Mrtvá nevěsta Tima Burtona (mini recenze Blu-ray)

vydáno 7. 1. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, film, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Tim Burton's Corpse Bride

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (Corpse Bride / Tim Burton's Corpse Bride, 2005) (Blu-ray)

Psát o filmech Tima Burtona je v posledních letech jako chodit po cukrárnách a neustále si objednávat Sacher. Někde vám chutná víc, někdy méně, ale ve výsledku se jedná stále o to samé, neboť se peče podle osvědčeného a neměnného receptu. Díky tomu od začátku víte, do čeho jdete. Ale po bezpočtu návštěv vás také může přejít chuť.

Mrtvá nevěsta Tima Burtona sice ještě není čistý ideový vývar jako Frankenweenie či Temné stíny. Přesto se jen těžko hledá ona originalita, s níž byl Burton koncem 80. a v průběhu 90. let spojen. Jako by si po začátku nového tisíciletí zalezl do pohodlného křesla a z něj dirigoval technicky precizní, přesto však výrazně rutinnější látky o tom, co ho baví.

A nenechte se mýlit, dokáže stále bavit i publikum. To divácky zkušenější však již výrazně méně, než když nechal Winonu Ryder tančit za poletujících sněhových vloček, Michaela Keatona řádit na modelu maloměsta či Natalii Portman bojovat s mimozemskou invazí.

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Mrtvá nevěsta je snímkem vizuálně úchvatným. Plným roztomilých detailů a pomrknutí. Zároveň i posunujícím hranice stop-motion animace. Ale potřebné tvůrčí srdíčko mu bije až překvapivě potichu. Skoro jako oné titulní nevěstě. Jenže zatímco ona nakonec Victora nechá jeho životu, Burton jako by se od svého před lety nastaveného stylu nemohl odtrhnout. Což je o to smutnější, že se při pohledu na jeho filmografii za posledních 9 let mnoho nezměnilo.

Technické provedení

Animované filmy zpravidla představují vrchol každé filmotéky. A nejinak je tomu i Burtonovy Mrtvé nevěsty. Je tu však jedno drobné ale, které může někoho chytit za hranu zornice. Warneři totiž nedali přepisu bůhvíjaký prostor (jen 15GB na 25GB disku), což je i na film s mrzkou stopáží necelých 80 minut velice málo. Navíc byl pro přepis použit ještě starší kodek VC-1 (Blu-ray v zahraničí vyšel již před 8 lety). Výsledkem jsou drobné stopy komprese ve většině tmavých scén. Především pak tmavých koutech, kde přepis nepříliš zvládá vykreslování stínů.

V pohybu je tato chyba přepisu patrná méně než na statických screenshotech, nicméně je stále přítomná a pro vycvičené oko nepřehlédnutelná. Zbytek disku už je ovšem v pořádku. Ostrost je spolu s kontrastem úchvatná. Úroveň detailů na loutkový film fascinující a podání barev vlévá do Burtona světa život plnými doušky.

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005)

A jelikož i kvalita zvukových stop (anglické HD i české SD) je vysoce adekvátní (slušná dynamika, práce s kanály i čistota stop), dá se Mrtvá nevěsta stále bez potíží doporučit. Jen si možná počkejte na slevy. Přece jen si v tomto případě kupujete pouze film. A na ten může být maloobchodní cena Magic Boxu pro mnohé přepálená.

Bonusy

Oproti dříve vydaným DVD žádné.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Mrtvá nevěsta Tima Burtona poskytl k recenzi distributor Magic Box. Zakoupit ho můžete se slevou v obchodě Filmgame.cz.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Mrtvá nevěsta Tima Burtona (mini recenze Blu-ray)

Vložil Jarry (bez ověření), 7. Leden 2015 - 17:23

Obrázek uživatele Jarry

Zdravím, je opravdu famozní, jak se tady v té české pr…kotlině vše tak nějak divně zbortí…Mrtvá nevěsta je mnou dlouho očekávaný Bd titul,kde jako dost obrazově náročný divák jsem si sobě i vám chtěl dopřát na takovémto snímku a na PLASMĚ!!!stoprocentní obrazové orgie. Dlouho jsem čekal na tento titul, zvláště když ho ve světě vydal kde kdo, no a pak je takové fajnové čtení o nevyužité kapacitě 25Gb disku přesně to , proč jsem celá léta otálel si tento film pořídit za pár korun na vypáleném Bd včetně jak orig.zvuku tak dabingu. Mohu se já divit svým jinak smýšlejícím kamarádům, když mi tvrdí, že nejsem normální?!!! Odpovězte si sami. Možná, že v zemi , kde si 500 fanoušků koupí pěkně nalakovanej kus plechu s dlouhou verzí oblíbeného filmu bez cz podpory je toto asi už víceméně běžné, ale já se s takouvouto vyditelnou nekvalitou vyrovnávám čím dál tím více obtížněji!!!!!!!, s pozdravem Jarry.

Re: Mrtvá nevěsta Tima Burtona (mini recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 7. Leden 2015 - 17:53

Obrázek uživatele Psema

On to bohužel není problém české distribuce. Tohle je vina Warnerů. Je to stejný přepis jako vyšel před x lety ve státech.