Resident Evil: Apokalypsa (recenze Blu-ray)

vydáno 22. 9. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Dolby Digital, film, MPEG-2, Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Apokalypsa

Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) (Blu-ray)

První díl (viz naše recenze Blu-ray vydání Resident Evil) nebyl žádné terno, ale vydělal slušné peníze, nezmrzačil moc mozkových buněk a otevřený konec s apokalypticky vyhlížejícím městem přímo volal po pokračování, v němž se budou tisícovky zombies prohánět po ulicích a ládovat se lidským masem, dokud jim nezaskočí a nebo neumřou na AIDS. Jenže Paul W.S. Anderson měl jiný plán. Plán, který měl spoustu vad.

Tou největší je skutečnost, že on sám není příliš dobrý scenárista a jakmile se začne pohybovat na větším prostoru, nezačne tvořit zábavněji, nýbrž hloupěji a nesnesitelněji.

První Resident Evil do jisté míry fungoval díky klaustrofobnímu prostředí podzemních laboratoří, v nichž si nikdo nebyl jistý, co číhá za dalším rohem. Jenže co očekávat ve městě plném zombies? Ano, jednoho nemrtvého za druhým a občas nějaké to tužší monstrum, na nějž je místo 9mm kvéru třeba použít dvouhlavňovou brokovnici.

Cítíte to napětí? Ne. Ani se vám nedivím, a není divu, že ho nemá ani výsledný film, poněvadž se skládá víceméně pouze z over-the-top akční sekané, jež se odehrává povětšinou v temných prostorách (ať už obyčejná ulice, anebo symbolicky kostel) a z které se strašidelná atmosféra (i kvůli nulové gradaci) dost dobře vydestilovat nedá.

Obzvlášť ne, pokud za kamerou stojí člověk, mající o filmové režii zhruba stejné povědomí jako Zdeněk Troška.

Alexander Witt pracoval před Resident Evil: Apokalypsou jako kameraman (k čemuž se poté zase radši vrátil) a občas si střihl úděl režiséra druhého štábu (ti, co točí přelety nad městem, krajinky a občas druhořadou honičku, na kterou první režisér nemá čas). Ale příliš se toho na druhém fleku nenaučil.

Zatímco vizuálně (odmyslíme-li si příšerný filtr) se alespoň snaží a občas vytasí regulérně stylový záběr (ne, rozmazané zombivce sem vážně nepočítám), jako režisér má velké problémy nejen s tempem, které je doslova uspávací (není divu, děj totiž prakticky neexistuje, tudíž není co gradovat), ale i s prací s herci a samozřejmě směrem, jakým svůj „wannabe-cool“ trhák táhne.

Apokalypsa se sice rozjíždí poměrně slušně otevřením Hnízda (bez jakéhokoliv doprovodu ozbrojenců, byť Umbrella musí vědět, co je uvnitř čeká), z kterého vyběhne banda nemrtvých a Raccoon City se promění v obezděné město, z něhož není kvůli šířící se infekci (doteď nechápu, jestli se šíří jen kousnutím, anebo i vzduchem – film naznačuje obojí, ale zároveň klade důraz na kousnutí) úniku.

Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004)

Ale jakmile dostane skupinka výsadkářů společně s mutující Alice a prkennou Jill Valentine (k neuvěření špatná Sienna Guillory) za úkol najít dceru důležitého vědce, nabízejícího jako odměnu cestu za uzavřenou barikádu, vše se začne rozpadat jako švestkový koláč bez přidání vajíček.

Nejenže na sebe pět postav naráží na ploše stovek čtverečních kilometrů každých deset minut, ale ještě si říkají naprosté nesmysly, chovají se jako hlupáci (ruský voják v domě se zmutovanými psy raději hláškuje než dává pozor) a kolikrát sami připomínají svou inteligencí T-virem nakažené chudáky.

Samotní zombíci pro změnu při bitkách s Alice nelogicky čekají, až dostanou postupně kopanec do hlavy, místo toho, aby se na nadopovanou sexbombu bezhlavě vrhli a utrhli jí hlavu. Čemuž nasazuje korunu rychlý střih z detailu na detail, jehož důsledkem je akorát ztráta orientace.

