné bonusy začínají sadou dokumentů. Zde bych rád poznamenal, že méně by možná mohlo být více. Všechny dokumenty se zabývají přípravou natáčení a poměrně detailním popisem tvorby efektů. Pouze v dokumentu Matrix Revisited, který je nejdelší a trvá dvě hodiny, se objeví pár pseudoinformací o Matrixu Reloaded a Revolutions, ale to skutečně jen okrajově.

Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999) Matrix (Matrix, The, 1999)

V důsledku se tak setkáte s dokumenty, které vám velmi často budou nabízet stejné záběry, informace a rozhovory. To by nebylo na škodu, pokud by existoval zajímavější obsah, kterým lze vyplnit disk. Například projekt Animatrix tu vysloveně chybí. Dokumenty jsou ovšem řádně otitulkovány, což je potřeba přičíst k dobru.

Další bonusy jsou zaměřeny na hudbu. První je na řadě soundtrack k dokumentu Matrix Revisited, jde o 41 vesměs tanečních tracků, které mě osobně příliš nezaujaly. Příznivce taneční hudby by však zajímat mohly, pokud si tedy potrpí na lehce unylé tempo. Z mého pohledu zajímavějším kouskem je videoklip Marilyna Mansona Rock is dead – ne že bych byl Marilynovým fanouškem, ale song má tempo, říz a hlavně je skutečně z filmu.

Bonusy pak uzavírají trailery a televizní spoty.

Verdikt

S diskem jsem byl více méně spokojen, kvalita obrazu je velmi dobrá a nejsem si jist, jestli by její zvyšování bylo přínosné pro divácký požitek. A zvuk, ten je opravdu výborný. Bohužel je nutné zopakovat i pár výhrad. Ocenil bych lepší výběr bonusů (soundtrack k filmu místo soundtracku k dokumentu a Animatrix místo části dokumentů). Dále by nebyl k zahození český dabing alespoň v 5.1 provedení.

Osobně musím říci, že i přes zmíněné nedostatky bych si tento Blu-ray disk rozhodně pořídil – přece jen je to Matrix, o čem tu mluvíme. Kultovní film, který je zajímavý z hlediska audiovizuálního i obsahového, a to je v poslední době poměrně vzácné. Obzvláště u filmu, který do kina dokázal přitáhnout masy.

Pokud jde o sběratelskou kolekci všech tří filmů, máme bohužel v České republice smůlu. The Ultimate Matrix Collection, která obsahuje větší množství bonusů, mezi nimiž je i celá série Animatrixu, lze zakoupit pouze na zahraničních trzích.

DVDobchod.cz - logo

Komu by tedy nevadila absence češtiny, možná by stálo za to poohlédnout se po ní…

Blu-ray film Matrix k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Richard K (bez ověření), 22. Červen 2010 - 15:47

Obrázek uživatele Richard K

A co teprve dvojka a trojka.Tam je obraz oproti jedničce výrazněji kvalitnější a „hudební“ scéna v Nabu je pak pastvou pro uši,neřku-li automobilová honička u které si uvědomíte trikové „nedokonalosti“ prvního dílu.Jenže oč je 1 slabší v trikových sekvencích,o to je silnější v příběhu,takže něco za něco.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil d.f.h, 22. Červen 2010 - 15:58

Obrázek uživatele d.f.h

Jj, automobilová honička je moje zamilovaná. Recenze dvojky a trojky budou, takže se těšme :-)

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Zmítač (bez ověření), 22. Červen 2010 - 18:33

Obrázek uživatele Zmítač

To je zas nějaká nová edice, nebo je to to BD, co vyšlo již před delší dobou ?

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil d.f.h, 22. Červen 2010 - 18:34

Obrázek uživatele d.f.h

Pořád to samé, resp. u nás to vyšlo jen jednou.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Eli (bez ověření), 22. Červen 2010 - 20:45

Obrázek uživatele Eli

Trilogie Matrix patří k tomu nejlepšímu v mé skromné sbírce. Chápu a rozumím, že priorita znalosti angličtiny je v místě a čase různá, ale schopnost zhlédnout tento filmový skvost v CZ dabingu (nebo jiném) je pro mě vrchol sado-maso. Možná jsem špatně, ale tak to vidím (a ještě lépe slyším) :-)

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil d.f.h, 22. Červen 2010 - 21:20

Obrázek uživatele d.f.h

Vítej do klubu, jsem na tom podobně :-)

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Eli (bez ověření), 22. Červen 2010 - 23:53

Obrázek uživatele Eli

Ooohh, děkuji za pozvání :-) Přihlašovací jméno a heslo ?

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 22. Červen 2010 - 23:05

Obrázek uživatele tombik

Tak dneska uz to take sleduji v puvodnim zneni, ale kdyz jsem to vidal jako jeste ani ne pubertak, tak to bylo s dabingem. Proto by pro me z nostalgie mela stopa v CJ (pokud by byla dobre udelana) smysl. Myslim, ze to ze vetsina z nas nema problem, nebo dokonce preferuje originalni zneni, neni omluvou pro stopu 2.0 na HD vydani filmu. Obzvlast u kousku ktery ma takhle uzasny zvuk.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 22. Červen 2010 - 22:55

Obrázek uživatele tombik

Tak ja na to ted take koukam v Anglictine, ale jako decko jsem vzdy koukal s dabingem a tgak to pro me zrovna u Matrixu ma jakousi poezii a tak bych mel rad na vyber mezi kvalitnim anglickym a ceskym zvukem. Myslim ze to, ze originalni dabing je pro mnoho uzivatelu lepsi volba nez cesky dabing, rozhodne nepovazuji za omluvu pro 2.0 stopu na HD vydani filmu…;)

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Zmítač (bez ověření), 23. Červen 2010 - 18:35

Obrázek uživatele Zmítač

Ještě, že alespoň na warezu je to s DTS-HD MA českou zvukovou stopou…

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 23. Červen 2010 - 23:41

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Ted si me vazne pobavil, prej CZ DTS-HD MA, LOL:D

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil exabyte (bez ověření), 24. Červen 2010 - 19:56

Obrázek uživatele exabyte

http://www.hdclub.sk/viewtopic.php?… ke konci druhé stránky, to že o něm nevíš, neznamená že neexistuje a není důvod se posmívat člověku co o něm ví…

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil DTS-HD Master Audio (bez ověření), 25. Červen 2010 - 8:41

Obrázek uživatele DTS-HD Master Audio

Nesmysl, teda pokud to neni práce nějakého vtipálka, DTS-HD Master Audio se dá vyrobit i z mono MP3ky. Kvalitativní schopnosti technologie(v tomto případě audio kodeku) nemusí být vždy přímo úměrné kvalitě výsledné. Co je mi platné DTS-HD Master Audio v konverzační komedii, obyčejné DTS v akčním snímku bude mít subjektivně lepší zvuk. Takže se ptám, slyšel jsi tu CZ DTS-HD Master Audio stopu ?

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 25. Červen 2010 - 23:32

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Ty si skutecne myslis, ze to piratsky vyhotovene DTSHDMA z buhvijakeho zdroje(tipuju stereo dabing z DVD:)))je plnohodnotne DTSHDMA? To je fakt legrace, ale hlavne ze nam mi receiveru sviti DTSHDMA, sice to zni jak vycvachtana mp3, ale sviti mi DTSHDMA, takze to je proste DTSHDMA:D:D

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Mark (bez ověření), 5. Září 2010 - 17:24

Obrázek uživatele Mark

No však to svietiace svetielko je na tom predsa to najdôležitejšie. :-)

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 23. Červen 2010 - 19:53

Obrázek uživatele tombik

No to je pekne nefer. Proc tohle nedokazou udelat pro platiciho zakaznika, kdyz to dokaze udelat warezovy nadsenec zdarma…:-(

Jinak se omlouvam za dva stejne prispevky, prosim pokud to lze smazat.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Zmítač (bez ověření), 24. Červen 2010 - 10:22

Obrázek uživatele Zmítač

Je to stejná situace, jako u Avataru… tam taky českou stopu musela do DTS-HD MA remasterovat komunita… …nicméně výsledek je překvapivě dobrej.

Osobně nevidím důvod, proč si kupovat BD, když si můžu zdarma a legálně stáhnout image BD, který má navíc oproti původní verzi lepší zvuk. Navíc, pořád je praktičtější mít deset externích disků, než bejt zasypanej hromadama BD.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil d.f.h, 24. Červen 2010 - 11:13

Obrázek uživatele d.f.h

Pokud se pořád bavíme o českém dabingu, tak to považuju za naprosto bezpředmětné, jeho přítomnost / nepítomnost / kvalita / nekvalita pro mě nehraje při výběru Blu-ray disků absolutně žádnou roli. A myslím, že je to pochopitelné, když k filmu nepatří.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 24. Červen 2010 - 14:43

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

Mně jen není jasné z čeho ji ta komunita masterovala. Na DVD byl 2.0, na BD je 2.0, v kinech to naštěstí dabované neběželo a pochybuju, že by pro televizi někdo mastroval 5.1 dabing. Takže se dá předpokládat, že ta 2.0 je tam prostě proto, že tehdy se dabing do 5.1 ještě nemíchal. Ten „komunitní“ vícekanál je pak stejně zase jen zvukovými procesory prohnané stereo, nebo se pletu?

