Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

vydáno 4. 12. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Z domova | 8 komentářů

Tagy: 1080i, Adobe Premiere, AuroraEdit, DNPS, DVB-T, DVCAM, EBU, Edius, HDTV, HVR-V1, I-frame, IPTV, JimmyJib, Kahuna, LDK-8000, MPEG-2, MPEG-4, Nova, Nova HD, OctopusNews, PDW F350, PDW F355, satelit, Snell & Wilcox, Sony, Studer, Vista8, VIZRT, XDCAM HD

Komerční jednička na českém televizním trhu začala vysílat ve vysokém rozlišení. Sice ještě chvíli potrvá, než bude takto možné sledovat kompletní program, většinu své vlastní tvorby ale Nova v HD točí už teď.

Nova logo

Televize Nova je vůbec první česká free-to-view stanice, která se do vysokého rozlišení pustila. V současnosti jí můžete chytat přes satelit (Astra 1E 23,5°E – Skylink), přes vybrané operátory IPTV (Mattes, O2) a pokud máte to štěstí žít v hlavním městě, tak i přes klasické DVB-T, kde společně s Českou televizí vysílá zkušebně v MPEG-4 (MUX Telefónika).

Ve všech případech do televizorů putuje HDTV signál o rozlišení 1080i/25, tedy 1080 prokládaných řádků s frekvencí 50 půlsnímků za sekundu, to vše samozřejmě v 16:9 (pokud je nějaký pořad ještě ve 4:3, obraz je doplněn pillarboxovými pruhy po stranách). Na rozdíl od klasického DVB-T, které se bohužel už v tuto chvíli dá kvůli použitým kodekům označit za zastaralé, vysílá Nova HD v MPEG-4 AVC kompresi, jejíž datový tok se pohybuje kolem 10Mbit/s.

Hned na začátek je nutno podotknout, že pokud vlastníte televizor s velkou uhlopříčkou a vysokým rozlišením, je na Novu HD radost pohledět. Vysoké rozlišení nejvíce oceníte při sledování zpravodajství, obzvlášť při pohledu na studio, kdy je obraz křišťálově čistý, téměř bez jakýchkoliv kompresních artefaktů nebo jiných obrazových vad. I reportáže samotné vypadají výborně, tady už ale kvalita závisí na typu kamer, na které se natáčí a také na zdrojových materiálech, které jsou pro reportáž použity.

O tom všem se dnes budeme velmi podrobně bavit, připravte se proto na spoustu odborných výrazů, čísel a hesel, která vám dost možná zamotají hlavu. Všechno se ale pokusíme řádně vysvětlit, takže žádný strach.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Nebylo by Novy HD, nebylo-li by nového nováckého newscentra. To není jazykolam, ale prostý fakt. Newscentrum se začalo na Barrandově budovat v září 2006, dokončeno bylo téměř rok na to: v říjnu 2007 (viz TV Nova představuje HDTV zpravodajské studio: News Center). Rekonstruovaná budova (dříve jídelna pro celý Barrandov) sousedí s filmovými laboratořemi a s hlavní budovou televize Nova.

O Newscentru už jste jistě slyšeli, vždyť při jeho startu Nova vysílala denně několik upoutávek, ve kterých se chlubila množstvím položených kabelů a podobnými kuriozitami. Při pohledu na „vnitřnosti“ téhle budovy se člověku chce postesknout, že se stanice nechlubila i jinými vlastnostmi – vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejmodernějších zpravodajských center v Evropě, by totiž rozhodně bylo o čem mluvit.

Největším lákadlem Newscentra jsou samozřejmě Televizní noviny, což je už dlouhá léta největší zbraň televize Nova – ve sledovanosti s přehledem přebíjí všechny ostatní stanice. Pokud jste si někdy snažili vznik novin představit, jistě v takové fantazii nechyběla HD kamera, nějaký střihový software, reportér a pak možná tvorba grafiky. Zpravodajský systém televize Nova je však mnohem komplexnější, zahrnuje totiž dvanáct jednokamerových štábů pro Prahu a Střední Čechy a dalších dvanáct regionálních redakcí, které jsou s Centrem propojeny přes optické sítě Radiokomunikací a.s.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Zpravodajská výroba začíná akvizicí materiálu, tedy příjmem buďto vlastní reportáže, nebo reportáže od zpravodajské agentury (Reuters, CNN, ENEX nebo AP; takové reportáže jsou příjimány většinou ve fromě souborů v SD a před uložením na zpravodajský server se upkonvertují do HD). Štáby pro Prahu a Střední Čechy jsou vybaveny kamerami Sony PDW F350/355, na ty se točí ve formátu XDCAM HD. Záznam probíhá v kvalitě HQ (MPEG-2 MP@HL 35 Mbit/s VBR, vzorkování 4:2:0) a zapisuje se na optický disk Blu-ray s kapacitou 23GB, na který se vejde přibližně 60 minut záznamu.

Pokud vaše kalkulačka při výpočtech nesouhlasí s možnou stopáží záznamu na jeden disk, tak je to proto, že vedle hlavního videa se na něj ukládá ještě tzv. proxy video, neboli náhledové video. To se ukládá v MPEG-4 a právě podle něj se vybírají použitelné materiály ze záznamu (většinou to probíhá na notebooku díky softwaru Sony PDZ-1, který náhledy vytvoří).

Reportér pak při návratu do zpravodajského centra předá disk s informacemi o vybraných záběrech do zpravodajského ingestu (k tomu později), ze kterého se video stáhne v plném rozlišení na servery pro pozdější zpracování. Pokud má reportér dost času, může video stáhnout přímo do notebooku a sestříhat materiál na něm (podle osobních preferencí si reportéři mohou vybrat mezi střihovými programy PDZ-1, Sony Vegas nebo Adobe Premiere), aby ho pak přes FTP poslal do centra nebo uložil zpět na disk k pozdější akvizici.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Regionální zpravodajství vzniká trochu jinak. Točí se na kamery Sony HVR-V1 a záznam pak do Newscentra putuje třemi způsoby. Buďto off-line, kdy se reportáž v HD přenese na FTP server v Centru a dále putuje na zpravodajský server, nebo on-line – v takovém případě je reportáž posílána reálnou rychlostí (opět v HD), nebo přes živý vstup do vysílání. Ten je zatím jen v SD (do HD se upkonvertuje, rozdíl je při sledování HD vysílání znatelný), přičemž HD je sice otestováno, ale kvůli hardwaru kamer při něm dochází ke dvouvteřinovému zpoždění, což by zpomalilo komunikaci mezi reportérem a moderátorem).

Takový živý vstup (jeho datový tok je 25 Mbit/s jak v SD, tak v případném HD) probíhá, jak jste už možná zaregistrovali, většinou ze střechy. Je to proto, že regionální zpravodajství je do Newscentra vedeno optickou sítí, která je dostupná pouze v regionálních centrech redakcí, reportér si proto stoupne na střechu, zapojí kameru přes i-link a odtud signál putuje do Prahy.

Pokud dochází k přenosu z terénu, je to převážně pomocí vozů DSNG (Digital Satelite News Gathering). TV Nova vlastní dva, v případě potřeby si pak může od externích tuzemských nebo zahraničních firem pronajmout další. Jeden vůz má vlastní režii, je osazen dvěma kamerami a playerem pro spouštění vlastních příspěvků, druhý je jen na rychlé terénní zpravodajství pouze s malou režií, přepíná mezi zdroji. Oba vozy (Land Rover a Mercedes) pak operují přes satelit Eutelsat prostřednictvím kapacit provozovaných agenturou ENEX. Stacionární příjimací bod je samozřejmě na budově Newscentra.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Zajímavá je také energetická záloha Newscentra. To střeží tři UPS zdroje o společném výkonu 600 kVA. Ze svých baterií jsou schopné Newscentrum živit šťávou ještě dalších deset až patnáct minut po výpadku proudu, do té doby už ale nastoupí diesel-agregát s výkonem 1.1MVA, který na jednu nádrž vydrží mezi čtyřmi a šesti hodinami.

Stále jsme ale jen na začátku. Mezi tím, co putuje do éteru a tím, co vytvoří reportéři, je ještě dlouhá cesta plná technologických překážek. Začněme tedy zpravodajským serverem, na který – jak už víme – putuje veškerý materiál. Server je součástí DNPS AURORA od firmy Thompson-GrassValley (DNPS je zkratka pro Digital News Production System). Veškerý materiál je tu uložen v jednotném formátu: 1080i/25 v kompresi MPEG-2 I-frame only při datovém toku 80 Mbit/s.

