Panasonic SC-HTR310: Stolečku, ozvi se! (profil)

vydáno 9. 1. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Hi-Fi audio | 3 komentáře

Tagy: Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, Dolby Virtual Speaker, DTS, HDMI, HDMI-CEC, Lip Sync, Panasonic, Real Center, RHT-G1500, RHT-G900, SC-HTR310, Sony, VIERA Link, Whisper Mode Surround, x.v.Colour

Panasonic - logo

Domácí kino ve stolku

Až donedávna byly takzvané „hrající stolky“ pod televizor výhradně doménou společnosti Sony, která představila už třetí generaci těchto výrobků (viz recenze Sony RHT-G900 / RHT-G1500). Teď se do stojatých vod aktivního hi-fi nábytku pustil i Panasonic. Povedl se mu tento jeho první pokus?

Už na první pohled se jedná o poctivý kus nábytku. Bytelná konstrukce v kombinaci kovu, dřevotřísky a MDF desek zajišťuje nosnost až 80 kilogramů. To bohatě postačí pro plochý televizor s úhlopříčkou až 50 palců a čtveřici audio / video zařízení, pro která jsou připraveny samostatné police. Tradiční černou povrchovou úpravu designově doplňují skleněné prvky, tedy čelní dvířka a vrchní krycí deska.

Celková hmotnost stolku, který se dodává smontovaný pouze částečně a před použitím je nutné opatřit ho policemi, dvířky a krycí deskou, je úctyhodných 50 kilogramů. Za dobrý nápad lze proto považovat pětici všesměrových koleček na spodní straně, díky kterým je manipulace se stolkem bezproblémová. Kolečka lze samozřejmě odejmout nebo aspoň „zabrzdit“ pomocí dodávaných plastových zarážek. Díky zkoseným zadním rohům lze stolek bez problémů umístit i šikmo do kouta.

Nestandardní 3.1

Stolek v sobě obsahuje zesilovač a 3.1 reprosoustavu s celkovým výkonem 300 W. Zajímavostí je zdvojený subwoofer, jehož reproduktory jsou umístěny proti sobě na levé a pravé straně konstrukce. To by mělo zamezit nežádoucím vibracím, pocházejícím z nízkých frekvencí.

Zesilovač je umístěný v horní části konstrukce a všechny jeho vstupy i výstupy jsou přístupné zezadu. Na čelní straně nalezneme příjemně velký segmentový displej, poskytující všechny potřebné informace. Nabídka vstupů je dostačující, HDMI rozhraní je ale přítomno pouze v jednom jediném exempláři.

HDMI vstup i výstup jsou ve verzi 1.3 (to znamená především podporu širšího barevného prostoru x.v.Colour a funkce Lip Sync) a jsou průchozí ve Standby módu; to znamená, že pokud máte Blu-ray nebo DVD přehrávač propojený se stolkem a ten pak s televizí, při vypnutém stolku uslyšíte zvuk z televize. HDMI také podporuje standard HDMI-CEC (zde nazývaný VIERA Link), díky kterému lze ovládat všechny přístroje v HDMI řetězci jedním ovladačem.

Panasonic SC-HTR310

Dálkové ovládání je nezvykle malé a na první pohled obsahuje minimální množství tlačítek. To ovšem plně odpovídá možnostem, které poskytuje samotný stolek: příliš jich není, ale docela postačí.

Zvuková magie

Panasonic SC-HTR310 má dekodéry Dolby Digital a DTS, nové HD audio formáty Dolby TrueHD a DTS-HD bychom hledali marně. Stolek si sice dokáže poradit s 5.1 zvukem (v případě PCM dokonce až 7.1), vzhledem k počtu reproduktorů je ale jasné, že výsledný zvuk bude prostorový pouze virtuálně. Výpočtů se může chopit buďto Dolby Pro Logic II nebo Dolby Virtual Speaker, oba módy jsou schopné vykouzlit zdání prostorového zvuku i z obyčejného stereo signálu.

Výsledný zvuk lze navíc ovlivňovat pěti hudebními (Live, Pop/Rock, Vocal, Jazz a Dance) a šesti filmovými módy (Drama, Action, Sports, Musical, Game a Mono). Dále je k dispozici funkce Whisper Mode Surround, díky které je efekt virtuálního prostorového zvuku výrazný i při nízkých hlasitostech. S tím souvisí i funkce Real Center, zvýrazňující dialogy pomocí středového reproduktoru. Všechny tyto módy lze víceméně libovolně kombinovat a navíc ještě samostatně regulovat úroveň basů a výšek.

Kvalita zvuku je odpovídající konstrukci a parametrům zařízení. Basy jsou plné, ale zbytečně neduní, dialogy díky samostatnému středovému reproduktoru nezapadnou a výšky jsou snadno rozeznatelné. Virtuální prostorový zvuk zásluhou dostatečné vzájemné vzdálenosti reproduktorů skutečně funguje, ale s opravdickým 5.1 ozvučením si ho rozhodně nespletete. Největším problémem je umístění reproduktorů zcela mimo úroveň posluchačovy hlavy, na což si lze sice zvyknout, ale ideální to samozřejmě není.

Proč si ho koupit?

Pokud byste rádi vylepšili zvukový výkon nového televizoru a zároveň vám pod něj schází stolek, máte možnost získat obojí za slušnou cenu. Musíte se ale smířit s absencí skutečného prostorového zvuku a poněkud chudšími možnostmi nastavení.

Hodnocení: velmi dobrý (7 z 10 bodů)
Cena v září 2008: 17995 Kč

Technické parametry

Dekodéry Dolby Digital, DPL II, DTS, PCM až 7.1
Výstupní výkon RMS 300 W
  přední: 2× 70 W (1 kHz, 4 ohmy, 10 % THD)
  střed: 70 W (1 kHz, 4 ohmy, 10 % THD)
  subwoofer: 90 W (100 Hz, 3 ohmy, 10 % THD)
Reproduktory přední: 1pásmové, průměr 65 mm
  střed: 1pásmový, průměr 65 mm
  subwoofer: 1pásmový, průměr 2× 130 mm
Vstupy 1× HDMI, 2× TOSLINK (digitální audio), 1× coax (digitální audio), 4× cinch (2× stereo analogové audio)
Výstupy 1× HDMI 1.3
Příkon / Standby 68 W / 0,7 W
Rozměry (Š x V x H) 1300 x 444 x 458 mm
Hmotnost 50 kg
Nosnost 80 kg
Web www.panasonic.cz

(Profil původně vyšel 25. září 2008 v čísle 10/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Panasonic SC-HTR310: Stolečku, ozvi se! (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Září 2010 - 12:28

Obrázek uživatele Anonym

Výkon: RMS 300 W
přední: 2× 70 W (1 kHz, 4 ohmy, 10 % THD)
střed: 70 W (1 kHz, 4 ohmy, 10 % THD)
subwoofer: 90 W (100 Hz, 3 ohmy, 10 % THD)

a Příkon: 68W ......

docela borci že maj audiosystém s účiností vyšší jak 100% jak si to jinak lze vysvětlit ? :D že by technologie goaldů nebo integrovanej jadernej reaktor či reklamní trik? nebo to neni 2× 70W ale 2× 7.0W – chyba v desetinné čárce ? :D

Re: Panasonic SC-HTR310: Stolečku, ozvi se! (profil)

Vložil short ralph lauren (bez ověření), 5. Březen 2013 - 18:57

Obrázek uživatele short ralph lauren

Hiya, I am really glad I've found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that's what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters? I Can not find it.

Re: Panasonic SC-HTR310: Stolečku, ozvi se! (profil)

Vložil short ralph lauren (bez ověření), 5. Březen 2013 - 18:58

Obrázek uživatele short ralph lauren

I loved up to you will obtain carried out right here. The cartoon is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you would like be delivering the following. ill no doubt come further before again since exactly the similar nearly very frequently inside case you protect this increase.