Ostrov (recenze Blu-ray)

vydáno 26. 8. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Armageddon, Blu-ray, Dolby Digital, flm, Mizerové, Ostrov, Pearl Harbor, Skála, The Island, Transformers, Transformers 2, Transformers: Pomsta poražených, VC-1, Warner Bros.

Ostrov (Island, The, 2005) (Blu-ray)

Michael Bay má pověst, které se jen tak nezbaví. Jméno tohoto režiséra je synonymem pro nabubřele bombastické akční podívané, které spoléhají na počítačové triky a mohutné exploze mnohem více než na schopnosti herců nebo inteligentní scénář. Především oba díly komiksových Transformers (recenze + recenze Transformers 2) tento image Michaelu Bayovi přišily tak, že už mu jej nikdo neodpáře.

Proto může být film Ostrov pro některé diváky překvapení. Sice mu nechybí slušná porce trikových sekvencí bláznivých přesně v duchu režisérovy pověsti, ale jde také o solidní a poměrně silný příběh, hodně zajímavý námět a výborné zpracování. Herecké obsazení je velmi slušné, ačkoliv nám může být líto, že někteří výborní herci (například Steve Buscemi) dostali jen epizodní roličky, ve kterých moc vyniknout nemohou.

Ostrov je také jeden z filmů, ve kterých product placement (produktová reklama) tak bije do očí, až je to skoro směšné. Většina diváků moderní hollywoodské produkce je připravena tvůrcům odpustit občasný blízký záběr na logo mobilního telefonu, použitá auta od jedné značky nebo podobně rozumné využití product placementu.

Ostrov tuto záležitost dohání do absurdna. Michael Bay k tomu řekl, že byly na vině produkční těžkosti a bylo potřeba šetřit. Celková suma inkasovaná za propagované značky byla úctyhodná.

O co jde? Příběh se odehrává ve sterilně čistém podzemním městě, kde žijí lidé, kteří unikli smrti při blíže neurčené kontaminaci Země. Protože je svět zamořen jedovatými látkami, musí se přeživší skrývat pod zemí a přizpůsobit se spartánskému způsobu životu, který je řízen přísnými pravidly. Všichni společně jí, pracují i baví se, zatímco na povrchu planety probíhají zdlouhavé a nebezpečné dekontaminační práce.

Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005)

Jediná šance, jak uniknout z jednotvárného podzemního města, je vyhrát v loterii, která výhercům slibuje život na jediném nekontaminovaném místě planety – krásném ostrově uprostřed oceánu. Nejenže se výherci dostanou pryč z podzemního města a na krásný ostrov, ale jejich úkolem bude obnovit populaci Země – lákavá představa, vzhledem k tomu, že v podzemním městě jsou veškeré intimní styky přísně zakázány.

Na tomto místě je nutné upozornit, že v příběhu přijde zvrat natolik zásadní, že by byla škoda připravit čtenáře, kteří film ještě neviděli, o moment překvapení. Když jsem film viděl před pár lety poprvé, bylo toto překvapení tak velké a příjemné, že bych ho chtěl všem dalším divákům dopřát.

Navzdory skutečnosti, že jsem zvyklý nebrat příliš vážně svět, který nám filmaři předkládají, musím přiznat, že se film vyvinul způsobem, jaký jsem vůbec nečekal. Pomohlo i to, že jsem si odpustil sledování trailerů.

Omezím se tedy na konstatování, že počínaje okamžikem, kdy hlavní hrdinové poprvé vykouknou za hranice podzemního města, připadá si divák jako na příslovečné ledové klouzačce Zdeňka Jirotky, která byla ukryta pod sněhem. Michael Bay se s vervou pustí do akčních scén, které jsme zvyklí vídat v jeho filmech, a nenechá vás ani na chvilku oddechnout.

Je velmi sympatické, že přes všechny speciální efekty, šílené honičky a kaskadérské kousky si film dokáže udržet neotřelou myšlenku, a dokonce má ambice klást znepokojivé a sociálně i politicky zajímavé otázky. Je pravda, že zvláště ke konci se scénář občas mírně zajíkne nad vlastní důležitostí, ale filmu to nijak výrazně neubírá na kvalitě.

Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005)

Srovnáme-li Ostrov s dřívějšími i pozdějšími snímky Michaela Baye, nezbývá než uznat, že jde o jeden z jeho nejvydařenějších počinů. Zcela nepochybně je to film inteligentnější než slátaniny typu Armageddon či Mizerové, ale ani ve zpracování akčních scén si nezadá například s filmy typu Skála nebo Pearl Harbor.

