Mlčení jehňátek (recenze Blu-ray)

vydáno 4. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Hannibal, MGM, Mlčení jehňátek, MPEG-2, The Silence of the Lambs

Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991)

Těžko nalézt více charismatické ztělesnění Zla, než jaké představuje psychiatr, sériový vrah a kanibal Hannibal Lecter v sérii filmů, natočených podle románů Thomase Harrise. Oscarový thriller Mlčení jehňátek je první a nejúspěšnější z nich.

(Znalci se teď jistě ohradí, že první filmovou adaptací byl v tomto směru Manhunter Michaela Manna z roku 1986, ve kterém si Hannibala Lectera zahrál Brian Cox, ale tenhle snímek se nikdy nestal příliš populární a celkem právem zapadl.)

Na základě dobré knižní předlohy ještě nemusí vzniknout dobrý film, často tomu bývá právě naopak. Mlčení jehňátek se ovšem může pochlubit tak kvalitním scénářem, jaký se už dnes málokdy vidí. Spolu s výtečným hereckým obsazením a skvostnou režií tvoří základní nosné pilíře snímku, který zcela právem patří mezi skvosty kriminálních thrillerů.

Poměrně zvolna a s velkým citem pro detail vyprávěný příběh vlastně není nijak složitý: Clarice Sterling (Jodie Foster), nadaná studentka akademie FBI, je v rámci své „praxe“ přidělena k případu masového vraha, zvaného Buffalo Bill – své oběti totiž stahuje z kůže.

Clarice dostane za úkol pokusit se navázat spolupráci s bývalým vynikajícím psychiatrem Hannibalem Lecterem (Sir Anthony Hopkins), který by vzhledem ke své zálibě mohl poskytnout cenné rady. Hannibal je totiž brutální vrah a kanibal, odsouzený na doživotí. Když Buffalo Bill zřejmě náhodou unese dceru senátorky, Clarice Hannibalovi nabídne zlepšení jeho vězeňských podmínek, pokud se bude na vyřešení případu podílet.

Hannibal souhlasí a poskytne Clarice několik cenných rad, které ji nakonec skutečně přivedou až do bizarního doupěte Buffalo Billa. Hannibal Lecter ovšem mezi tím velmi kreativním způsobem uprchne z vězení…

Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991)

Mlčení jehňátek je v pravém slova smyslu psychologický thriller. Dost se v něm mluví, slova hodně znamenají dovedou vzbudit víc strachu, než těch několik alespoň trochu „akčních“ a naturalistických scén. Hannibal Lecter je na plátně méně než dvacet minut čistého času a z toho naprostou většinu za mřížemi, přesto jsou jeho výstupy tím nejmrazivějším a nejděsivějším (ve Zlém slova smyslu), čím se film snaží zavrtat do divákovy duše.

Chladný a systematický Hannibal Lecter je de facto ústřední postavou filmu, ačkoliv vlastně jen sekunduje agentce Clarice Sterling. Ta je ve své dívčí zranitelnosti dokonalým protikladem krutému kanibalovi i neméně vynalézavému Buffalo Billovi, přesto se dokáže ve zdraví s oběma svým způsobem vypořádat.

Film samotný pak poskytuje víceméně dokonalou sondu do temných zákoutí mysli sériového vraha, a to hned z několika pohledů. Za tento „přínos“ byl ostatně odměněn pěti nejcennějšími Oscary – za film, režii, scénář, herce a herečku v hlavní roli. Takové filmy jsou, pokud dobře počítám, zatím celkem tři…

Technické provedení

Studio MGM vydalo Mlčení jehňátek na Blu-ray až letos v březnu, přesto je obrazový přepis v dnes už zastaralém formátu MPEG-2 a navíc bohužel nepatří k nejkvalitnějším. Je to ovšem diskutabilní – velmi zrnitý a na tmavých plochách viditelně zašuměný obraz atmosféře filmu, která je skutečně silná, v podstatě nijak zvlášť neubližuje. Trochu „vyblité“ barvy demonstrují částečně omezenou paletu, ta ale opět celkovému pocitu z filmu spíše prospívá.

Výborným vodítkem jsou v tomto směru bonusové materiály disku (viz níže), které jsou v naprosté většině případů ve standardním rozlišení 480p a dost často se v nich objevují celé scény z filmu. Při porovnání těchto SD úseků s 1080p MPEG-2 přepisem musí vidět diametrální zlepšení v kresbě detailů a ostrosti skutečně každý, na druhou stranu je také patrné, že zmiňované „nedostatky“ (zrno, šum, barvy) jsou v SD i HD verzi patrné úplně stejně.

Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991)

Zvuk je kromě celkem strašného českého dabingu ve formátu Dolby Digital 5.1 přítomný v originále jako DTS-HD Master Audio 5.1, který tímto vřele doporučuji už kvůli hlasu Sira Anthonyho – ten totiž nelze žádným způsobem napodobit (české titulky jsou taktéž k dispozici a jsou dobré).

Vzhledem k výše zmiňovanému částečně konverzačnímu charakteru snímku se sice žádné akční prostorové efekty nekonají, také je asi nikdo neočekává. Když už se ale na obrazovce skutečně něco děje, na zvuku se to příslušným způsobem odrazí. Velký prostor dostal také klasický orchestrální soundtrack, který má na svědomí Howard Shore a je skutečně geniální.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Mlčení jehňátek.

Bonusy

Z bonusů nelze nemít částečně rozporuplný pocit. Na jednu stranu je jich hodně (přes čtyři a půl hodiny), na druhou stranu je způsob jejich prezentace lehce odfláknutý a až na jednu jedinou výjimku jsou pouze ve standardním rozlišení 480p.

Například Breaking the Silence – znovu kompletně celý film, ovšem jen v SD a s přímo do obrazu vmontovanými videokomentáři, grafickými prvky a vysvětlivkami. Proč to v dnešní době nešlo udělat skutečně jako BonusView videokomentář do samotného filmu ve vysokém rozlišení, to je mi záhadou.

Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991) Mlčení jehňátek (Silence of the Lambs, The, 1991)

Další bonusy už jsou ve formě klasických dokumentů a filmů o filmu. Understanding the Madness (jako jediný v HD) na ploše dvaceti minut předvede, jak se v FBI skutečně řeší podobné kriminální případy, Inside the Labyrinth z roku 2001 je hodinové retrospektivní vzpomínání na natáčení filmu a to, co se dělo při jeho tažení po kinech celého světa (tehdy vzbudil celkem slušný rozruch).

Dozvíme se také něco o velmi důležitém procesu přerodu knihy v úspěšný scénář (The Silence of the Lambs: Page to Screen, 41 minut) a samozřejmě také o vzniku už zmiňované hudby (Scoring the Silence, 16 minut). Dvacet minut vynechaných scén se může zdát hodně, v naprosté většině případů ale není škoda, že se právě tyhle záběry do filmu nedostaly.

Verdikt? Výjimečný film by si možná zasloužil trochu lepší Blu-ray vydání než je právě tohle, ale stejně jako v mnoha jiných případech platí: lepší verze v tuhle chvíli neexistuje. Není tedy proč váhat, zvlášť když má disk plnou českou jazykovou podporu – ačkoliv u nás oficiálně nevyšel, zakoupit ho zde samozřejmě můžete.

P.S.: A k těm játrům nezapomeňte na dobré Chianti…

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Mlčení jehňátek k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře