Odpověď na Apple iPad 2? Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

vydáno 28. 3. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Ze světa | 5 komentářů

Tagy: Android, Apple, Bluetooth, Galaxy Tab, Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 10.1V, Galaxy Tab 8.9, Galaxy tablet, HDMI, Honeycomb, iPad 2, microSD, Motorola Xoom, Nvidia, Samsung, tablet, Tegra, USB

Samsung logo

Byl to obdivuhodně rychlý proces. Když Steve Jobs představil Apple iPad 2, z velína Samsungu zaznělo překvapivé uznání: Nový iPad drtí konkurenci ve všech směrech.

Hned po jeho uvedení bylo jasné, že předražená Motorola Xoom s Androidem 3.0 proti novému jablíčku prakticky nebude mít šanci. A u Samsungu, jejichž Galaxy Tab 10.1 o podobných specifikacích měl jít pár týdnů na to do prodeje, si to moc dobře uvědomovali. Vrátili se proto na začátek a svou novinku kompletně překopali.

Z už tak sakra nadějně vypadajícího tabletu se zrodila mašinka nejen konkurenceschopná, ale dost možná i lepší než dvojkový iPad. Proč?

Samsung Galaxy Tab

Inu, po hardwarové stránce zůstalo všechno při starém: Kapitán Honeycomb velí dvoujádrovému procesoru Tegra od nVidia, který překračuje o frekvenci 1 GHz na jádro pod palubou 10.1 displeje o rozlišení 1280×800 pixelů. Plavbu jistí 1 GB RAM a do nákladového prostoru naložíte buď 16 GB nebo 32 GB digitálního materiálu.

Na rozdíl od iPadu ale můžete paměť rozšířit o microSD kartu. Tablet má navíc USB in/out, HDMI výstup, duální wi-fi anténu a dokonce umí telefonovat (dostanete k němu Bluetooth sluchátko)!

Všechno při starém, jenže při pohledu na re-designovanou šasi musí každému dojít: Z toho starého bochníku chleba teď zbyl akorát toastový plátek. Korejci celý měsíc tak dlouho dupali na starou „deset jedničku“, až jí sešlapali na tloušťku 8,6 mm.

Samsung Galaxy Tab

Pro srovnání: iPad 2, doteď nejtenčí tablet na světě, má obdivuhodných 8,8 mm. Samsungu se tedy podařilo nacpat lepší specifikace do ještě štíhlejšího zařízení. Navíc váží pouhých 595 g oproti 725 g Motoroly Xoom a 601 g iPadu 2, což je při zachování 6800 mAh baterie opravdu obdivuhodný výkon, vezmeme-li v potaz, že se takového pokroku firmě podařilo dosáhnout během pouhého měsíce.

Samsung 10.1 se bude prodávat buďto ve wi-fi only verzích o 16 GB paměti ($499, tedy pod devět tisíc) nebo 32 GB ($599, tedy něco málo přes deset). Cenově je to hodně agresivní politika, méně vybavený iPad 2 totiž vyjde nastejno. Cenové relace 3G (a 4G pro americký trh) modelů ještě prozrazeny nebyly, Samsung jen slíbil, že budou podobně lákavé.

Samsung Galaxy Tab

Logicky tedy platí, že až se Galaxy Tab 10.1 objeví na českém trhu, cenově bude konkurovat iPadu 2 (takže 11500,– až 22000,–), bude mít ale jednu obrovskou výhodu – Apple vede takovou strategii, která nedovoluje prodávat jejich produkty přes operátory na tarifní slevy. Zatímco iPad 2 tak neseženete, Galaxy Tab 10.1 si dost možná budete moct koupit o pár tisíc levněji po uzavření smlouvy na dva roky.

Zajímavé je, že i přes zeštíhlovací kúru zůstane na některých trzích dostupná i původní „desetjednička“, tedy onen cvalda představený před měsícem. Zrovna v Evropě jí na některých trzích bude nabízet Vodafone (smluvně), označena bude jako Samsung Galaxy Tab 10.1V.

Samsung Galaxy Tab

Oproti svému štíhlejšímu bratříčkovi bude mít jedinou výhodu: Zůstane mu osmimegapixelová kamera. Ve „slim“ verzi dostanete jen pět megapixelů. Ale kdo by fotil s tak velikým zařízením, že… Zadní kamera je krom několika aplikací (barcode scanner, augmented reality apod.) prakticky k ničemu, důležitá je ta předním (na videohovory).

U úhlopříčky o deseti palcích ale příběh nekončí. Samsung představil také Galaxy Tab 8.9, menšího bratříčka, který je stejně tenký, má stejné rozlišení i ostatní specifikace, jen je všechno nacpané v o něco menším zařízení (jak jste správně pochopili, bude mít uhlopříčku 8,9").

Tablet se bude prodávat přibližně o čtyřicet dolarů levněji než jeho větší bratříček, což sice není žádný extrémní rozdíl, za větší mobilitu se holt platí.

Samsung Galaxy Tab

Samsung má s oběma taby ohromný potenciál trochu zamíchat s kartami na trhu. Jenže přístroje se začnou objevovat až 6. června, což dá druhému iPadu dost prostoru k utržení ještě většího podílu prodaných zařízení.

Je to ale podobné jako s jejich telefonem Galaxy S. Ten přišel také až po iPhonu 3G a během několika měsíců ho firma prodala přes deset milionů. Jeho obliba roste – souběžně se svými tablety Samsung představil Galaxy S II.

Pomoct by Samsungu mohla politika „jedna velikost nestačí“. Nabídka 8,9" a 10,1" uhlopříček je chytrý krok, který by mohl stát za to několikaměsíční zpoždění. A jelikož se zatím neobjevují žádné spekulace o tom, že by byly na tyhle zeštíhlovací kůry schopny reagovat další firmy, nejtenčí tablet bude mít příštích několik měsíců Samsung.

Otázkou samozřejmě je, s čím přijde třetí iPad – Apple totiž hodlá s novou verzí vyrukovat už na podzim. Což bude doba, ve které se Samsung začne teprve prosazovat ve velkém.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Odpověď na Apple iPad 2? Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

Vložil Dave (bez ověření), 28. Březen 2011 - 16:31

Obrázek uživatele Dave

muj odhad, prodaji tak 10–15 procent toho, co proda Apple. Ale pro ty co nenavidi jablicko to bude asi dobra volba :) Ja zustanu u klasiky …

Re: Odpověď na Apple iPad 2? Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

Vložil Creator (bez ověření), 28. Březen 2011 - 17:04

Obrázek uživatele Creator

Tedy tolik dezinformací hozených do jednoho článku se hned tak nevidí :-D

Pokud já vím, tak nikdy nikdo ještě neviděl ten náhle-neuvěřitelně-zeštíhlený (ano, původně si v Samsungu jistě mysleli, že přes centimetr tloušťky je to pravé, ale iPad 2 jim otevřel oči a tak z fleku vyrobili tělo přístroje poloviční) Galaxy Tab zapnutý. Jediné, co se od Samsungu objevilo, byla reklama ve stylu „revoluční novinka TotalGym mi pomáhá už deset let“. A mimochodem taky ceny (ono by bylo divné, kdyby žádné nezveřejnili, a přitom bylo na chlup známé, o kolik bude 8.9 verze levnější než 10.1, že) – $499 za WiFi-only 16 GB.

Apple žádného nástupce iPadu 2 pro letošní rok neoznámil, ani by to nedávalo smysl – všechna iZařízení jsou uváděná s pravidelným ročním odstupem.

Re: Odpověď na Apple iPad 2? Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

Vložil st39.6, 29. Březen 2011 - 10:20

Obrázek uživatele st39.6

Dezinformaci? Vite vubec, co to slovo znamena? Spusteny vzorek nikdo nevidel, je to produkt, ktery se vyvinul behem mesice, takze asi bude tezko predstaveny ve funkcni podobe (zvlast, kdyz pujde na pulty az v cervnu, ze) … ale no a? To je jak rict, ze kdyz automobilka (treba Ford) predstavi nove auto na Zeneve (treba Focus), tak je informace o jeho blizkem uvedeni dezinformace. Podle vasi teorie je tim padem vlastne kazda novinka dezinformace. Apple zadneho nastupce neoznamil – jisteze ne. To nikdo netvrdi. O jeho predstaveni se ale spekuluje na podzim. Stejne jako se o uvedeni dvojky spekulovalo pul roku pred uvedenim na leden/unor (nakonec prisla v breznu). Bude jen logicke, kdyz Apple zkrati „obnovovaci frekvenci“, ostatne u iPadu neni 12 ale 11 mesicu. Takze „tolik dezinformaci“ tu vlastne neni. Neni ani jedna z tech „tolika“ dvou, co jste jmenoval.

Re: Odpověď na Apple iPad 2? Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

Vložil st39.6, 29. Březen 2011 - 14:19

Obrázek uživatele st39.6

a 8.9´ nakonec ve funkční verzi k osahání byl: http://www.youtube.com/watch?…

Re: Odpověď na Apple iPad 2? Samsung Galaxy Tab 10.1 a 8.9

Vložil Creator (bez ověření), 30. Březen 2011 - 18:56

Obrázek uživatele Creator

Podle stejné logiky je všechno v článku pravda, protože v něm přece nic není myšleno tak, jak je to tam napsáno, ale jak si to dodefinujete později :-)