Vrcholem neschopnosti je potom finální duel s Nemesis, v němž se kvůli mizerné choreografii místo na údery stříhá z jedné tváře na druhou bez jakéhokoliv celku, který by dal alespoň tušit rozvržení prostoru. Skutečnost, že se počítačem řízené monstrum nechá uchlácholit ke světlé straně Síly, je potom už úplně padlé na hlavu.

Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004)

Resident Evil: Apokalypsa je zkrátka mizérie, ale bohužel ne taková, abyste ji mohli považovat za záměr a upřímně se jí při sledování vysmáli. Místo toho jen tupě zíráte na obrazovku, máte sto chutí zmáčknout „pauzu“ a vyměnit disk za něco lepšího.

Ale jelikož máte odvahu, dokoukáte celý film až do konce, abyste světu prokázali službu a šířili poselství, jak v Hollywoodu zase jednou protekly desítky milionů dolarů do záchodu.

Technické provedení

Apokalypsa byl první Resident Evil, který na Blu-ray vyšel (už v roce 2007), a protože se jednalo o ranný disk, není kvalita nejlepší.

Od zastaralého MPEG-2 kodeku se ostatně nedají čekat zázraky, ale je pravda, že pokud je zdrojový materiál výborný, dá se na disk reprodukovat, aniž by se kvalita výrazněji ztratila.

V případě Apokalypsy se ale žádný kvalitní zdroj rozhodně nekoná, neboť samotný film je natočený natolik fádně, že i jeho přepis na Blu-ray musí působit vyloženě nezáživně. Barevná paleta složená z modro-šedých filtrů by uspala i nadrženého dobrmana a neustálý boj s rozpočtem vyloženě zazdívá jakýkoliv pokus o vizuálně zajímavější úsek.

Obraz je povětšinou nesmyslně tmavý, takže v něm zaniknou všechny snahy o výraznější gore (působí to jako úlitba ratingu, ačkoliv má film tvrdé eRko), černá je spíš nevýrazně šedá než tmavá jako uhel a ohledně stínů dochází často k lehkému slévání.

Alespoň že kontrast je slušný, drobnokresba se při velkých celcích a detailech neztrácí a nepřirozený šum není – stejně jako DNR a Edge Enhancement – nikdy patrný.

Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004) Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004)

Zvuk je pak v případě české verze (s ubohým Dolby Digital 5.1 u anglické i české stopy) vyložený průměr, jenž nemá jak oslnit, jelikož se jedná o podřadný mix, který byl s největší pravděpodobností přetáhnutý rovnou z DVD, aby se co nejvíc ušetřilo.

Zahraniční verze je v tomhle ohledu zajímavější, i když nabízí jen obstarožní PCMko. I to totiž nabízí silnější basy, výraznější zvukové efekty a „uřvanější“ soundtrack, v němž jsou naštěstí stále jasně zřetelné dialogy.

Distribuce si holt asi řekla: „Jaký film, takový disk…“

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Resident Evil: Apokalypsa.

Bonusy

A ani od bonusů není radno očekávat příliš. No, vlastně neočekávejte nic, jelikož česká edice je tzv. vanilla. Tedy bonusů prostá. A to i přesto, že na původním DVD a zahraničních verzích je nabídka víc než slušná.

Kromě audiokomentáře a povinných trailerů na na nich najdete téměř hodinový dokument pokrývající celou výrobu od prvních nápadů až po finální produkt, poslechnete si něco málo o úloze ženských postav v Resident Evil vesmíru, nechybí ani storyboardy a různé pre-animace akčních scén a v neposlední řadě i zamyšlení nad zrůdností společností podobných Umbrella Corporation.

Je toho opravdu dost a fanoušek RE filmů se dozví prakticky vše, co potřebuje. Ale skutečně se najde na světě někdo, kdo by dal dobrovolně sedm stovek právě za TUHLE Apokalypsu?

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře