PROJEKT 100 v roce 2014? Tarantino, Kazan a Kubrick!

vydáno 8. 12. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: 2001: Vesmírná odysea, Elia Kazan, film, Projekt 100, Pulp Fiction, Quentin Tarantino, Stanley Kubrick, V přístavu

2001- Vesmírná odysea Projekt 100 sice změnil formát, kdy se z filmové přehlídky trvající několik dnů v roce stala retrospektiva vynikajících zrestaurovaných titulů uváděná do kin s několikaměsíčním odstupem, popravdě nám to ale nevadí. Projektu 100 bylo díky tomu dovoleno přežít a nový formát je z diváckého hlediska, kdy byla odstraněna řada plev, výrazně atraktivnější. A příští rok nebude jiný. Dočkáme se totiž opět velkých kinematografických klasik v zrestaurovaném kabátu.

Nový rok zahájí již 30. ledna uvedení výtečného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi, v němž se nahlíží na fungování světa přenádhernou optikou s hudebním doprovodem Philipa Glasse.

O dva měsíce později, 27. března, vtrhne zpět do kin jedno z nejlepších sci-fi vůbec – 2001: Vesmírná odysea. Tedy Stanley Kubrick ve skvostné formě a podobě zatraceně blízké filosofické eseji.

6. května si od hutného dumání nad lidskou existencí a světovými problémy odpočineme. Asociace českých filmových klubů totiž v rámci Projektu 100 uvede Tarantinovo Pulp Fiction. Další černohumornou hříčku, která „magora z videopůjčovny“ vystřelila ke hvězdám. Zde však ještě tolik nevykrádal / neuctíval své vzory. Takže si film může užít snad naprosto každý.

Pulp Fiction 25. září celou přehlídku završí Elia Kazan se svým vrcholným dramatickým majstrštykem V přístavu. Na své si tedy přijdou především milovníci sociálních dramat a Marlona Branda, který v Kazanově režii předvádí jeden z nejlepších výkonů kariéry.

Pokud vás zaráží čtyřměsíční prodleva mezi Pulp Fiction a V přístavu, vězte, že by se do ní měl vejít ještě restaurovaný zástupce české kinematografie, kterým budou Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela. Ty budou nejprve uvedené tradičně na karlovarském filmovém festivalu a následně 31. července i v oficiální distribuci.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: PROJEKT 100 v roce 2014? Tarantino, Kazan a Kubrick!

Vložil Kuchi (bez ověření), 9. Prosinec 2013 - 16:59

Obrázek uživatele Kuchi

Českým zástupcem ve vylešťené podobě budou Ostře sledované vlaky

Re: PROJEKT 100 v roce 2014? Tarantino, Kazan a Kubrick!

Vložil Petr (bez ověření), 10. Prosinec 2013 - 12:02

Obrázek uživatele Petr

Z těch filmů bych volil akorát Pulp Fiction a samozřejmě Odyseu, kterou nejspíš jako jedinou v kině opravdu navštívím. Na to je však třeba bejt pořádně odpočatej, protože není tolik rozvážných filmů, jako je 2001 :D

Re: PROJEKT 100 v roce 2014? Tarantino, Kazan a Kubrick!

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Prosinec 2013 - 16:38

Obrázek uživatele Anonym

Na Odyseu můžeš jít i unavený, je tam několik scén, u kterých když usneš, tak absolutně o nic nepřijdeš.

Jinak mě osobně zajímá asi jenom ten pulp Fiction, ale vzhledem k tomu, že bude pravděpodobně bez legendárního českého dabingu, tak mě vlastně ani ten Pulp Fiction nezajímá :)