Paramount a DreamWorks: nic než HD DVD

vydáno 21. 8. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blades of Glory, DreamWorks, HD DVD, HD DVD Promotion group, MTV Films, Nickelodeon Movies, Paramount, Shrek the Third, Steven Spielberg, Transformers

Paramount / DreamWorks / HD DVD

Studia Paramount Pictures a DreamWorks Animation SKG včera v Los Angeles oznámila, že budou své filmy vydávat exkluzivně jen na HD DVD (a samozřejmě na DVD). Rozhodnutí odůvodňují mimo jiné i nižšími výrobními náklady oproti Blu-ray a také levnějšími HD DVD přehrávači.

Neoficiální zdroje ovšem spekulují o „příspěvku“ v řádech desítek milionů dolarů, který obě zmiňovaná studia obdržela od firem, zainteresovaných v HD DVD formátu. Možná na tom bude něco pravdy, Paramount totiž donedávna vydával své filmy i na Blu-ray a dokonce tyto „modré“ verze protěžoval vyšším obrazovým tokem a lepšími HD bonusy a výbavou.

Teď se ale karta obrátila a například blockbustery Blades of Glory, Transformers nebo Shrek the Third můžeme očekávat už jen v HD DV verzi. To ostatně platí pro všechny tituly distribuované společnostmi Paramount Pictures, DreamWorks Pictures, Paramount Vantage, Nickelodeon Movies, MTV Films a také DreamWorks Animation, které exkluzivně distribuuje Paramount Home Entertainment. Jediné tituly, kterých se toto omezení netýká, jsou filmy režírované Stevenem Spielbergem, který se ještě definitivně nerozhodnul pro podporu ani jednoho HD formátu a má dostatečné prostředky na to, aby si nenechal nikým diktovat.

Poměr prodaných Blu-ray a HD DVD filmů je v současné době 2:1 ve prospěch Blu-ray a jak je vidět, HD DVD Promotion Group se ze všech sil snaží toto skóre alespoň trochu upravit ve svůj prospěch, a to všemi možnými prostředky. S příchodem duálních HD přehrávačů se zdá být formátová exkluzivita jediným řešením, jak donutit zákazníka koupit právě to, co je potřeba prodat. Například studio Warner vydává své filmy ve obou konkurenčních HD formátech a stejně se prodává více Blu-ray disků. Pokud ale bude některý titul dostupný pouze na HD DVD, zákazníkům z Blu-ray tábora nezbude nic jiného, než si pořídit HD DVD (nebo duální) přehrávač. A když už ho budou mít, jistě se dalším exkluzivním HD DVD titulům nebudou bránit.

Pro nás ale tato zpráva mimo jiné znamená, že se s oficiální distribucí těchto HD DVD titulů na českém trhu můžeme zřejmě rozloučit a jiná alternativa (kromě standardního DVD) nebude existovat.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře