Nestačí megapixely? Co takhle 50-gigapixelový foťák?

vydáno 21. 6. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: fotografie

Vědci z Duke University vynalezli fotoaparát, který vytváří digitální snímky s ohromujícím rozlišením 50 gigapixelů. Je složený z osmadevadesáti čtrnáctimegapixelových microfoťáčků, jejichž optika dává po sjednocení dohromady obrázek se sto dvaceti stupňovým zorným polem.

50-gigapixel camera

Má to samozřejmě několik háčků. Zařízení je velké jak dvě mikrovlnky a přijde na nějakých $100 000, což je přes dva miliony korun. Vědci z Duke Universtiy každopádně doufají, že by se jim v roce 2013 mohla podařit limitovaná sériová výroba, která by cenu značně srazila s tím, že se zařízení časem začne zmenšovat až do okamžiku, kdy ho bude možné používat jako klasický fotoaparát.

50-gigapixel camera

To je ale hodně vzdálená budoucnost. Nejdříve vědci dají dohromady barevnou 10ti gigapixelovou verzi (chtějí to stihnout do konce roku) a až potom onu padesátigigapixelovou, která bude pořizovat zatím pouze černobílé snímky. Aparátu trvá osmnáct vteřin, než scénu zaznamená, poskládá a zapíše, takže s ním není žádná sranda pořizovat kloudné snímky.

Vědci každopádně doufají, že jejich foťáček jednoho dne změní pohled na fotografii. Umožnil by totiž pořizovat záznam scény bez jakékoliv kompozice. Ta by probíhala až následným postprodukčním výřezem. Moc sympaticky to nezní, protože se z výsledných obrázků vytratí nejen kouzlo, ale také umělecké záměry a práce s hloubkou ostrosti, ale na vědecké účely by se zařízení hodit mohlo. S fotografií o ohromujících padesáti gigapixelech by se daly dělat divy.

50-gigapixel camera

Za fotoaparátem samozřejmě nestojí jen „obyčejné“ složení vícera foťáků do jednoho zařízení. Vědci museli použít speciální sférickou optiku podobnou lidskému oku. Více prostoru než zaznamenávací zařízení ale zabírá skříň s výpočetní technikou, která všechny snímky skládá do jednoho souboru. Je samozřejmě potřeba využít náročných algoritumů, které téměř stovku čtrnáctimegapixelových fotek poskládají bez známek vadného překrytí, jasových rozdílů a podobně. Tedy nic, co byste si mohli složit doma a brát na výlety jako panoramatický foťák. Zatím.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Nestačí megapixely? Co takhle 50-gigapixelový ...

Vložil th0ca (bez ověření), 21. Červen 2012 - 13:47

Obrázek uživatele th0ca

tak to je prda no :), to muselo dat prace…