Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

vydáno 20. 4. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 9 komentářů

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, Dvě věže, film, Pán Prstenů, Pán prstenů: Dvě věže, The Lord Of The Rings, The Lord of the Rings: The Two Towers, VC-1, Warner Bros.

Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) (Blu-ray)

Trilogie. Magické slůvko, které dokáže do kinosálů přilákat zástupy diváků. O jejich Blu-ray vydáních píšeme rádi (viz naše filmové recenze), většinou se totiž jedná o takový malý svátek – dokážete si snad představit něco lepšího, než se během slunečného jarního víkendu zavřít doma před domácím kinem a několik hodin v kuse sledovat Pána prstenů? Pokud ano, dejte nám vědět.

Poměrně zábavné jsou pak i trilogie textů takovýchto recenzí: Člověk se prostě často neubrání přímému srovnávání, odkazování a citování, stejně jako samotné filmy. Pán prstenů je v tomto ohledu trochu výjimečný, protože se nejedná o žádnou uměle nastavovanou kaši, ale o jedno obří dílo, rozdělené to tří částí.

Ty byly do kin uváděny s ročními rozestupy, na Blu-ray jsme se ale samozřejmě dočkali všech tří filmů najednou (ani je nelze samostatně zakoupit – kdo by to ostatně mohl chtít?). Také proto se recenze Dvou věží neubrání návaznosti na Společenstvo prstenů, s jehož Blu-ray vydáním jsme se seznámili před několika dny. Doporučujeme proto si recenzi Společenstva přečíst.

Jakmile to uděláte, budete mít za sebou mimo jiné i úvod, který bychom tu museli zbytečně opakovat. Místo toho se můžeme hned zaměřit na další ze zajímavostí, kterých lze kolem filmového Pána prstenů nalézt desítky a stovky – rozpočet a finanční úspěch. Při pohledu na bezpočet lokací, tisíce komparzistů, detailní výpravu a digitální triky v podstatě na každém rohu se totiž nelze ubránit jedné otázce.

Jak je možné, že něco takového mohlo celkem stát méně než 300 milionů dolarů a přitom vydělat desetinásobek? Skutečně, každý díl Pána prstenů se se vším všudy vešel do částky, nepřesahující 100 milionů dolarů, za což se (pokud to trochu přeženeme) dnes natáčejí maximálně konverzační rodinné komedie.

Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002)

Pokud to v případě Společenstva prstenu snad ještě nebylo tak znatelné, Dvě věže jsou co do vizuální velkoleposti naprosto jednoznačné. Řeč samozřejmě není jen o desítky minut trvající bitvě o Helmův žleb, ke které vlastně celý film směřuje; Dvě věže nabízejí oproti předchozí části mnohem více momentů a lokací, které vám jednoduše vezmou dech.

Zatímco Společenstvo prstenu bylo jakýmsi sice obsáhlým, ale přece jen úvodem, během kterého se zformovala a následně zase rozdělila družina hlavních hrdinů, Dvě věže toto všechno pouze lehce osvěží několika retrospektivami a vhodí diváka přímo doprostřed tří samostatných dějových linií.

V každé z nich přitom dochází k důležitým událostem, které všechny posunují celkový příběh kousek po kousku dál, odhalují nové skutečnosti a seznamují nás s dalšími postavami. Je naprosto jasné, že všichni nakonec sehrají svou roli a dojde k něčemu skutečně velkému – to tuší i člověk, který nikdy nečetl knižní předlohu. Nicméně zcela v souladu s ní Dvě věže tento úplný konec ještě nenabídnou.

Místo toho se setkáme například s úžasnou kreací jménem Glum. Toto stvoření, které má pro celého Pána prstenů (a samozřejmě i Hobita) naprosto zásadní význam, se sice na pár sekund mihlo už ve Společenstvu, ale teprve teď se z něj stala plnohodnotná postava – a to i přes fakt, že se jedná o stoprocentně digitální výtvor.

