Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

vydáno 16. 4. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 15 komentářů

Tagy: Blu-ray, DNR, Dolby TrueHD, film, Pán Prstenů, Pán prstenů: Společenstvo prstenu, Společenstvo prstenu, The Fellowship of the Ring, The Lord Of The Rings, The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, VC-1, Warner Bros.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) (Blu-ray)

Proč vlastně psát recenzi na film, který viděl s trochou nadsázky každý, kdo nežil posledních deset let na pustém ostrově? To je otázka, na kterou není snadné odpovědět. Zde na HDmag.cz si s tím ale nemusíme vůbec lámat hlavu – zajímá nás totiž v první řadě samotný Blu-ray disk. Děj Pána prstenů ovšem dost dobře ignorovat nelze.

Pokud bychom chtěli být skuteční detailisté, začali bychom krátkým povídáním o životě a díle britského filologa a spisovatele J. R. R. Tolkiena, autora Hobita, Pána prstenů, Silmarillionu a vůbec celého neuvěřitelně rozsáhlého díla. To vzniklo už před sedmdesáti roky a položilo základní kámen žánru epické fantasy.

Mnohasetstránková trilogie Pán prstenů, dějově volně vycházející ze spíše pohádkového a mnohem méně dějově komplikovaného Hobita, si během své existence našla po celém světě miliony věrných příznivců. Vyšla i v češtině, geniální překlad Stanislavy Pošustové patří mezi nejzářnější příklady kvalitní práce se složitým textem se staroanglickými prvky.

Tak jako tak, Pán prstenů byl dlouhá léta považován za absolutně nezfilmovatelné dílo – až do roku 2001, kdy se na plátně pod režijním vedením Petera Jacksona, novozélandského specialisty na hororové příběhy, objevila první část, Společenstvo prstenu.

Jacksonovi se povedlo to, v co nikdo nedoufal: Dějově nesmírně popisný a rozvětvený příběh první knihy trilogie převést do relativně stravitelné, herecky výtečně obsazené, trikově revoluční, exteriérově neskutečně reálné a po všech stránkách epické filmové podoby. Společenstvo prstenů bylo nominováno na 13 Oscarů, získalo čtyři a vypukla celosvětová „prstenománie“, trvající po několik dalších let.

Co je vlastně na archaickém Pánu prstenů v dnešní době tak přitažlivého? V čem je jeho kouzlo jiné, než ostatních fantasy eposů (kterých ovšem mnoho není) nebo například moderního Harryho Pottera? Ne, s ničím tak plytkým se nedá srovnávat ani Jacksonova adaptace, natož pak původní Tolkienova literární předloha.

Pod pojmem fantasy si většina lidí možná představí něco jako pohádku s trpaslíky, elfy a draky pro malé děti. Náruživí hráči Dračího doupěte jsou považováni tak trochu za blázny, o účastnících her na hrdiny, cestujících pražským Metrem s dřevěnými meči za pasem, pak ani nemluvě. Přesto na sebe Společenstvo prstenu dokázalo strhnout celosvětovou pozornost.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001)

Samozřejmě to není jen zásluhou megalomansky velkolepého pojetí tříhodinového snímku, ale především neuvěřitelné bohatosti knižní předlohy, ze které mohli tvůrci vycházet. Příběh hobita Frodo Pytlíka začíná pozvolna a docela nenápadně jako trochu dobrodružnější výlet za hranice Kraje, ale postupně se stále více transformuje v něco mohutnějšího, zásadního a temnějšího. Vtáhne a nepustí ani na chvíli.

Dobrodružné putování s tajemným a nebezpečným prstenem moci doslova na krku přivádí Froda i s celou družinou věrných přátel a ochránců do lokalit, nad jejichž ztvárněním lze jen s otevřenými ústy žasnout, do soubojů, jejichž tempo vezme dech, za tvory, které si lze pouze představit. Fantasy žánr ve své nejčistší podobě!

Ačkoliv se ve filmu poměrně hodně konverzuje, nejedná se jen o bezmyšlenkovité výplňové rozhovory. Celou knihou se nese jasné poselství o souboji dobra se zlem, přátelství, věrnosti, odhodlanosti a obětování – to všechno se promítá i do Společenstva prstenu a dalších dvou dílů. Jedná se o důležitou složku košatého příběhu, bez které by nemohl fungovat.

Logisticky nesmírně náročné natáčení (více než 150 lokací po celém Novém Zélandu) trvalo 438 dní, během nichž se plejáda herců do svých rolí doslova vžila. Proti obsazení nelze při zpětném pohledu namítnout ani slovo, všichni podávají excelentní výkony – jak základní sestava hrdinů (Viggo Mortensen, Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom a další), která doslova nesleze z plátna, tak desítky dalších nikoliv epizodních, ale naopak zásadních „menších“ postav.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001)

Jak bylo řečeno v úvodu, nebudeme na tomto místě rozvádět nebo popisovat děj Společenstva prstenů; to by bylo jednak naprostým nošením dříví do lesa, a také nemáme tolik času ani prostoru. Během devíti let od kinopremiéry filmu se s ním mohl každý podrobně seznámit na několika DVD vydáních a dokonce už i v televizi. Teď je konečně na řadě Blu-ray.

Technické provedení

Na Pána prstenů ve vysokém rozlišení se netrpělivě čekalo už několik let. V roce 2008 se trilogie umístila na prvním místě nejočekávanějších Blu-ray titulů, studio Warner nás ale všechny nechalo čekat až do dubna letošního roku (6. dubna pro region A, 21. dubna u nás s českou jazykovou podporou). Stojí výsledek nakonec za to? Odpověď lze shrnout dvěma slovy: Ano, ale…

Celou trilogii je na Blu-ray nutné brát jako celek, jednotlivé filmy nelze zakoupit samostatně (což je přinejmenším logické). Každý u nás sice dostane svou vlastní recenzi, mají ale několik společných vlastností, které budeme vždy opakovat:

  • jedná se o kinoverze, na prodloužené verze si budeme muset počkat minimálně do konce roku 2010
  • tuzemské vydání má sice oproti zbytku světa české titulky i dabing, postrádá ale bonusové DVD
  • kvalita obrazového přepisu je diskutabilní

První bod se dal očekávat, podobná situace panovala i při vydání Pána prstenů na DVD. Druhý bod zamrzí, ale po pravdě řečeno všechny SD bonusy, které se nacházejí na bonusovém DVD, lze snadno oželet. Ale co ten „nešťastný“ obraz?

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) - Blu-ray video bitrate

Na rovinu – mohlo to být lepší. Technikálie hovoří jasně: VC-1 video pro 178 minut filmu zabírá 29 GB a disponuje průměrným datovým tokem 23 Mbps, který poměrně výrazně kolísá. Bitrate samozřejmě nemusí nic znamenat, konkrétně v případě Společenstva prstenu ale dostala slovo ještě noční můra jménem DNR, aneb Digital Noise Reduction.

Tento nechvalně proslulý filtr sice dokáže při použití v postprodukci obrazového materiálu odstranit ne vždy vhodný digitální šum, na druhou stranu ale způsobuje ztrátu drobnokresby detailů. V extrémních případech může dojít i k částečnému slití barev podobných odstínů, což je pak patrné především na obličejích herců, které občas vypadají jako z vosku.

Společenstvo prstenů bohužel přehnaným DNR skutečně trpí. Ano, jedná se o Full HD obraz, s DVD si ho v žádném případě nespletete, ale v některých scénách budete žasnout, jak podivně může něco takového vypadat. Na druhou stranu zase abychom nepřeháněli – pokud se na hledání problematických sekvencí nebudete soustředit, klidně je můžete přehlédnout.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001) Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Lord of the Rings, The: The Fellowship of the Ring, 2001)

Co si ale naopak zaslouží vyzdvihnout, to je originální DTS-HD Master Audio 5.1-ES zvuková stopa. Bezpochyby patří k tomu nejlepšímu a zároveň nejpřirozenějšímu, co lze na Blu-ray slyšet – a netýká se to jen epického soundtracku (Howard Shore), který vás bude provázet po celé tři hodiny. Budete unešeni.

Využití prostorových možností je dokonalé, v klidných scénách uslyšíte kolem sebe každého cvrčka v trávě nebo ptáky na obloze, naopak při bitvách budete bezděky uhýbat před šípy skřetů, svištícími vám kolem hlavy. Dynamika zvuku je úctyhodná, vše od naprosto klidných dialogových pasáží až po bojovou vřavu nebo dunění sněhové bouře je perfektně čitelné a vhodně podbarvené masou subwooferu.

Tohle se povedlo!

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Pán prstenů: Společenstvo prstenu.

Bonusy

Jak už bylo řečeno, tuzemské vydání je zcela bez bonusů (tedy pokud za ně nepovažujete několik trailerů). Každý z filmů je na jednom dvouvrstvém 50 GB Blu-ray disku, konkrétně Společenstvo prstenu na něm se vším všudy zabírá něco málo přes 40 GB. Americká edice na tom je obdobně, všechny bonusy jsou na samostatném DVD ve standardním rozlišení.

Otázkou je, proč nebylo zbývajícího místa na Blu-ray využito alespoň pro vyšší bitrate videa, ale na to bohužel znají odpověď jen u Warner Bros…

Verdikt? Z naší ankety (Trilogie Pán prstenů na Blu-ray – jakou verzi si pořídíte?) vyplývá, že více než polovina hlasujících je odhodlaná vydržet a počkat si až na prodlouženou verzi. Nemyslím si, že je to nutné a možná ani vhodné. Přes neoddiskutovatelné připomínky k obrazu se jedná o zatím jediné, a tudíž nejlepší vydání Pána prstenů ve vysokém rozlišení, navíc s kompletní českou jazykovou podporou.

Magic Box - logo

Nikdo v tuto chvíli nemůže dát ruku do ohně za to, že se k nám takto dostane i prodloužená verze trilogie.

Blu-ray film Pán prstenů: Společenstvo prstenu k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Magic Box. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Dave (bez ověření), 17. Duben 2010 - 8:49

Obrázek uživatele Dave

Je pravda, ze prodlouzena verze neni jista. Zejmena, kdyz ted vychazi kino verze. Ale ruku na srdce. Jde pouze o penize, takze pokud bude chtit Warner zlepsit financni vysledek, at uz letos nebo pristi rok, tak prodlouzena verze vyjde. Ono proc by taky nevysla … samozrejme ted se strategicky bude vsude psat, ze se to nevi a ze mozna nevyjde … ale jen proto, aby lidi necekali na prodlouzenou verzi a kupovali tuto …

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Petr P. (bez ověření), 17. Duben 2010 - 9:51

Obrázek uživatele Petr P.

Presně tak, já bych dal tu ruku do ohně bez problémů, že dříve či později vyjdou na BR s českým dabingem nebo aspoň titulky takové věci jako LOTR extended, či Star Wars, Indiana Jones, o tom přece nemůže být pochyb, jde o peníze, nikdy nepůjde o nic jiného. Stejně jako je jistý takový Avatar S.E. před Vánoci (kupodivu už dokonce"poctivě" ohlášen nyní při vydání „superbitové“ edice), na který já si počkám a nebudu utrácet nyní, tak bohatý nejsem. To samé s LOTRem, rozhodně počkám na prodlouženou verzi a jen doufám, že zlepší obraz..

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Duben 2010 - 11:50

Obrázek uživatele d.f.h

No po pravdě řečeno, ono se u nás těch Blu-ray disků ve srovnání se zbytkem světa i Evropy pořád prodává tak málo, že se občas skoro divím, proč už to nevzdala všechny studia, ne jen Disney.

Kdo si chce koupit, ten si koupí. Kdo ne, ten ne. A někdo si koupí pro jistotu obě verze a zařadí si je na polici vedle základního a prodloužného DVD vydání :-)

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Duben 2010 - 11:24

Obrázek uživatele Anonym

Autor má v článku drobnou chybku – film obsahuje DTS-HD zvukovou stopu, ne Dolby TrueHD :o)..

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Duben 2010 - 11:31

Obrázek uživatele d.f.h

Ajo, sakra, díky za upozornění! Opraveno.

To je tak, když člověk něco píše ve tři ráno po patnácti hodinách v práci… Přitom v katalogu to je uvedeno správně. Asi se mi prostě automaticky spojilo Warner = Dolby TrueHD, jak to vždycky bývalo :-)

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Karbous (bez ověření), 17. Duben 2010 - 13:23

Obrázek uživatele Karbous

Tak podle přiložených screenshotů vypadá obraz dost odporně. Zatím zůstávám u upscalovaných DVD, které nabízejí srovnatelný obrazový zážitek.

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Duben 2010 - 18:44

Obrázek uživatele d.f.h

Ze screenshotů se nedá nic moc usuzovat, jednak nejsou v pohybu, ale hlavně jsou z určitých důvodů downscalované na 720p a navíc je to JPEG. Upscalované DVD nenabídne srovnatelný obraz ani omylem, za to dám krk.

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Richard K (bez ověření), 17. Duben 2010 - 19:24

Obrázek uživatele Richard K

Tak to bych si dovolil oponovat.Už jsem na to narazil např. u Souboje Titánů.kdy můj přehrávač Denon 3800 zvládl dvd podat v některých místech i lépe,než bluray.Sice jsem ještě LOTRa neviděl,ale dle recenze na jiném webu je masterovaný obraz dvd Blade Runnera v tmavých scénách lepší. Takže bacha na krk (hi,hi).

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Duben 2010 - 20:13

Obrázek uživatele d.f.h

Já teď ale mluvím konkrétně, porovnával jsem Blu-ray s DVD vydáním. Upscaler mám velmi dobrý, Oppo BDP-83 čili Anchor Bay DVDO procesor.

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 18. Duben 2010 - 9:42

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

Nehledě na pisklavější hlásky díky 4% PAL zrychlení. Poznat to je a když o tom víte, umí to být dost nepříjemné. 24p je pro mě DVD kill argument.

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 18. Duben 2010 - 9:48

Obrázek uživatele d.f.h

Vida, to ja argument, který mě vůbec nenapadl. Zajímavé!

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil BorekL (bez ověření), 18. Duben 2010 - 9:49

Obrázek uživatele BorekL

Ze screenshotů se opravdu nedá mnoho usuzovat. Taky mi přišly strašné, ale realita je potom podstatně lepší. S DVD bych to rozhodně nesrovnával. Ostatně na mojí 42" plazmě jsem si ani nevšiml popisovaných problematických pasáží.

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil pori (bez ověření), 25. Prosinec 2010 - 14:30

Obrázek uživatele pori

Byla testovaná verze české BluRay nebo zahraniční? Mám totiž k dispozici kromě české ještě jednu další (pouze anglická a španělská stopa), kde originální zvuková stopa DTS-HD MA je v rozlišení 24bit zatímco na české pouze 16bit. Pokud by byl zájem, mohu poskytnout informace z programu BDInfo. Pokud bych tedy mohl doporučit, tak českou verzi raději nebrat, zvláště pokud nevyžadujete cz lokalizaci.

Re: Pán prstenů: Společenstvo prstenu (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Březen 2011 - 20:26

Obrázek uživatele Anonym

chtel bych dodat ze trilogii lze koupit taky oddelene.mam doma na BD spolecenstvo prstenu.obraz je supr jen ten potisk media se mi nejak nezda..koupeno v datartu.

http://www.sildenafilfromindia.net/

Vložil Simon (bez ověření), 18. Říjen 2018 - 16:41

Obrázek uživatele Simon

Viagra is a brand name of Sildenafil. It is manufactured to treat erectile dysfunction http://www.sildenafilfromindia.net/ and issues linked to it. http://www.sildenafilfromindia.net/