Nejlepší restaurované DVD vydání je Marijka nevěrnice

vydáno 6. 8. 2010 | autor Brickbox Digital Media | sekce Tiskové zprávy | téma Filmy, Z domova

Tagy: Bláznova kronika, Brickbox Digital Media, Dolby Digital, DVD, Filmexport Home Video, Il Cinema Ritrovato, Marijka nevěrnice

Brickbox Digital Media s.r.o. - logo

Cenu za nejlepší restaurované vydání DVD na světě získalo DVD pocházející z dílny Brickbox Digital Media, s.r.o..

Porotci mezinárodního festivalu archivních a restaurovaných filmů Il Cinema Ritrovato, který se konal v italské Bologni, rozhodli, že nejlepším restaurovaným vydáním filmu na celém světě je Vančurův milostný příběh Marijka nevěrnice z roku 1934.

Ten byl vydán před několika týdny společností Filmexport Home Video, s.r.o. na nosiči DVD, který připravil včetně digitálních restaurátorských prací tým společnosti Brickbox Digital Media, s.r.o..

Tento úspěch je o to více potěšující především proto, že Brickbox Digital Media, s.r.o. spolupracuje se společností Filmexport Home Video, s.r.o. již několik let. Během této doby vznikla řada společných a také velmi úspěšných projektů, jako je Zemanova Bláznova kronika či Smrt si říká Engelchen. V blízké budoucnosti jsou připraveny pro tuto spolupráci i tituly Tam na konečné či Tonka šibenice.

Marijka nevěrnice byl vedle Bláznovy kroniky či Argentových hororů sedmdesátých let jedním z titulů, který vyžadoval ze strany restaurátorského týmu společnosti Brickbox Digital Media, s.r.o. opravdu speciální a velmi nadstandardní péči.

Marijka nevěrnice (1934) Marijka nevěrnice (1934)

Restaurátorský tým se zaměřil na odstranění nedostatků způsobených především stářím filmu a realizoval film v kvalitě odpovídající velmi nestandardnímu vydání DVD, neboť na DVD je kromě zmiňovaného filmu i řada bonusů.

Z hlediska obrazového restoringu bylo nutné odstranit z filmu nečistoty a filmové vady a dokreslit některé framy (snímky). Jednalo se především o vady způsobené stářím, tedy i materiály, které byly v době natáčení použity, a dále bylo nutné odstranit i mechanické poškození způsobené častými přepisy.

Restaurátorské práce zvukového oddělení spočívaly především v korekci šumu a v synchronizaci zvuku a obrazu. V některých případech enormního praskání bylo nezbytné jeho manuální odstranění. Další nutností bylo odfiltrování síťového kmitočtu a jeho vyšších harmonických složek a odstranění DC offsetu.

DVD s titulem Marijka nevěrnice v obrazovém formátu 4:3 obsahuje českou zvukovou verzi ve formátu Dolby Digital 2.0, anglické a české titulky včetně titulků pro neslyšící a nespočet bonusů: Komentáře k filmu, bibliografie a filmografie, soudobé dokumentace a ohlasy z dobového tisku, fotografie a filmy s názvy Jaro na Podkarpatské Rusi, Podkarpatská Rus a Píseň o Podkarpatské Rusi.

Marijka nevěrnice (1934) Marijka nevěrnice (1934)

Baladický milostný příběh realisticky popisuje život na Podkarpatské Rusi ve třicátých letech 20. století a zachycuje nejen bídu a zaostalost, ale také kypící vášně, vedoucí k nenapravitelným činům. Klasický milostný trojúhelník je vděčným tématem, které je schopno oslovit i dnešní diváky.

O Brickbox Digital Media, s.r.o.

Brickbox Digital Media, s.r.o. je vedoucím poskytovatelem služeb spojených se zpracováváním a následnou výrobou optických a digitálních médií ve střední a východní Evropě. Poskytuje široké spektrum služeb pokrývajících celý životní cyklus výrobku – od obsahového managementu a zpracování až po výrobu optického média, distribuci, nové zabalení a recyklaci.

Společnost Brickbox Digital Media, s.r.o. získala za svou působnost v oblasti restaurování filmu již mnoho zkušeností a důkazem toho je i nedávný mediální ohlas, který si vysloužila restaurátorská práce na hororových klasikách s názvy Suspira a Day of the Dead.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře