Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme bohaté bonusy a steelbook?

vydáno 2. 3. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 15 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Magic Box, Rivalové, Rush

Rivalové (Rush, 2013) (Blu-ray)

Rivalové patřili k nejočekávanějším titulům prvního kvartálu roku 2014, avšak záhy se pro mnohé fanoušky Blu-rayů proměnili ve zlý sen, či dokonce noční můru. Magic Boxu se totiž i přes prvotní sliby nepodařilo zajistit pro tuzemský trh sběratelský steelbook. Náhrada v podobě zkráceného papírového rukávku se kvůli podivným rozměrům (rukávek na krabičce moc nedrží) spíš nepovedla. A jak se záhy ukázalo, nic světoborného se nekonalo ani v oblasti bonusů, které byly postaveny na veřejně dostupných PR materiálech, či při authoringu disku, jehož menu funguje v různých přehrávačích rozdílně a nastavení jazykových stop je krkolomnější, než bývá obvyklé.

A to všechno samozřejmě velké části zákazníků vadí, ačkoli samotný film a jeho technické zpracování patří ke špičce současného trhu. Magic Box si však může spokojeně pískat, neboť první náklad vyprodal již první týden a ani po několika týdnech prodeje nikterak zoufalé nejsou. Přesto se odpovědný label manažer Magic Boxu Adam Chudárek ozval naší redakci s nabídkou krátkého rozhovoru, v němž by odhalil, co vedlo k současné konfiguraci a podobě edice. Rozhovor jsme nenahrávali, na následujících řádcích si však můžete přečíst volný přepis toho, co jsme se během několikaminutové debaty dozvěděli.

Steelbook exkluzivně pro Anglii

Hodí se začít tím nejviditelnějším, čímž je absence populárního steelbooku, jenž se ve Velké Británii vyprodal během prvních tří dnů po uvedení na trh. To má samozřejmě své odůvodnění a Adam nám ho velmi rychle potvrdil. Steelbook totiž nebyl žádnému jinému regionu kromě Británie nabídnut. Ostatně se ani není čemu divit. Jedná se o britský film, a tak si ho chtěla domácí země vyšperkovat po svém a přinést exkluzivitu pouze pro své spotřebitele. Na světě je díky tomu parádní limitka, Magic Box si však svým předběžným prohlášením dlouho před vydáním steelbooku (tedy i předtím, než se dozvěděl, že balení nebude možné získat) napustil vanu s horkou vodou a následně do ní musel shodou okolností a oproti očekávání skočit. Nešťastné.

Zkrácený a příliš široký papírový rukávek

Magic Box se ani po zamítnutí steelbooku nevzdal a pokusil se Rivaly malinko vyšperkovat prostřednictvím papírového rukávku, jenž je nasazený přes červenou krabičku (a vypadá velmi dobře). A právě ta byla důvodem, proč došlo ke zkrácení rukávku – ona krabička měla díky tomuto kroku vyniknout a zaujmout zákazníka na první pohled. Paradoxně se však jedná o kuriozitu, neboť podobné rukávky vznikají minimálně. Distributor si poté naneštěstí naběhl i s nadměrnou šíří rukávku, kterému se na krabičce nechce držet. Adam Chudárek si za zkrácením rukávku během naší debaty stál, záhy však přiznal, že jeho šíře je jednoznačně chybou, neboť nedošlo k přeměření krabičky a firma odpovědná za slepení rukávku navíc papír neslepila přesně. Takže se rukávek oproti původním předpokladům ještě rozšířil. V tuto chvíli by tudíž měla být řešena ze strany Magic Boxu reklamace.

Rivalové - české balení s krátkým rukávkem

Bonusy v Maďarsku a ne u nás?