Datový tok je oproti původnímu záznamu o dost vyšší; to proto, že zpravodajský server musí být připraven i na jiné zdroje, velikost datového toku má proto jisté rezervy. Pro pochopení výrazu I-frame only je nutné rozumět MPEG-2 kompresi všeobecně: ta pracuje většinou tak, že plnohodnotný snímek je v půlvteřině (tzv. GOP – Group of Pictures, zkratka pro 12 snímků) jen jeden (tomu říkáme právě I-frame), ostatní snímky nesou jen informace o změně oproti němu. I-frame only komprese tedy nezaznamenává změny, plnohodnotný je tu každý snímek.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Zpravodajský server televize Nova má kapacitu 57 TB, je tedy schopen pojmout cca 1500 hodin záznamu. K uloženému materiálu přistupují zpravodajské střižny (AuroraEdit a Edius) i jednotliví redaktoři ze svých počítačů. Odbavení příspěvků při vysílání zpravodajské relace pak probíhá prostřednictvím play-outových kanálu (to jsou výstupy do střižen, dalších režií apod.), ovládaných ve studiové režii – k té se dostaneme.

Celý proces přípravy zpravodajské relace je prováděn v redakčním systému OctopusNews. V tomto systému mohou redaktoři přijímat agenturní zprávy v textové podobě, zakládají a píší reportáže, ukládají údaje o použitých příspěvcích, vypisují vkládané titulky do připravených šablon pro odbavení, definují použitou grafiku a píší text, určený pro moderátory relace, který se objevuje ve čtecím zařízení. Vedoucí vydání relace v něm pak tvoří playlist včetně všech pomocných informací pro posádku režie.

Zajímavé je, že grafika (titulkové lišty, tabulky, ilustrační fotografie apod.) se nevytváří „napevno“ během střihu videa, ale on-line během vysílání reportáže. To proto, aby byl materiál (později archivovaný) použitelný i v jiných relacích, tedy aby se grafika nepřekrývala s jinou. Redaktoři prostě jen označí místa, kde se má textová informace objevit a systém ji na toto místo vloží během vysílání (proto se informace objevují často tak zmatečně a narychlo). Vedle různých softwarů pro 3D modelování a animace se grafika vyrábí hlavně na grafickém zařízení izraelské firmy VIZRT.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Teď tedy ke slibované studiové režii, ve které se mimo jiné ovládají veškeré play-outové kanály ze zpravodajského serveru. Televize Nova vlastní multiformátovou režii Kahuna (Snell & Wilcox), která pracuje v HD rozlišení a je schopná zpracovávat různé zdroje signálů (kamery, grafiku, titulkovač, zmiňované playoutové kanály serverů, další záznamové stroje formátu HDCAM, živé příspěvkové trasy apod.).

Zvuková režie je osazena digitální konsolí Vista8 (Studer), 16-ti mikroportovými kanály, upravovači signálu, telefonními hybridy, harddiskovými rekordéry pro odbavení zvukových jinglů a efektů atd. Studiová režie samozřejmě potřebuje studio, které by režírovala. Nova samotná má studio i režii jednu, přičemž studio / režie 2 se nainstalovalo nedávno pro odbavování Nova Sport (dříve Galaxie Sport).

Studio 1 je klasické televizní studio s dálkově ovládaným TV roštem (několik drah se světly), ve kterém je nainstalováno šest HDTV kamer LDK-8000 firmy Thomson-GrassValley, umístěných ve studiových stativech. Jedna je na kamerovém jeřábu JimmyJib, na třech kamerách je nainstalováno čtecí zařízení. Všem známá videostěna je tvořena dvaašedesáti modulárními plazmovými displeji, na které se obraz rozkládá pomocí videoprocesoru. Ten je škálovatelný a v současné době umožňuje zobrazit background + 5 dalších obrazových zdrojů. Operátor ovládá zobrazení na stěně ze svého pracoviště v režii.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Dalších 16 displejů je používáno v nových dekoracích publicistických pořadů a v dekoraci Snídaně. Ve studiu 1 totiž vznikají všechny publicistické pořady (Volejte Novu, Snídaně s Novou, Koření, Na vlastní oči a samozřejmě Televizní noviny), pouze se tedy změní dekorace, případně se jinak rozestaví plazmová stěna a jede se dál – všechny tyto pořady jsou točené na zmiňované HDTV kamery LDK-8000.

V případě Koření jsou reportáže většinou příjimány v SD od externích firem, většina vlastních reportáží mimo Noviny (třeba Na vlastní oči) je točena v SD na DVCAMy (na XDCAM se točí jen v případě, že si reportér vypůjčí zpravodajský štáb), signál je pak stejně jako v případě jakéhokoliv jiného SD zdroje upkonvertován přístrojem od Snell & Willcox.

Všechny pořady jsou na Přípravném pracovišti (Programový ingest) ukládány z páskových médií na vysílací server. Během tohoto procesu se přesně definují parametry pořadu (formát obrazu, vysílací stopáž, zvukový mód, místa dělení reklamou apod.). Všechny pořady jsou na server ukládány v HD (1920×1080i/25) v kompresi MPEG-2 s tokem 50 Mbit/s (long GOP – interval I-frame snimku je dvanáct snimku za vteřinu). Kapacita serveru je cca 12,5 TB.

Programy jsou odbavovány ze tří odbavovacích pracovišť s režiemi Harris. Každé OP by mohlo odbavit až 4 televizní programy, počet simultánně odbavovaných programů z jednoho OP je ale závislý na složitosti skladby programu – spolu s jedním plnoformátovým programem lze bezpečně odbavovat už jen programy s pevně daným playlistem, jako třeba Nova Cinema. Odbavení programů, právě tak jako jejich ingest, je řízeno odbavovacím softwarem (Pebble Beach). S některými programy bude Nova kvůli větší flexibilitě přecházet na odbavovací software STAR 2006.

Nova HD Nova HD Nova HD Nova HD

Většina vlastní tvorby televize Nova je dnes už v HD a množství takto vysílaných programových prvků se bude v budoucnu zvyšovat. Momentálně televize produkuje ve vysokém rozlišení asi 40 % vysílacího času, zbytek Novy HD je upscalován – nutno podotknout, že pokud je zdrojový materiál v dobrém stavu, tak je výsledek výborný (často se nedá poznat, jestli se jedná o klasické HD nebo upscalované SD).

Jakmile jednou uvidíte Novu v HD, k rozkostičkovanému SDčku se už jen těžko bude chtít vracet. TV Nova, stejně jako Česká televize, navíc připravuje HDTV pořady s prostorovým zvukem Dolby Digital, vzhledem k datové náročnosti se ale objeví pouze na satelitní platformě. Takové pořady ovšem začnou vznikat nejdříve koncem tohoto roku, dočkáme se jich tedy v časovém horizontu jednoho až dvou let.

Podle doporučení EBU (European Broadcasting Union) by měly být prostorovým zvukem opatřeny všechny HDTV pořady, prakticky je ale něco takového nesplnitelné (například publicistika v šestikanálu je trochu bláznivá představa); těžiště vícekanálových pořadů proto bude ve sporotvních pořadech, vlastní zábavní a seriálové tvorbě a v hudebních snímcích.

Vzhledem k omezenému kmitočtovému spektru v tuto chvíli není možné přidělit pro vysílání HDTV regulérní kapacity, protože prioritou RRTV je pravděpodobně zvýšit počet vysílajících subjektů, aneb kvantita vyhrává nad kvalitou. O regulérním vysokém rozlišení v DVB-T si proto zatím můžeme nechat jen zdát.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Prosinec 2008 - 23:41

Obrázek uživatele Anonym

Nevím z čeho autor vychází při tvrzení o rozkostičkovaném SDčku, když kostičky jsou důsledkem nízkého datového toku a ten může být nízký jak v SDčku, tak i v HDčku. Nebo naopak může být vysoký u obou.

