Predátor na Blu-ray - znovu a lépe!

vydáno 8. 6. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-2, MPEG-4 AVC, PCM, Predátor, Predator 2, Predátor II, Predator: Ultimate Hunter Edition, Predátoři, Predators

Predator: Ultimate Hunter Edition (2010)

Blu-ray disky jsou tu s námi teprve několik málo let, přesto některé filmy vyšly ve vysokém rozlišení už několikrát. Do roku 2008 disponovalo typické Blu-ray vydání MPEG-2 obrazem a PCM 5.1 zvukem, často pouze na jednovrstvém disku s kapacitou 25 GB. Čas od času proto filmová studia usoudí, že by bylo dobré „oprášit“ především katalogové tituly.

To je přesně případ klasiky 80. let – pralesní mimozemské akce Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Na Blu-ray Predátor poprvé vyšel začátkem roku 2008 (v USA i v Evropě, bohužel bez české jazykové výbavy – Predátor II má oproti tomu alespoň české titulky) a po pravdě řečeno kvalita především obrazové stránky disku tomu plně odpovídá.

Letos v červenci se do kin chystá film Predátoři (Predators), volně vycházející ze všem dobře známé mytologie mimozemské rasy vesmírných lovců. Studio Fox se tedy celkem správně rozhodlo, že by při této příležitosti mohl stoupnout zájem o původní „predátoří“ filmy a na 29. června přichystalo nové vydání toho prvního z nich.

Predator: Ultimate Hunter Edition se dočká především zcela nového zrestaurovaného obrazového přepisu (MPEG-4 AVC) a DTS-HD Master Audio 5.1 zvuku, bonusy bude tvořit audiokomentář režiséra Johna McTiernana, nový dokument Evolution of the Species: Hunters of Extreme Perfection, vynechané / nepovedené scény, trailery, fotogalerie a několik dalších krátkých dokumentů.

Špatnou zprávou jako obvykle je, že termín vydání platí pouze pro region A (USA) a studio Fox své Blu-ray disky tvrdošíjně regionálně kóduje, takže v Evropě americká edice s největší pravděpodobností nepůjde přehrát. Na druhou stranu pokud se dočkáme i edice pro náš region B, tak by se na ní tentokrát už mohla objevit česká jazyková podpora. Možná…

Predátor

Predátor (Predator, 1987) (Blu-ray)

Český název: Predátor

Originální název: Predator

Rok výroby: 1987

Žánr: Akční / Horor / Sci-Fi / Thriller

Délka: 107 minut (1:47)

Režie: John McTiernan

Hrají: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura

Studio: 20th Century Fox

V džungli přistane kosmická loď, na jejíž palubě je dokonale vybavený mimozemský nimrod. Lovnou zvěří se pro něj stávají nejen dravci obývající džungli, ale také lidé. To je prolog slavného filmu, který je oblíbenou žánrovou kombinací akčních příběhů o amerických komandos, hororu a SF.

Oddíl pod vedením zkušeného majora Dutche Schaefera je vysazen na nepřátelském území, kde má uprostřed džungle vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů. Po úspěšně provedené akci se však američtí vojáci musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. Džungle se mění v past, z níž není úniku a američtí hrdinové poprvé v životě poznávají, co je to strach.

Film, který dnes již bývá řazen ke klasice žánru, zaujme především napětím a houstnoucí atmosférou strachu, kdy jsou američtí supermani pomalu vyváděni z rutinní statečnosti a rovnováhy. Stejně zdařilé je i pojetí mimozemšťana, neostré, děsivě tajuplné postavy, využívající dokonalé mimikry, jehož přítomnost signalizuje pouze termografie jeho pohledu. Teprve v závěrečné scéně se na scéně objevují v celé hrůznosti dokonalé masky Stana Winstona.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře