Pioneer a Mitsubishi mají levná BD-R média

vydáno 19. 9. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média

Tagy: BD-R, Blu-ray, Low-to-High, LTH, médium, Mitsubishi, Mitsubishi Chemical Media, Pioneer

BD-R LTH

Společnosti Pioneer a Mitsubishi Chemical Media dnes oznámily úspěšné dokončení výzkumu technologie, umožňující u zapisovatelných Blu-ray disků použití organické záznamové vrstvy. Dosud se k tomuto účelu používala vrstva anorganická, což výrobu a tím pádem i koncovou cenu BD-R médií značně prodražovalo.

Nová technologie nazvaná Low-to-High (LTH) je výsledkem společného snažení obou firem, které se výzkumu věnovaly už od roku 2004. Měla by způsobit snížení cen BD-R médií především proto, že k jejímu nasazení stačí pouze modifikovat stávající linky pro výrobu zapisovatelných CD a DVD.

Ačkoliv je už technologie LTH zahrnuta v Blu-ray specifikaci v1.2, stinnou stránkou celé věci je prozatimní nekompatibilita současných nejen zapisovacích, ale i čtecích Blu-ray zařízení (PC mechaniky a stolní přehrávače). Pioneer bude nabízet novou řadu PC mechanik, které budou LTH média plně podporovat, u většiny zařízení by ale mohla stačit úprava firmware.

Zatím byly představeny jednovrstvé LTH BD-R disky s kapacitou 25GB a rychlostí zápisu 1× – 2×. Po uvedení technologie do komerčního provozu, což by mělo být na jaře 2008, se očekávají média s rychlostí zápisu 4× a dokonce i 6× – s takovou rychlostí zápisu zatím nepočítá ani Blu-ray specifikace.

Otázkou zůstává, nakolik se projeví levnější výroba na výsledné ceně těchto médií.

Prototyp Blu-ray vypalovačky Pioneer s podporou BD-R LTH

Prototyp Blu-ray vypalovačky Pioneer s podporou BD-R LTH
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře