Potter vyčaruje 3D alespoň na Blu-ray

vydáno 21. 10. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma 3D, Filmy | 2 komentáře

Tagy: 3D, Blu-ray, film, Harry Potter, Harry Potter a Fénixův řád, Harry Potter a Princ dvojí krve, Harry Potter a Relikvie smrti, Prime Focus London, Souboj titánů, Warner Bros.

Harry Potter a Relikvie smrti - 1. (Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1, 2010)

Před pár dny učinilo studio Warner Bros. odvážné a rozhodně i chvályhodné rozhodnutí, že i přes vydatnou kampaň a dlouhodobou přípravu nevyšle nejnovější dobrodružství Harryho Pottera s podtitulem Relikvie smrti (trailery viz odkazy na konci článku) do kin v oči vypalujícím 3D (Sedmý Harry Potter bude bez 3D).

Plánů na vytažení bradavických hradeb do třetího rozměru se však penězožrouti ani náhodou nevzdávají. Na to mají zelené bankovky s Georgem Washingtonem a dalšími mrtvými prezidenty až moc rádi.

Zatímco se tedy první část Relikvií dostane do kinosálů pouze v ploché podobě, i nadále budou pokračovat práce na konverzi druhé části, a k nim nově přibudou i 3D korekce starších potterovek režírovaných britským mistrem atmosféry Davidem Yatesem.

Na Blu-ray (a s trochou štěstí/smůly i v kinech) se tak dočkáme kompletně trojrozměrného Fénixova řádu (recenze) a Prince dvojí krve (recenze), což po pravdě řečeno nejsou snímky, kvůli nimž by měl kdokoliv nasazovat na nos polarizační brýle.

Jistě, triková omáčka je v nich kvalitní, jenže na rozdíl od ranějších kousků z potterovské stáje jí oba filmy obsahují naprosté minimum, a podobně jsou na tom i v oblasti akčních scén, které ve 3D lákají nejvíc.

Jak Fénixův řád, tak Princ dvojí krve jsou v prvé řadě komorní dramata (za 150, resp. 200 milionů dolarů!), v nichž jde díky rozumnému režisérovi v první řadě o postavy a vztahy mezi nimi, a teprve až poté o epické scenérie, kulervoucí exploze a efektní švihání čarodějnickými hůlkami.

Fénixův řád je akční a pro 3D perfektní v podstatě až v samotném závěru (ten se dočkal průměrné konverze již v době uvedení v kinech), Princ dvojí krve pak nabízí maximálně několik minut, u nichž bych si dokázal smysl konverze jakžtakž představit.

A vzhledem k tomu, že zakázku na převedení obou filmů získala Prime Focus London, firma zodpovědná za katastrofální 3D u Souboje Titánů, začínám dopředu jen kroutit hlavou nad myšlenkovými pochody lidí z Hollywoodu. Pravda, dojnou krávu je třeba dojit, dokud dává, ale za jakou cenu?

V Prime Focus London sice slibují, že se zaměří na kvalitu a nic neuspěchají, obávám se však, že do prvních spokojených ohlasů si mezi publikem moc fanoušků neudělají.

Jaký názor máte na 3D konverze v kinech a na Blu-ray Vy?

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Potter vyčaruje 3D alespoň na Blu-ray

Vložil Papinak (bez ověření), 22. Říjen 2010 - 17:59

Obrázek uživatele Papinak

Pokud má člověk na výběr a může si pustit i klasické 2D (což u 3D blu-ray ano) potom mi je to šumák.

Re: Potter vyčaruje 3D alespoň na Blu-ray

Vložil Richard K (bez ověření), 23. Říjen 2010 - 22:52

Obrázek uživatele Richard K

Ono i filmy, které jsou přímo natočené v 3D trpí některými neduhy, takže konverze dvojnásobně.Jednoznačně studia 3D ®evoluci uspěchala, jelikož v tom vycítila „pach“ peněz (což jim bohužel vychází).Na druhou stranu se pokrok právě tady výrazně urychlí a počítám, že během 3 let už to bude o dost lepší.