Blu-ray

Vzhledem k tomu, že byl Ostrov výrazně oblíbenější a úspěšnější u diváků v Evropě a na dalších kontinentech než v Severní Americe, není tak překvapivé, že Blu-ray vyšlo v regionu B dříve než v USA (v HD vyšel film také na HD DVD).

Obraz

Michael Bay je věrný svému stylu a Ostrov je naprostá vizuální lahůdka. Vynalézavá kamera, sugestivní barvy a úchvatná práce se slunečním svitem a přesně odměřenými stíny dávají filmu úžasnou atmosféru.

Především po úniku z bílošedého (ale v kombinaci s modrým nádechem futuristických laboratoří přesto barevně poutavého) podzemního města na vás zaútočí dramaticky saturované barvy skutečného světa. Je to pastva pro oči a spousta zdálo by se banálních záběrů (stará kůlna na nádraží, městský park) čaruje se světly tak divoce, že budete možná podobně jako já více koukat na hru barev než na to, co dělají hrdinové.

Ostrov (Island, The, 2005) - Blu-ray video bitrate

Evropské vydání prezentuje film v původním poměru stran 2.40:1, kódované pomocí VC-1. Na Blu-ray vypadá film fantasticky, barvy křičí z obrazovky a žlutavý odstín, který tvůrci přidali ke druhé polovině filmu, vůbec neruší. Podání černých je vynikající a na nedostatek perfektně kontrastních scén si nebudete moci stěžovat.

Ostrost je také výborná, i když zejména ve scénách, kterým dominuje počítačová grafika, dává obrazu trochu sterilní nádech. Celkově radost pohledět.

Zvuk

Vzhledem k téměř dokonalému obrazu je velká škoda, že Warneři zaváhali a na disk se dostala zvuková stopa pouze Dolby Digital 5.1. O to smutnější to je, že na přebalu disku zůstal údaj, který chybně tvrdí, že je originální anglický zvuk v Dolby TrueHD. Není. Kromě originálního znění je na disku ještě šest dabingů v DD 5.1 včetně češtiny.

I tak je však audio na dobré úrovni, ale zamrzí, že studio nevyužilo příležitosti vydat skutečně referenční disk. Především basy jsou mimořádné a Bayovy oblíbené honičky, při kterých vynalézavým způsobem likviduje auta, kamiony a futuristická vozítka, mají odpovídající grády. Zadní reproduktory se také nenudí.

Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005) Ostrov (Island, The, 2005)

Český dabing není špatný, ale rozdíl v důrazu a vyhraněnosti oproti originální stopě je výrazný – všimnete si ho okamžitě. A pokud by rozdíl mezi originálním DD 5.1 a opomenutým TrueHD byl podobný jako mezi anglickou a českou verzí, bylo by jasné, že jsme přišli o dost.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Ostrov.

Bonusy

Podnadpis Bonusy by tu snad ani neměl být. Disk bohužel obsahuje jen 15minutový film o filmu – a je to přesně totéž, co bylo na DVD (to platí i pro rozlišení – SD). Navíc je tento film o filmu tuctový až hrůza. Všichni hlavní herci jeden po druhém řeknou, jak se jim s režisérem skvěle pracovalo, dozvíme se, jak pracovitý, dynamický a náročný je to režisér a několik členů štábu se pochválí za práci, kterou odvedli. Nuda.

Závěr

Průměrný film s nadprůměrnou zápletkou. Velmi dobře zpracovaný, pokud vám nevadí bláznivé akční scény. Vizuálně chytlavý a vypiplaný. Na Blu-ray je Ostrov krásně obrazově podaný se solidním zvukem pouze v DD 5.1 a s nulovou nabídkou bonusů.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Ostrov k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Ostrov

Vložil Franta (bez ověření), 29. Srpen 2010 - 2:22

Obrázek uživatele Franta

A nebude někdy i recenze na ten ruský Ostrov? :-)

Re: Ostrov (recenze Blu-ray)

Vložil Toams (bez ověření), 1. Září 2010 - 11:12

Obrázek uživatele Toams

Tak včera jsem to zkouknul na Blu-ray a musím říci, že je na co koukat. Jeden z nejlepších filmů od Baye, ale je fakt, že nelogičnosti ve scénaři jsou. Nevadí – doporučuji.

Re: Ostrov (recenze Blu-ray)

Vložil lzap (bez ověření), 15. Říjen 2010 - 16:40

Obrázek uživatele lzap

Film to byl zajímavý, ale tak nějak předvídatelný. Navíc jsem měl celou dobu dojem, jako bych už něco podobného viděl.

Skvělá recenze.