Panasonic DMP-BD70V - první Blu-ray / VHS přehrávač na světě

vydáno 12. 2. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa | 1 komentář

Tagy: 1080p, AVCHD, BD-Live, Blu-ray, Blu-ray profil 2.0, CD, CES 2009, DMP-BD60, DMP-BD70V, DMP-BD80, Dolby TrueHD, DTS-HD, duální, DVD, ethernet, hybridní, Panasonic, PHL Reference Chroma Processor Plus, přehrávač, SD, upscaling, USB, VHS, VIERA CAST

Panasonic - logo

V dnešní době, kdy „modré“ disky spolu s online distribucí videa pomalu nahrazují DVD filmy, přichází Panasonic s Blu-ray kombinací, obsahující přehrávač nedávno oficiálně zesnulých VHS videokazet.

Na letošním veletrhu CES 2009 představil Panasonic nejen nové Blu-ray přehrávače DMP-BD60 a DMP-BD80 (nástupce modelů DMP-BD35 a DMP-BD55), ale i duální přehrávač DMP-BD70V. Ačkoliv se v době války formátů o duálních přehrávačích hodně mluvilo, jednalo se o přehrávače konkurenčních HD video formátů Blu-ray a HD DVD – například Samsung BD-UP5000, LG BH100 nebo LG BH200 (vzpomene si na ně někdo?).

Hybridní model DMP-BD70V sobě oproti tomu jako první na světě kombinuje nejmodernější formát optických disků spolu s přehrávačem videokazet typu VHS. Tato technologie byla už před několika lety „na hlavu“ poražena DVD, až na konci loňského roku ale poslední velký americký distributor Distribution Video Audio Inc. oznámil, že s VHS definitivně končí. To byl skutečný konec VHS.

Panasonic tvrdí, že jeho přehrávač DMP-BD70V nalezne uplatnění hlavně ve školách a jiných vzdělávacích institucích, které mají některé učební materiály třeba právě na VHS a není možné je ničím nahradit. Budou tedy mít možnost dál používat tuto skutečně archaickou technologii spolu s Blu-ray (a samozřejmě DVD a CD), to všechno v rámci jednoho přístroje.

Duální Blu-ray / VHS přehrávač Panasonic DMP-BD70V

Jedná se přitom o výrobek nabitý nejmodernějšími technologiemi, což je ostatně společné i pro ostatní nové modely DMP-BD60 a DMP-BD80. Všechny obsahují firemní čip PHL Reference Chroma Processor Plus, který se stará o živou a zároveň věrnou reprodukci barev, po zvukové stránce jsou přítomny dekodéry moderních HD formátů Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio (až 7.1 kanálů, v případě DMP-BD80 včetně analogových výstupů).

Nové přehrávače také splňují podmínky Blu-ray profilu 2.0 (alias BD-Live), takže jsou vybaveny ethernetovým konektorem pro připojení k internetu. Toho využívá také technologie VIERA CAST, která už se objevila u posledních modelů plazmových televizorů Panasonic (například PZ850). Díky ní dokáže přehrávač zpřístupnit streamované video z YouTube, placené Amazon VOD, fotografie z Google Picasa, aktuální počasí a další obsah.

Samozřejmostí je také čtečka SD karet a USB konektor pro připojení externích paměťových zařízení. Z nich je možné přehrávat jak fotografie, tak HD video ve formátu AVCHD z digitálních videokamer. Další příjemnou funkcí je takzvaný „audio remastering“, zlepšující kvalitu zvukových CD a dalších zdrojů převzorkováním na 96 kHz.

VHS

Oblíbenou vlastností je upscaling standardního rozlišení na 1080p – ani o tuto funkci samozřejmě není nejnovější řada Blu-ray přehrávačů Panasonic ochuzena. V případě duálního modelu DMP-BD70V je upscaling možné aplikovat i na analogový obraz z VHS, což je skutečně velmi nevyklé.

Předpokládaná cena unikátního duálního přehrávače Panasonic DMP-BD70V by se měla pohybovat kolem $500 a na pultech amerických obchodů by měl být ještě letos na jaře. Uvidíme, jestli nalezne své příznivce…

TIP NA DISKUSI: Našlo by takové zařízení uplatnění ve vašem obývacím pokoji? Co děláte se zaprášenou sbírkou starých videokazet? Máte ještě vůbec nějaké?

Článek je součástí série, informující o akci CES 2009 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Panasonic DMP-BD70V - první Blu-ray / VHS přehrávač ...

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Únor 2009 - 13:01

Obrázek uživatele Anonym

Ja osobne vlastnim video od Panasonicu(NV-HV 61) jiz skoro 5 let a pouzivam ho vyhradne na obcasne nahravani filmu z tv, jez davaji v noci. DVD rekorder mi prijde jako zbytecnost(kdyz v nejlepsi kvalite nahraji akorat tak 1 hodinu) a na Blue-ray je zase diky nejnovejsim updatum a podporou multimedii vhodna PS3. Takze za me na otazku odpovim-tento hybrid kombinace vhs+bd ke stesti opravdu nepotrebuji.