IMHO, když už někdo zkousne zničení hlasů jejich zdabováním, tak už potom nějaké stereo je maličkost. Co přátelé Poláci s jejich V.O., který je i na některých BD?

Dabing pochopím u dětských filmů a v televizi, na kterou koukají lidi „při žehlení“. Na to by v pohodě stačilo dabovat do sterea a ušetřený budget dát na bonusy, či autoring.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 24. Červen 2010 - 15:17

Obrázek uživatele tombik

pleteš, většinou se to dělá tak že se co nejlépe z té 2.0 stopy extrahují dialogy a ty se pak primychaji do puvodniho DTS-HD…Akorat se musi stahnout nektere frekvence u kanalu ve kterych je dialog u te HD stopy (coz byva vetsinou hlavne centr.

Jasne neni to studiova kvalita jak by mela byt, ale od Sterea nebo DD je to velky skok dopredu, ktery nejaky smysl ma.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 24. Červen 2010 - 19:29

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

No to tedy klobouk dolů, že je někdo ochotný kvůli dabingu podstoupit takové martyrium. Ale konec konců proč ne, proti gustu.. :) Každopádně „Goodbye, Mr. Anderson“ Huga Weavinga je o několik levelů jinde, než neohrabané „Sbohem pane Andersone“ :))

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 24. Červen 2010 - 20:05

Obrázek uživatele tombik

S im nemohu než souhlasit. :-)

Jen prostě nemohu překousnout že komunita zadarmo to martyrium podstoupí a vydavatel BR nikoli.

Totiž u nás doma je to tak že většinou maminka dává přednost dabovanému zvuku a já se svou touhou po všech efektech ostrouhám :-/

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 24. Červen 2010 - 20:13

Obrázek uživatele KARLOS

Jednoduché řešení – nekoukat s maminkou ;)… Když už si platím u českého distributora těžkou přirážku za lokalizaci, vyžaduju, aby byla provedena alespoň pořádně. I když ji nevyužiju…

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 25. Červen 2010 - 10:41

Obrázek uživatele tombik

To je tezke kdyz je BDP a Plasma v obyvaku :D A repraky jak by smetl. Pak mam moznost nekoukat s maminkou v SD kvalite. coz je jaksi mimo misu :D

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 25. Červen 2010 - 21:12

Obrázek uživatele KARLOS

Tak pořídit sluchadla a koukat se v noci jakožto každý civilizovaný HD divák ;)…

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 26. Červen 2010 - 10:03

Obrázek uživatele tombik

Sluchátka?! Civilizovaný HD divák? :D Tak ted jste me dostal kolego :D TO uz si muzu rovnou koupit k pocitaci BR mechaniku a lepsi monitor :D

Jinak na to abych mohl koukat kdyz maminka spi bych musel vyckat tak do 2 do rana. A to nejak neni uplne ono :D

BTW uz jsme uplne mimo recenzi, tak to tu ukoncime ne?

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 26. Červen 2010 - 14:04

Obrázek uživatele KARLOS

JJ, už jsme se dostali někam úplně jinam… Ale poslední věc k těm sluchátkům – přes to, přeze všechno, že právě na pcčku s bd mechanikou koukám nejvíce :D, jde o to, že sluchadla nejsou rozhodně špatnou volbou… Je doufám jasné, že to nejsou nijaké chrastítka z obchoďáku za dvě stovky, ale už třeba s PortaPro se člověk dostane do zvukově přijatelných končin. A je to mnohem elegantnější, než rušit půlku baráku, o problematickém rozmístění reprosoustav netřeba ani mluvit, že ;)…

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 27. Červen 2010 - 23:41

Obrázek uživatele Pedro_CZ

„ale už třeba s PortaPro se člověk dostane do zvukově přijatelných končin. “

Tady je to posledni dobou samej vtipalek:D Nic ve zlem;)

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 14. Červenec 2010 - 18:11

Obrázek uživatele tombik

máš bod. přijatelné začíná uz Sennheiser HD 555

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil Elkavar (bez ověření), 1. Červenec 2010 - 0:24

Obrázek uživatele Elkavar

Toto není dobrá recenze. Člověk, co to psal, evidentně moc rozumu nepobral, nebo spíše není rozepsaný. Je to velmi slabé, až ubohé, myslím po stylistycké stránce.

Re: Matrix (recenze Blu-Ray)

Vložil tombik (bez ověření), 14. Červenec 2010 - 18:13

Obrázek uživatele tombik

Děkuji, co říct, první recenze. Pokud mohu, tak se rád inspiruji některým z Vašich článků.