Trikové studio Weta odvedlo naprosto dokonalou práci, do té doby se na plátně ještě nikdy neobjevila počítačem animovaná postava, která by vypadala tak reálně a uvěřitelně, jako právě Glum. Z velké části je to samozřejmě díky umění Andyho Serkise, který Glumovi propůjčil pohyby, mimiku i hlas, zbytek je ale čistě v režii specialistů na digitální efekty.

Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002)

Za ty mimochodem Dvě věže zcela zaslouženě získaly Oscara, dalšího za střih zvukových efektů (k těm se ještě dostaneme) a Glum samostatně si vysloužil zcela nově vyhlášenou cenu MTV za nejlepší virtuální výkon. I tímto způsobem může film změnit dějiny.

Technické provedení

Na Pána prstenů ve vysokém rozlišení se netrpělivě čekalo několik let, trilogie se dokonce umístila na prvním místě nejočekávanějších Blu-ray titulů. Letos jsme se konečně všichni dočkali – všechny tři filmy u nás vycházejí 21. dubna (tedy pouze o dva týdny později, než v regionu A) s kompletní českou jazykovou podporou.

O určitých problémech, které se s tímto Blu-ray vydáním pojí, jsme psali už v recenzi na Společenstvo prstenu, ale právě teď je ta nejvhodnější doba na zopakování. Pro každý ze tří filmů trilogie Pán prstenů tedy platí následující:

  • jedná se o kinoverze, na prodloužené verze si budeme muset počkat minimálně do konce roku 2010
  • tuzemské vydání má sice oproti zbytku světa české titulky i dabing, postrádá ale bonusové DVD
  • kvalita obrazového přepisu je diskutabilní

Tentokrát se už budeme zabývat pouze posledním bodem. Na úvod technické parametry – obraz filmu s úctyhodnou délkou 179 minut je na disku jako VC-1 o velikosti 29 GB s průměrným datovým tokem 22 Mbps. Většině lidí to příliš neřekne a po pravdě řečeno to také nic moc neznamená. Leda že by někde na světě existovalo vydání s výrazně lepším bitrate, což ovšem neexistuje.

Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) - Blu-ray video bitrate

Dvě věže trápí stejný obrazový neduh, jako Společenstvo prstenu – DNR, aneb Digital Noise Reduction. Tento nechvalně proslulý filtr sice dokáže při použití v postprodukci odstranit digitální šum, způsobuje ale ztrátu drobnokresby detailů, jejímž výsledkem může někdy být značně nepřirozeně působící obraz. To všechno už víme.

Dobrou zprávou je, že Dvě věže jsou na tom v tomto směru přece jen o něco lépe. Sice se stále ani omylem nejedná o referenční video, což je samozřejmě obrovská škoda, na druhou stranu se opravdu problematických pasáží najde jen málo. Naopak se objevují scény, nad kterými musíte uznale pokývat hlavou a pak si postesknout, proč takhle nemůže vypadat celý film.

Originální zvuková stopa DTS-HD Master Audio 5.1-ES si naštěstí drží vysoce nastavenou úroveň Společenstva prstenu. Opět si můžeme vychutnat dokonalou a už jaksi samozřejmou prostorovost, tentokrát ale přijde ke slovu doslova přehlídka nejrůznějších velmi dobře působících zvukových efektů.

Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002) Pán prstenů: Dvě věže (Lord of the Rings, The: The Two Towers, 2002)

Ať už se jedná o už zmiňovanou závěrečnou bitvu (která je ozvučena naprosto, ale naprosto dokonale!), těžký dusot skřetů, dusivou atmosféru Fangornského lesa, útok vrrků, skřeky létajících nazgúlů, koňskou jízdu na rozhlehlých Rohanských pláních… Zvuk vás vždy dokáže vtáhnout přímo doprostřed dynamického děje, zatímco v klidnějších pasážích se většinou budete muset spokojit „jen“ s orchestrálně složitým soundtrackem Howarda Shorea.

Ostatně ono se ve Dvou věžích mluví poměrně dost, takže si ho užijete do sytosti.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Pán prstenů: Dvě věže.

Bonusy

V této sekci bohužel nelze jinak, než citovat z recenze Společenstva prstenu, protože i Dvě věže jsou na tom po stránce bonusové výbavy naprosto stejně.

