Noc hrůzy (mini recenze Blu-ray)

vydáno 30. 3. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: film, Fright Night, MagicBox, Noc Hrůzy, recenze

Noc hrůzy (Fright Night, 2011) (Blu-ray)

Fright Night pro facebookovou generaci je stejně vyvanutý a zbytečný jako návraty pánů Myerse, Kruegera či Vorheese. Může za to tradičně scénář, jenž sice jde ve stopách původní verze vcelku pečlivě (teenager Charley zjišťuje, že se v jeho předměstí ubytoval sexy upír, jenž by rád vysál všechny sousedy a především jeho sexy přítelkyni, a hodlá mu za to zarazit kolík do hrudi), jenže cokoliv přisype z vlastní hlavy, to filmu jen ubližuje. Největším kamenem úrazu je expozice, kdy – na rozdíl od hlavního hrdiny – zjistíme o upířím sousedovi první poslední a následně jsme nuceni čekat téměř polovinu filmu, až vše podstatné pochopi i Charley.

Tomu naštěstí nechybí charisma (Anton Yelchin byl ostatně dobrý jak v posledním Terminátorovi, tak Abramsovu Star Treku), jenže ani herecky dobře ztvárněná postava nemá šanci v příběhu, jenž se z pozice diváka rozjíždí zbytečně krkolomně, posléze působí šíleně zdlouhavě, a navíc se mu nedaří vytáhnout z rukávu ani dostatek zapamatovatelných hlášek (originál jich měl několik). To nejlepší, s čím tvůrci přijdou, jsou totiž narážky na Twilight a pár jednorázovek z úst famózního, leč smutně nevyužitého Davida Tennanta, jenž si svého egoistického eskamotéra Petera Vincenta užívá s podobnou chutí jako před lety roli Doctora Who.

Noc hrůzy (Fright Night, 2011) Noc hrůzy (Fright Night, 2011) Noc hrůzy (Fright Night, 2011) Noc hrůzy (Fright Night, 2011)

Další desítky FullHD screenshotů v PNG najdete v našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Colin Farrell je pak ve své upírské poloze celkem démonický (pokud nemá na kebuli úsměvnou upírskou masku) a rozhodně mu nelze upírat sex-appeal (na můj vkus trochu upocený), avšak k čemu to je, když je jeho postava úplně prázdná, ničím nemotivovaná a ještě se chová (ostatně jako většina postav ve filmu) jako po čerstvě provedené lobotomii. Někdo může namítat, že neprůstřelná logika není u podobného filmu zásadní a důležité jsou sympatie k postavám a snadná stravitelnost. Avšak pokud patříte mezi fanoušky staré osmdesátkové školy, kde hrály prim praktické efekty (ne digitální bordel jako v tomto případě), nápaditost a hlavně atmosféra, pak musíte nad další modernizací zaprášené značky lehce ublinknout. Na tyhle věci se totiž tvůrci vykašlali ještě dřív, než zapnuli kamery. Značka (byť sebezaprášenější) dnes přece musí stačit, no ne? Ehm…

Technické provedení

Když už nic jiného, Noc hrůzy vypadá na Blu-ray hodně dobře. Platí to především pro denní scény, které perfektně prodají živé barvy, pěkné tělovky, detailní kresbu i tridimensionalitu obrazu. V noci už začíná malinko přituhovat, neboť svícení očividně nebylo úplně ideální a kresba ve stínech se pohybuje jen v průměrných hodnotách. Kolikrát se tedy stane, že obraz připomíná jen neforemný tmavý flek. Černá je ale na nový titul adekvátní a přepisu se musí nechat, že ani při nedostatku světla neztrácí na detailech a nenese žádné známky komprese, doostřování či odstraňování zrna, jež se filmem táhne jen v minimálních hodnotách.

Další podrobnosti o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zvukově si potom disk rovněž plní své. Český dabing (Dolby Digital 5.1) je sice tradičně (pod)průměrný a napříč domácím kinem moc nerezonuje, nicméně osmikanálové DTS-HD zní v původním znění parádně. A to hlavně ve chvílích, kdy se hraje na zvukem umocněné lekačky, popřípadě agresivní akční scény s létajícími motorkami a explodujícími domy. V tu chvíli se totiž rozdivočí jak zadní kanály, tak jinak celkem klidný subwoofer. A to fanouška dobrého zvuku vždycky potěší.

Bonusy

  • Peter Vincent: Propluj mou myslí (02m:09s, HD, CZ titulky)
  • Oficiální návod Jak natočit veselej biják o vampírovi (08m:04s, HD, CZ titulky)
  • Vynechané scény a prodloužené scény (04m:51s, HD, CZ titulky)
  • Squid Man – prodloužená a nesestříhaná verze (02m:56s, HD, CZ titulky)
  • Videoklip Kida Cudiho Nikdo mi nevěří (05m:21s, HD)

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře