Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a jednoduše

vydáno 1. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | 10 komentářů

Tagy: fórum, freedom|connection, HDmag.cz, přehled, redesign

HDmag.cz - logo

Když jsme na začátku května oslavili dvouleté výročí stále úspěšnějšího fungování magazínu HDmag.cz, zmínili jsme v závěru, že se naši čtenáři během třetího roku provozu dočkají několika změn. Jedna z nich právě nastala a přehlédnout ji určitě nelze.

Tvář tohoto webu prošla od jeho vzniku několika změnami, vždy se ale jednalo víceméně o kosmetické úpravy, vycházející z úplně prvního návrhu. Lehká změna barevného schématu a loga, stále se rozšiřující navigace, jiné rozměry grafických upoutávek, nové prvky v bočním sloupci – něco z toho nepravidelní návštěvníci možná ani nezaregistrovali.

Tentokrát jsme se ale rozhodli k radikálnímu kroku a postavili celý nový vzhled od samých základů. Díky absolutní volnosti, nesvázané s dosavadním designem, mohlo nakonec vzniknout to, na co se právě díváte. Pevně doufáme, že se tato zásadní změna setká s pozitivním ohlasem.

Mottem celého redesignu byla přehlednost a jednoduchost. Tak by měla na naše čtenáře působit především hlavní strana magazínu HDmag.cz, která se během posledních měsíců stala velmi chaotickou směsicí odkazů, prezentovaných na první pohled bez jakéhokoliv systému.

HDmag.cz - rok 2007

Teď je naopak vše naprosto jasné: na hlavní straně dostaly nejvíce prostoru aktuální články, které jsou přirozeně nejatraktivnější. Jak se ale dostat ke staršímu obsahu, pokud nám nevyhovují výsledky fulltextového vyhledávání?

Nutnou změnou bylo zásadní zjednodušení viditelné struktury webu, které se projevilo především v hlavní horizontální navigační liště. Články nově rozdělujeme do takzvaných sekcí, které jsou celkem čyři – Novinky, Recenze, Tiskové zprávy a Extra HD (aneb co se jinam nevešlo).

V rámci sekcí je články možné filtrovat podle témat, kterých je celá řada a budou přibývat: Filmy, Přehrávače, Televizory, Monitory, Projektory, Hi-Fi audio, Foto a video, IT a software, Datová média, Z domova a Ze světa. Filtry jsou v rámci sekcí znázorněny velmi názorně a nahrazují dosavadní „roletkové“ menu, které nebylo příliš praktické.

Není tedy žádný problém nechat si jednoduše vypsat všechny recenze televizorů, filmové recenze nebo novinky o Blu-ray přehrávačích. Myslíme si, že právě tato jasná kategorizace bude pro čtenáře, kteří hledají konkrétní informace, velkým přínosem.

HDmag.cz - rok 2008

Samostatnou částí magazínu, které věnujeme stále větší péči a pozornost, je pak katalog Blu-ray filmů. I ten se dočkal uživatelsky příjemných změn: výpis titulů lze filtrovat podle typu disku (Filmy, Dokumenty, Hudební, Erotika a Seriály), jednoduše lze také získat seznam všech nově přidaných filmů, disků s českými titulky, českým zvukem a nebo se screenshoty, pořízenými během přehrávání (ty poskytujeme jako jedni z mála). Všechny tyto informace jsou na první pohled vidět i v detailu každého filmu.

Pro pokročilé čtenáře / uživatele máme ještě jeden tip, jak si zjednodušit cestu k informacím – všechny články, recenze a filmy jsou navzájem propojeny systémem tagů, tedy jakýchsi „nálepek“. Přejete si například najít všechno, co jsme kdy napsali a nebo kde jsme se jen zmínili o The Criterion Collection? Žádný problém, jak vidíte. Tagy naleznete vždy v detailu článku nebo filmu pod jeho nadpisem.

Nesmíme zapomenout ani na poslední změnu, která s novým designem nijak nesouvisí. Od 1. července 2009 se provozovatelem magazínu HDmag.cz a souvisejících projektů stává tým freedom|connection, zabývající se tvorbou a správou profesionálních internetových projektů, webových prezentací a obsahových webů. V tomto směru se není třeba bát žádných negativních efektů, HDmag.cz zůstává de factode iure stále ve stejných rukou, pouze bude spojován s jinou značkou.

HDmag.cz - rok 2009

Během letní sezóny, která bude co do návštěvnosti trochu volnější, se budeme snažit odladit všechny drobné chyby, které se v souvislosti se změnou designu a struktury mohou vyskytnout. Prosíme tedy čtenáře o shovívavost, případné hlášení problémů nám samozřejmě velmi ulehčí práci. Samostatné projekty Fórum.HDmag.cz a Přehled.HDmag.cz přechod na nový design teprve čeká.

Na závěr tedy nezbývá, než popřát novému designu HDmag.cz alespoň ty samé dva roky bezproblémového fungování, které si odbyl jeho předchůdce. Zachovejte nám přízeň!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil hanysek (bez ověření), 1. Červenec 2009 - 6:54

Obrázek uživatele hanysek

Jo jo myslim ze redesign se povedl…hlavne se zlepsila prehlednost..obcas to tady bylo vazne neprehledne ;-)

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil Zimpo (bez ověření), 1. Červenec 2009 - 8:07

Obrázek uživatele Zimpo

Redesign sa vydaril, skoda len ze „Novinky“ prepadli v layoute do polovice stranky, cim novinkami prestali byt. Aspon pre ludi, co maju notebook/netbook s 1000px horizontalne max a po nacitani stranky pozru top nazvy clankov…

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil d.f.h, 1. Červenec 2009 - 8:44

Obrázek uživatele d.f.h

Tak teď nevím… Úplně nahoře je přece vždycky pět aktuálních článků, mezi kteými jsou například právě teď dvě Novinky. Jakmile je „vytlačí“ novější články, propadnou se sice dolů, ale to už nebudou aktuální. A kromě tohoNovinek máme zdaleka nejvíc, takže mezi pěti hlavními články vždycky minimálně dvě budou.

Nebo jsem to špatně pochopil?

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil Baf (bez ověření), 1. Červenec 2009 - 9:56

Obrázek uživatele Baf

Osobně se mi to zdá od původního designu silně nepřehledné. Nechápu, proč se něco mění, když to funguje, ale asi se s tím musím smířit. Ještě nikdy žádný web nevrátil starý design, ikdyž s ním byla naprostá většina lidí spokojená. Uff.

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil d.f.h, 1. Červenec 2009 - 10:36

Obrázek uživatele d.f.h

Jak je vidět z reakcí, tak i na přehlednost má každý svůj vlastní názor – což je v pořádku. Jen by možná bylo dobré rozvést v čem konkrétně teď spočívá ta nepřehlednost. Některé věci se samozřejmě dají ještě vyladit.

Při designu se vycházelo z oddělování obsahu pomocí čistých prázdných ploch (whitespacing – viz např. novinky.cz, idnes.cz), což je oproti předchozímu designu HDmag.cz, který byl založen na boxech s čárovými okraji, rozhodně krok kupředu.

No a to, že teď články na hlavní straně prostě jen nestékají od nejnovějších směrem dolů ke starším, ale jsou rozděleny do čtyř nově zavedených sekcí, sice považuji za velkou změnu… Ale jako na každý redesing, i na tento si čtenáři jistě brzo zvyknou. Už jsem jich prováděl mnoho a pokaždé to bylo stejné :-)

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil Baf (bez ověření), 1. Červenec 2009 - 14:00

Obrázek uživatele Baf

Jasné, chápu. Jde jen o můj subjektivní pocit, nejsem designer. Už jsem si zvykal nespočetněkrát, tohle mě taky nepoloží ;-)

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil hanysek (bez ověření), 1. Červenec 2009 - 14:16

Obrázek uživatele hanysek

Ja si myslim ze to byl jenom zvyk vedel si kde kliknout atak..ale pro nove prichoziho to bylo podle meho strasne moc odkazu hned na prvni strance takze mu chvilku trvalo nez se zorientoval..mylis ze ted je to udelano dobre…chce to zvyk samo..

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil Panzer.Dragon (bez ověření), 4. Červenec 2009 - 9:30

Obrázek uživatele Panzer.Dragon

uz neni vypis na hlavni strane posledniho deni ve foru?

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil d.f.h, 4. Červenec 2009 - 11:50

Obrázek uživatele d.f.h

Správný postřeh – není, ale bude. Asi v pravém sloupci, aby byl všude. A naopak na fóru budou někde upoutávky na nejnovější články. Zrealizovat propojení ale chviličku potrvá…

Re: Redesign HDmag.cz: K informacím rychle, přehledně a ...

Vložil Panzer.Dragon (bez ověření), 4. Červenec 2009 - 15:30

Obrázek uživatele Panzer.Dragon

ok dobra zprava :-)

vypis aktualnich prestrelek a problemu ve foru je moje oblibena cast uvodni stranky