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil st39.6 (bez ověření), 12. Prosinec 2008 - 1:56

Obrázek uživatele st39.6

nevim, jestli jste za poslednich pet let nekdy zapnul televizi, ale pokud ano, komprese je pri jejim sledovani celkem znatelna. priblizne z toho vychazim. ano, vim, ze kosticky jsou dany kompresi, kdo by to byl rekl. nic to nemeni na tom, ze u sd vysilani jsou, protoze ma nizky datovy tok a u hd vysilani nejsou, protoze ma dostatecny datovy tok. to ze by to mohlo byt tak ci onak je v ramci vaseho argumentu uplne fuk, je to tak, jak to je. takhle nesmyslny prispevek bych pod podobnym clankem opravdu necekal

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil Anonym (bez ověření), 7. Leden 2009 - 0:40

Obrázek uživatele Anonym

Ano Nova HD je doopravdy nejhezci pri pohledu na showroom, kde se nic nehybe. Ale myslim, ze se nikdy nedockame filmu v HD, protoze přez satelit se nedá ochránit HD obsah.(HDCP funguje nen na nekompesovaném HDMI přenosu). HD satelitní přijímač s HDD uloží obsah vysílaného programu bez jakékoli ochrany. Pochybuji, že by Nova chtěla investovat do jistě velice drahé licence, pokud lze vůbec licenci na HD nechráněný obsah pořídit… Takže v HD se budou vysílat pouze věci z produkce Novy.

HD technologie nemá šanci se uchytit dokud si producenti HD obsahu budou myslet, že počet pixelů by měl mít vliv na cenu. Takže kupovat si HD televizi kvůli TV Novinám a Ulici je fakt nesmysl stejně tak jako koupě Blu-ray za 700,–. Až bude Blu-ray za 50,– ve stánku, pořídím si DH televizi. Dříve to nemá smysl.

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil d.f.h, 7. Leden 2009 - 9:24

Obrázek uživatele d.f.h

Co je to za blbost? Viděl jsi vůbec, co Nova HD už teď vysílá přes obyčejné DVB-T? Samozřejmě, že i filmy!

Třeba takový starý Indiana Jones, který šel tuším někdy v létě, vypadá v HD špičkově a je to zatím jediná možnost, jak se k němu v této kvalitě dostat, protože na Blu-ray zatím ještě nevyšel.

A samozřejmě ani na DVD u stánku za padesát kaček.

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Leden 2009 - 1:41

Obrázek uživatele Anonym

No právě, že viděl (telku mam SD ale notebooka FHD, na gameseni je FHD super) a je to upscalnutej hnus. Pochybuju, že budou vysílat HD něco co nevyšlo na blu-ray… Jediný co je tam HD je logo a napis DH. Kdyby tam daly logo HD jen když je to HD by se asli někteří divili.

Máš to nahraný ? Ukázka by mne mohla přesvědčit :-)

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil Rx (bez ověření), 21. Leden 2009 - 12:34

Obrázek uživatele Rx

Sledovat HD obsah na pididisplay notebooku a podle toho porovnávat kvalitu HD a SD? To je snad vtip, že? Pán je asi umělec a znalec… :)

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil tombik (bez ověření), 15. Leden 2010 - 14:50

Obrázek uživatele tombik

S tim že uspaclovany programy na Nově HD nejsou nic moc souhlasím. Ale i tak je obraz lepší, netrpí spustou neduhů SD (nižší počet bodů v barevných složkách oproti jasové a podobně).

Jinak to že nebudou vysílat HD filmy které nevyšly na BR je nesmysl. Samozřejmě že na Nově to bude velice pomalý a dlouhodobý proces. Ale upozorňuji že v televizním vysílání je mnohem více filmů v HD než těch které vyšly na HD (ať již na placených českých programech, či zahraničních). Pokud se nepletu tak HD vysílání je starším vynálezem než BR disky, takže HD obsahu je opravdu spousta.

Jak říkám i upscale něco přináší a je to vidět i na ČT HD. A posuzuji na 50ce plasmě.

Re: Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí

Vložil st39.6 (bez ověření), 19. Únor 2009 - 17:55

Obrázek uživatele st39.6

nova ma nekolik filmu v HD, stejne tak serialu zahranicni produkce. ano, casto se upscaluje, ale jinak je naprosta kravina, ze zadny HD filmy nebude kupovat a bla bla bla … kupuje, jen minimalne.