Nikon představil svou vlajkovou loď D4

vydáno 6. 1. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: 1080p, Nikon, Nikon D4

Když před třemi měsíci Canon představil svůj nejvyšší model DSLR (o EOS-1D X jsme psali tady), bylo jasné, že na sebe Nikon nenechá příliš dlouho čekat s odpovědí. Nacházíme se totiž v období, kdy tito největší hráči na poli s profesionální fotografickou technikou obměňují své vlajkové lodě, které budou v příštích několika letech panovat trhu a nastavovat laťku ostatním digitálním zrcadlovkám. A že se laťka od posledních modelů sakra zvedla!

O novém Nikonu už se spekulovalo dlouhé měsíce a před dvěma dny dokonce unikly jeho fotografie. Teď ho nicméně společnost představila oficiálně, takže se můžeme těšit z pohledu na jeho oficiální technické specifikace. A je na co koukat.

Nikon D4

Nikon D4 bude mít zbrusu nový full-framový FX-format CMOS snímač, který je schopný nepřetržitého snímání deseti snímků za vteřinu. Jeho nativní ISO v rozsahu 100–12 800 slibuje kvalitní fotografie i za extrémně slabého světla (elektronicky lze čip popohnat až do rozmezí ISO 50–204 800!) a ze senzoru pak vytlačíte snímky o 16.2 megapixelech. To je o dva megapixely méně než v případě zmiňovaného Canonu, což jen potvrzuje trend, že profesionální fotoaparáty jdou především po nízkém šumu a vysoké rozlišení pro ně není zas takovou prioritou (co si budeme povídat, jak osmnáct tak šestnáct megapixelů bohatě stačí).

Za hledáčkem se stoprocentním náhledem se skrývá měřící senzor s jednadevadesáti tisíci body, které na základě rozsáhlé interní databanky určují expozici, sílu příblesku, rozlišují obličeje apod. Do úložiště o dvou CF kartách byste měli na jedno nabití nastřílet 2600 snímků. Což samozřejmě bohatě stačí na celodenní focení prakticky jakéhokoliv eventu.

Nikon D4

Jestli bude nový Nikon v něčem vyloženě slabší než Canon, je to schopnost natáčet video. Stejně jako většina současných zrcadlovek jí samozřejmě D4 má, nejvýše dvacetiminutový klip ale dovede natočit pouze v 1080/30p nebo 720/60p (při použití MPEG-4 AVC nebo H.264). Tak bohaté nastavení jako 1D X sice nemá, i tak by se ale mělo jednat o vysoce kvalitní záznamové zařízení, jakým se předchozí HDSLR ukázaly být.

Nový Nikon (podrobné technické specifikace například tady) bude dostupný už na konci února, takže předstihne konkurenci, což platí i o ceně – stát bude „pouhých“ šest tisíc dolarů, tedy v přepočtu přibližně sto dvacet tisíc korun (dolar v posledních dnech prudce posiluje).

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Nikon představil svou vlajkovou loď D4

Vložil st39.6, 9. Leden 2012 - 18:46

Obrázek uživatele st39.6

OPRAVA: D4 nakonec zvládne i 1080/24/25p