Tuzemské vydání je zcela bez bonusů, tedy pokud za ně nepovažujete několik trailerů. Dvě věže na jednom dvouvrstvém 50 GB Blu-ray disku zabírají se vším všudy něco kolem 40 GB. Americká edice na tom je obdobně, všechny bonusy jsou na samostatném DVD ve standardním rozlišení. Otázkou je, proč nebylo zbývající místo na Blu-ray nějak smysluplně využito…

Verdikt? Pokud si chcete Pána prstenů na Blu-ray vychutnat hned teď, tak to uděláte. Přenesete se přes fakt, že se možná už na konci roku (ale spíše o něco později) objeví Blu-ray vydání prodloužených verzí, protože tak dlouho prostě nemá cenu čekat. Uvědomíte si, že po technické stránce lepší vydání Pána prstenů v tuto chvíli neexistuje a rozhodnete se, že se obejdete bez bonusů.

Magic Box - logo

Pak si uděláte devět hodin čas a pustíte se do toho. My vám to všechno stoprocentně schvalujeme, protože ten zážitek je skutečně velkolepý.

Blu-ray film Pán prstenů: Dvě věže k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Magic Box. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil papinak (bez ověření), 20. Duben 2010 - 11:59

Obrázek uživatele papinak

Stejně mi nejde do hlavy proč film takového formátu není vypilován k naprosté dokonalosti. Je to přeci hlavně vizitka studia. Pokud ovšem nechtějí po prodloužených verzích vydat verzi SUPER DIGITAL REMASTERED, nebo něco podobnýho a tahat z lidí další prachy.

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 20. Duben 2010 - 12:37

Obrázek uživatele d.f.h

To podle mě právě chtějí… :-/

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 20. Duben 2010 - 21:16

Obrázek uživatele Derek

parchanti…ale dvě věže miluju !!! a prodloužená verze je super !!! akorát by mohli i pár záběrů vystřihnout…třeba trapnýho legolase jak sjíždí schody :(

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 20. Duben 2010 - 22:02

Obrázek uživatele d.f.h

Já si teď nedokážu uvědomit, jestli to v knize fakt nebylo :-) A nebo něco na ten způsob.

Kvalita:Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil Richard K (bez ověření), 20. Duben 2010 - 21:54

Obrázek uživatele Richard K

Tak jsem si trilogii pořídil a udělal si srovnání s kvalitou DVD v prodloužených verzích.Je překvapivé,jak kvalitní je obraz a zvuk na dvd a oproti bluray ztrácí málo.To u Pirátů z Karibiku je rozdíl mezi bluray a dvd podstatně větší.Jinak souhlas s autorem článku,že oproti Společenství prstenu jsou Dvě věže (a totéž platí o Návratu krále)na tom o dost lépe. V každém případě mohu kinoverze na dvd s klidným svědomím prodat,ale prodloužené verze ani náhodou.

Re: Kvalita:Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 20. Duben 2010 - 22:01

Obrázek uživatele d.f.h

To je myslím správný postup, s tou výměnou DVD za Blu-ray. Já už jsem se zbavil i prodloužených verzí, zůstaly mi jen sošky, ty nedám ani za nic :-)

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 21. Duben 2010 - 20:55

Obrázek uživatele Derek

to je docela zajimavé…mohl by jste udělat testík ( konkrétní obrazy a scény ) mezi vypiplanou prodlouženou dvd verzí a kino BD ?

Osobně mám 2 a 3 díl prodloužené dvd a je to prostě nádhera. už se těším, jak něco pořádného vyjde na BD.

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil Richard K (bez ověření), 21. Duben 2010 - 21:59

Obrázek uživatele Richard K

Tu práci si dám,ale bude to chvíli trvat.Počítám,že do středy 28.4.bych to zvládnul.

Re: Pán prstenů: Dvě věže (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 21. Duben 2010 - 23:49

Obrázek uživatele d.f.h

Pokud to bude včetně přesného technického postupu, tak to samozřejmě rádi zveřejníme. Já už na to sílu nemám :-)