Bonusy u nezávislých titulů jsou vždy ožehavé téma a získat je není žádná legrace. Vždy je jednodušší, pokud má disk podporu velkého studia, které si hlídá jednotlivé regiony a rozhoduje o tom, jaké bonusy dostane kupříkladu Německo a jaké východní region, do něhož spadají kromě nás rovněž Poláci či Maďaři. Například Disney má v tomto směru velmi striktní politiku, kdy ve Spojených státech vychází – nejen díky výrazně vyšší prodejnosti – štědře vybavené disky, zatímco pro Evropu jsou mnohdy připraveny jednodiskové edice, popřípadě chudší bonusová nabídka z důvodu exkluzivity pro americký či jiný region (vzpomeňte si na ochuzenou nabídku kupříkladu u The Avengers, kde se bonusy štěpily i v rámci Evropy). V rámci českého trhu jsou prodeje dokonce natolik slabé, že Disneyho centrála rozhodla, že u nás nebudou vycházet všechny katalogové animované snímky, jako Kniha džunglí či Malá mořská víla.

Vraťme se však k Rivalům. Ti byli zastoupeni nezávislým studiem, přičemž v tomto případě neplatí dělení na regiony. To znamená, že jsou bonusy nabízeny jednotlivým trhům samostatně a podle Adama Chudárka dostal Magic Box nabídku pouze na bonusy, které u nás vyšly. Samotnému mu však přijde situace s bonusy vyšlými v Maďarsku zvláštní a vyvozuje z ní, že za vším může stát to, že Magic Box začal s přípravou Rivalů na Blu-ray dříve než v Maďaři, a to v době, kdy britské bonusy v nabídce pro náš trh nebyly. Je možné, že kdyby Magic Box počkal, vyšly by totožné bonusy i zde, protože by byly nabídnuty. Stoprocentní jistota však neexistuje.

Rivalové

Authoring disku a rozdílné reakce menu na různých přehrávačích

Magic Box má aktuálně na triku výrazně větší problém s diakritikou u českých titulků Města andělů (zde za titul zodpovídá jiný manažer Lukáš Kreis) a je pravda, že vedle něj působí trochu komplikované nastavení českých titulků docela legračně. Adam Chudárek si přesto uvědomuje, že se při authoringu nesmí podobné věci stávat a menu musí být řešené jednoduše, funkčně a především totožně pro rozdílné přehrávače. Neexistuje, že se na jednom přehrávači po navolení zvukové stopy „kurzor“ přesune na titulkovou, kterou pouze potvrdíte, zatímco na druhém se tak nestane a divák se tudíž domnívá, že může film rovnou přehrát, byť se mu pak nezobrazují titulky v cizojazyčných pasážích.

Rovněž je příště potřeba dohlédnout na to, aby byl zvolen správný postup u scén s textovými popisy (letopočty, místo apod.). Sám jsem navrhl, aby se příště tyto pasáže řešily výhradně titulky. Nemůže pak totiž dojít k situaci, kdy se musí volit mezi tím, jestli bude nadabován filmový dialog, anebo bude vyřknut český překlad v obraze se vyskytujícího popisku. Adam Chudárek každopádně problémy s authoringem z posledních týdnů přiznal, omluvil se za ně a přislíbil, že Magic Box nyní bude postupy při kontrole disků měnit, aby k potížím nemohlo dále docházet. Tak si držme palce. Zrovna toto je v současnosti asi nejpalčivější problém, vedle kterého je absence steelbooku směšnou malicherností pro pár sběratelských fanatiků.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Anonym (bez ověření), 2. Březen 2014 - 11:12

Obrázek uživatele Anonym

No možná by redakci HDmag slušelo zjistit si detaily a fakta ještě před tím, než začne do světa vykřikovat nesmysly a obviňovat kde koho z neschopnosti. Jistě by pak nebyl článek tak zajímavý, nadávat na vše a pořád je česká vlastnost. Hlavně radit druhým co mají dělat. Ale když si pak přečtu vysvětlení, tak si o pisálkovi myslím jaký je troll co dělá účet bez hostinkého. Ale to jsem si myslel už při čtení prvního článku. A že to nemá bonusy? Je mi to buřt, stejně se na ně nedívám. Ale jak by napsal škrabálek s rétorikou, která je vlastní Blesku. Všichni to tam chtějí a to opět bez toho aniž by k podobnému tvrzení měl jediný důkaz.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Psema (bez ověření), 2. Březen 2014 - 12:22

Obrázek uživatele Psema

V době, kdy ty články vycházely, se čerpalo z vyjádření Magic Boxu, která byla neskutečně mimózní. Například „bonusy,které jsou na našem disku, jsou pravděpodobně i v zahraničí“. A nikdy jsme bůhvíjak nenadávali na to, že tu ten steelbook není, popřípadě, že by se rukávek nepovedl. Naopak jsme uznávali, že je to v porovnání s kvalitami filmu,které jsou prvořadé, spíše banalita.

Na druhou stranu, sám Adam uznal, že rozměry rukávku a authoring menu rozhodně nebyli stoprocentní, takže si určitou kritiku zaslouží. Stejně jako Město andělů, kde je chyba v diakritice průšvih hodný vrácení disku a vyhození kompletního výlisu.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 2. Březen 2014 - 13:04

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Důvod, proč na disku (a to nejen na tomto) nejsou anglické titulky, jsme se bohužel nedozvěděli. Škoda že jsem to zjistil až po rozhovoru, takže jsem nemohl otázku navrhnout.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil lukas (bez ověření), 2. Březen 2014 - 16:25

Obrázek uživatele lukas

Rad bych se zde vyjadril k nekolika dezinformacim a lzim v tomto clanku, ktere zde vypustil sam autor clanku a nestalo se to jiz poprve. Zaprve k informacim o rukavku a o tom, ze je to svetova kuriozita. Musim vyvest autora clanku z velkeho omylu, nebot takto delane kratsi rukavky jsou zcela bezne ve Velke Britanii napr. pro distribucni spolecnost Momentum a jine ( napr rukavek pro Amelii, requiem za sen a desitky dalsich). Dalsi lez a omyl je o bonusove vybave distribucni spolecnosti Disney pro Evropu a jmenovite Velkou Britanii. I tam totiz vychazeji dvoudiskove edice plne bunosove vybavy. Rozdil je pak ve steelbookach spolecnsti Zavvi, kde vychazeji jen jednodiskove edice. Takze priste bych doporucil panu Petru Semeckemu si nejdrive overit informace a nepsat zde lzi a polopravdy, jak se tu casto stava!!!

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Psema (bez ověření), 2. Březen 2014 - 16:38

Obrázek uživatele Psema

Lukáši, samozřejmě, že některé BD ve dvojdiskových baleních vychází, vlastním však i spoustu katalogovek od Disneyho (a ne, nejsou ze Zavvi), které vyšly stejně jako u nás pouze jako jednodiskovky a s totožnými bonusy jako v případě českých verzí. Takže tady tu dezinformaci moc nevidím.

U rukávku může být. Nic to nemění na tom, že je to minoritní přístup, který nepraktikuje v podstatě nikdo (respektive ne velká studia) a v reálu vypadá hůř než jako grafický návrh. Echt, když se nepohlídá výroba.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil lukas (bez ověření), 2. Březen 2014 - 17:41

Obrázek uživatele lukas

Nu, vetsina katalogovek od Disneyho v UK vysla se stejnymi bonusy jako v USA. Takze dvoudisky s rukavkem a obcas pak pozdeji se objevi jednodiskove edice bez bonusoveho disku. A k tomu rukavku v UK to neni minoritni zalezitost, jelikoz to praktikuje vice distributoru a designove jsou velice povedene.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Psema (bez ověření), 2. Březen 2014 - 18:40

Obrázek uživatele Psema

Pak nevím, možná se mi dostala do ruky nějaká edice, kterou si mezi sebou Zavvi s Amazonem přeprodali, těžko říct. Každopádně díky za info, v článku jsem to upravil.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Kamil (bez ověření), 4. Březen 2014 - 0:10

Obrázek uživatele Kamil

S tou délkou rukávku musím potvrdit Lukáše – sám mám doma britská vydání s kratším rukávem, z luxusního pogumovaného papíru a tak dále, a myslím, že to vypadá velmi dobře. Lépe, než s dlouhým rukávem, což platí zvláště u atypického červeného plastu. V tomto má pan Chudárek pravdu. Druhá věc, spíše pořádný průser, je jeho šířka, což je amatérismus nejhrubšího zrna a všem, kdo mají zájem, by jej měl Magic Box vyměnit za rukáv, který by držel. Ech, teď jsem se zasnil… Ještě by mě zajímalo, kdy Magic Box konečně zajistí titulky bez vad a nedodělků, protože to, co se u nich produkuje, je někdy k pláči, nebo i k něčemu horšímu. Téměř pravidelně se tak děje u lokálních edic, ta globální zřejmě někdo hlídá lépe.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Petr (bez ověření), 2. Březen 2014 - 21:43

Obrázek uživatele Petr

Ono to jsou takové spíš odpovědi-neodpovědi. V podstatě Magic Box za nic nemůže a ještě díky jeho rychlému jednání ironicky přijdeme o bonusy. Jasně :D

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil KURO (bez ověření), 3. Březen 2014 - 19:51

Obrázek uživatele KURO

No mna vytaca ina vec… Ako je to mozne, ze sa v poslednom case mnozia na BD zvukove stopy s bitratingom 16!!! To sa v ktorom storoci nachadzame? Samotny zvukovy mix je urcite vytvarany v 24b – otazka je, ci je pre nas trh iny bitrating (kvoli vela dabingom?) alebo aj v zahranici (co pochybujem) – kazdopadne RUSH ma v zahranicnej edicii 2 nasobny priemerny bitrating oproti nasej!!! To uz ani povodnu stopu nedostaneme v maximalnej moznej kvalite? alebo ke je problem? Vie mi na to niekto odpovedat? Urcite by to zaujimalo aj inych, ma to totiz priamy vplyv na dynamiku zvuku. Gravitacia detto 16b!!! W T F!!! moc dakujem za kazdy prispevok, ktory by objasnil tento „TREND“

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil kamil (bez ověření), 3. Březen 2014 - 23:00

Obrázek uživatele kamil

Tak to vypadá, že tu nějaký lukáš, asi lukáš krajs z magicboxu vycvičil petra semeckého jako malýho ratlíka. To je úroveň novinařiny. Že se na to už nevykálíte, pane semecký. Plácáte tu už dlouho páté přes deváté a kvalitu to žádnou nemá.

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil KURO (bez ověření), 7. Březen 2014 - 19:46

Obrázek uživatele KURO

To naozaj nikoho nezaujima kvalita servirovaneho zvuku? Letmo som pozeral napr. ZERO DARK THIRTY (zvukovo nadpriemerne vybaveny film) – US vydanie 24b u nas 16b! (zdroj film-arena). Pravdu povediac, tento parameter som si uz aj prestal vsimat, lebo bolo samozrejme, ze original bol v 24b. ale ako tak pozeram vzdy sa objavi nejake prekvapenie! K tomuto sa nevie niekto napr. z MB vyjadrit? dakujem

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 7. Březen 2014 - 23:05

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Neodpustím si kacířskou myšlenku: pokud jste se musel podívat na parametry, abyste to zjistil, pak to asi až tak zásadní problém nebude…

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil KURO (bez ověření), 8. Březen 2014 - 11:20

Obrázek uživatele KURO

Ono ani nejde o to, ci zasadny, ale ze vobec… Preco 16, ked moze byt 24 (mimochodom je to podstatny rozdiel – ide o presnost urovne signalu v danom casovom okamihu pri 16b cez 65 tis urovni, pri 24b 16 mil. urovni, preto je to uz dlho studiovy standard…), preco dts, ked moze byt dts-hd a pod. Alebo preco napriklad posledny Bourne u nas 5.1 ked inde 7.1 ? (uz do kin bola totiz original mixaz 7.1) Nie zeby bol 5.1 mix zly, ale preco k… ked uz ta vec raz existuje a je bezne v tej kvalite vydana, ja ju tu nedostanem. Kto o tom rozhoduje?

Re: Rivalové optikou manažera Magic Boxu: Proč nemáme ...

Vložil KURO (bez ověření), 27. Březen 2014 - 16:55

Obrázek uživatele KURO

Som rad, ze sme na HD strankach a tvarime sa, ze chceme s tovarom aj maximalnu kvalitu.