Počátek bude na Blu-ray i ve 3D?

vydáno 25. 2. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy

Tagy: 3D, 3D Blu-ray, Blu-ray, Blu-ray 3D, Clash of the Titans, film, Harry Potter, Inception, Počátek, Souboj titánů, Warner Bros.

Počátek (Inception, 2010) (Blu-ray)

Jestli mají režisér Christopher Nolan a jeho dvorní kameraman Wally Pfister v něčem jasno, je to fakt, že se stereoskopií v rámci svých filmů ještě nějaký ten pátek nebudou chtít mít nic společného.

Ačkoliv tedy některé scény Temného rytíře (recenze) točili na IMAX kamery a jeho pokračování – The Dark Knight Rises – hodlají na IMAX kamery natočit rovnou skoro celé, 3Dčku se hodlají i nadále stranit.

Ostatně studio Warner Brothers se Nolana do 3D snažilo přinutit už když točil Počátek, režisér ale řekl jasné: „Ne!“ Teď bychom se ale jeho trojrozměrné verze přece jen mohli dočkat. Alespoň na Blu-ray.

Je to víc drb než oficiální informace a kdyby bylo na nás, rovnou vám řekneme, že na tom bude velmi málo pravdy. Proč? Informace o stereokonverzi Počátku pochází od Jonathana Liebesmana, režiséra Battle: L.A. a druhého Souboje titánů.

Ten v nedávném rozhovoru mluvil o tom, proč přistoupil ke konverzi i druhého Souboje titánů – na základě materiálů, které mu Warneři předvedli. Byl mezi nimi zkonvertovaný Harry Potter a pro BD/DVD release zkonvertovaný Počátek.

Toho se samozřejmě každý chytil, existuje ale docela rozumný argument, proč by 3D verze Počátku vzniknout neměla a proč se pravděpodobně jedná pouze o pár testovacích záběrů: Konverze filmu do sterea může vyjít na poměrně velké peníze a trh s 3D Blu-ray ještě není ani zdaleka tak veliký, aby se pouze pro něj konverzi vyplatilo dělat.

Souboj Titánů (Clash of the Titans, 2010) (Blu-ray)

O tom, že mu Warneři předváděli konverzi, navíc mluvil už Nolan před premiérou svého posledního filmu, je tedy dost možné, že se jedná o ten samý materiál.

Naděje každopádně umírá poslední, takže pokud jste jó fanda do 3D, můžete si do seznamu chystaných 3D BD připsat Počátek. Oblíbené ponožky bych na to ale nevsázel.

Liebesman se navíc rozpovídal o druhém Souboji titánů, který samozřejmě bude také ve 3D. První díl byl přitom ukázkou jedné z nejhorších stereokonverzí a 3D udělal patřičnou ostudu.

Proto by mohlo některé zaskočit, že bude ve 2D točená i dvojka a do dalšího rozměru se opět dotáhne až postprodukčně. Liebesman ale uklidňuje: Druhý Souboj titánů chtěl natočit na film, ne na digitální kamery a tentokrát by to měl být úplně jiný šálek 3D kávy.

Film totiž točí tak, jako by se záznam zapisoval ve 3D, hodlá tomu tedy přizpůsobit kulisy, kompozici, střih, všechno – na placu dokonce bude odborník na stereografii, který bude na všechno dohlížet. Postprodukční konverze by pak měla být vysoce kvalitní (už jen proto, že nebude tak uspěchaná jako u prvního dílu a protože pravděpodobně využije jiných technologií).

Liebesman tedy uklidňuje: 3D bude kvalitní, od prvního Souboje titánů se navíc technologie značně zlepšila (nesmíme zapomenout, že tehdá se jednalo o jednu z prvních vlaštovek… které někdo oškubal křidélka ;).

Související články, trailery a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře