Robin Hood (2010) (recenze Blu-ray)

vydáno 2. 11. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: DTS-HD Master Audio, Král zbojníků Robin Hood, MPEG-4 AVC, Robin Hood, U-Control, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Robin Hood (2010) (Blu-ray)

Filmových verzí báchorky o chrabrém Robinu Hoodovi a družině zbojníků, kteří bohatým brali, chudým dávali a ve volných chvílích fackovali nottinghamského Šerifa, vznikla od počátků kinematografie celá řada, avšak v myslích diváků se usadily (s výjimkou parodické verze Mela Brookse) pouze dvě.

A ačkoliv historické a odborné anály více fandí přes sedmdesát let staré klasice s v těsných kamaších bojujícím Errolem Flynnem, obyčejný lid si mnohem častěji vzpomene na rané devadesátky (Král zbojníků Robin Hood). Tehdy po Sherwoodském lese běhal Kevin Costner, jemuž dělali parťáky obří šavlí vyzbrojený Morgan Freeman a přeslazený ústřední motiv od nejslavnějšího kanadského importu Bryana Adamse.

Jenže od téhle verze uplynulo téměř dvacet let a po Hollywoodu se již delší dobu pohyboval scénář, v němž byl příběh Roberta z Locksley updatován natolik, až se o něj jednotlivá studia prala jako babky na tržišti. Až spadl do klína Ridleymu Scottovi.

Ten si řekl, že by nebylo špatné ještě jednou zabrouzdat na oblíbený historický píseček, malinko se v něm povrtat a při troše štěstí i shrábnout pozlacené sošky a nějaký ten peníz. Zvedl telefon, na jehož druhém konci se ozval Russell „Maximus“ Crowe… a výsledek teď máme v přehrávačích. Je úplně jiný, než všichni čekali.

Scott s Crowem totiž původnímu scénáři od začátku nefandili a kývli na něj pouze proto, aby se dostali ke své oblíbené postavě a žánru. Poté nechali děj kompletně předělat, načež jim byl od dnes již trochu vyšeptalého Briana Helgelanda doručen scénář, v němž si Robin nejenže nehraje na Grissoma z Kriminálky Las Vegas (což bylo původně v plánu), ani není Šerifem s rozdvojenou osobností (to bylo v plánu potom).

Je pouze dezertujícím lučištníkem, který pláchne ze služeb Richarda Lví srdce, aby se společně s věrnými přáteli dostal zpět do Anglie. Tam na něho kvůli shodě několika okolností (alias scenáristickým kličkám) nečeká bohatství a klidný důchod, nýbrž boj o celou zemi s francouzským králem Filipem a neschopným Richardovým bratrem Janem Bezzemkem, jemuž jde spíš souložení, než svrchované panování nad Britskými ostrovy.

Robin Hood (2010) Robin Hood (2010) Robin Hood (2010) Robin Hood (2010)

Na rovinu je třeba říct, že pokud hledáte v Robinu Hoodovi historicky věrná fakta, jste na špatné adrese. Helgelandův scénář nakládá s historií velmi volně a spíš než cokoliv jiného z ní vyzobává zajímavé události (Magna Charta, Křížové výpravy), k nimž přidává celou řádku zcestných „rádoby faktů“, z nichž si bude chtít nejeden student dějepisu vystřelit mozek z hlavy po cca patnácti minutách.

Jenže záměr tvůrců nebyl unudit nás k smrti, nýbrž dodat ohrané pohádce o hodných zbojnících realistické pozadí, na jehož základech Scott vykouzlí další ze svých epických, špinavých a atmosférických velkofilmů, kvůli nimž ho máme tak rádi.

A to se mu povedlo. Kinoverze Robina Hooda sice ještě trpěla různými nešvary v podobě logických děr, zbytečných či nedostatečně vykreslených postav, avšak režisérský sestřih tyto šmouhy na kráse razantním způsobem smazává a dělá z Hooda konečně film, na nějž jsme se těšili.

Pravda, pokud čekáte další costnerovské střílení dvou šípů naráz, telenovelový soundtrack a maniakálního záporáka, jemuž stojí za zadkem čarodějnice, odejdete od přehrávače zklamaní stejně jako z kina.

Jenže Ridley Scott si zkrátka točí po svém a na výsledku je to vidět. Robinův příběh není legendou samotnou, nýbrž cestičkou k ní vedoucí, Mariana není pětadvacetiletá supermodelka, ale oduševnělá a ke Croweovi skvěle pasující Cate Blanchett, a víc než o spektakulární akci jde o staromilskou romantiku a dumání nad vlastním údělem.

Po akční stránce Scott samozřejmě nijak nezklamává a servíruje nejen svoje klasické trademarky, ale i pár nových fintiček, bezvadně graduje jak menší roztržky, tak rozsáhlé boje se stovkami komparzistů, a vždy si najde čas vytípnout „eye candy“ moment, jenž vám zůstane na chvíli v hlavě. V režisérském sestřihu navíc přibyla i trocha krve a mučení, což není v případě středověkých příběhů nikdy na škodu.

Nový Robin Hood však stále zůstává především filmem o ústřední postavě a o tom, jak jeden obyčejný muž dokáže ovlivnit celý národ. „Klišé až na půdu,“ řeknete si, jenže legenda o Robinu Hoodovi o ničem jiném nikdy nebyla. Vždy šlo jen a pouze o zbojníkovo sblížení s pohlednou šlechtičnou, nějaké ty loupeže a vytrestání těch, kteří si o to koledovali.

Robin Hood (2010) Robin Hood (2010) Robin Hood (2010) Robin Hood (2010)

Scott se podíval na věc z jiného úhlu, obohatil příběh o nevlídnou a zcela uvěřitelnou středověkou atmosféru, rozehrál solidní romanci středního věku a jako přídavek se podíval na zoubek i tehdejším ekonomickým poměrům. Zkrátka a dobře nabídl alternativu, k níž se buď přikloníte, anebo ji necháte být.

Buď jak buď, v rozšířené verzi je Robin Hood naprosto parádní.

Technické provedení

Což se dá v podstatě říci i o samotném disku, jenž až na pár drobných škobrtnutí patří k absolutní Blu-ray špičce.

Obraz (MPEG-4 AVC) v tmavších scénách sice občas přinese očím nelahodící množství zrna (často jen v jednom záběru), avšak takových momentů je jen pár a zbytek je jednoznačně referenční.

Robin Hood nabízí jen lehce desaturovanou paletu barev, která na Blu-ray paradoxně nepůsobí tak chladně jako v kině (na zeleň v lese je stále radost pohledět), hodně často se odehrává v hůře osvětlených místnostech a nebo v noci, aniž by transfer jakkoliv ztrácel. O denních scénách se pak dá mluvit pouze v superlativech.

Obraz je za všech okolností báječně kontrastní a velmi detailní (nejen v close-upech, ale i celcích), černá by mohla dělat anti-reklamu na prací prášek a stíny vykreslují přesně tak, jak očekáváte od nově vylisovaného titulu. A u kolonky podání tělovek si můžete rovněž udělat pozitivní fajfku.

Robin Hood prezentuje obraz přesně tak, jak byl zamýšlen, a nemá se až na drobné výjimky za co stydět. Což platí pro obě na disku uvedené verze.

A co zvuk? Jak jinak než perfektní. Jakmile se soundtrack pořádně opře o basy (bitevní scény), má subwoofer co dělat, aby vůbec stačil. Během filmu si ani jeden z kanálů nedává oddych a šípy mnohdy sviští v surroundech tolik, až se budete otáčet, jestli sherwoodská sebranka náhodou nestojí i za vašimi zády.

Soundtrack vyniká nejen ve svých vzletnějších pasážích, ale rovněž i ve chvílích, kdy jen dotváří atmosféru a dává vyniknout dialogům. Ty jsou podle očekávání čisté jako byste je projeli neředěným Savem, díky čemuž si je vychutnáte i se skvostnými anglickými přízvuky, které v uších rezonují podobně, jako všechny drobné zvukové detaily, jichž má Robin Hood na rozdávání.

Robin Hood (2010) Robin Hood (2010) Robin Hood (2010) Robin Hood (2010)

Váhu drátěných košil téměř cítíte na vlastní kůži, šustění listí v Sherwoodu vás naláká na výlet do nejbližšího lesa a cinkot zbraní je natolik různorodý, že zvukoví fetišisté nebudou mít dlouhé týdny dobré spaní.

Jen škoda, že tohle všechno platí pro anglické DTS-HD Master Audio 5.1, český dabing mi přišel po všech stránkách nemastný neslaný. Ale třeba jsem jen nechutně zmlsaný…

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Robin Hood.

Bonusy

S bonusy naopak není v případě českého vydání žádná švanda. Na rozdíl od Západní Evropy se k nám totiž zatoulal jen Blu-ray s filmem – doplňkové DVD s desítkou vystřižených scén a vynikajícím, dokonale strukturovaným filmem o filmu (kromě Scottovy vize se v něm probere i půjčování kostýmů z Království nebeského, původní scénář, výroba tuny replik, či obsazení) už nikoliv.

Což je o to bizarnější, že oba přídavky na zahraniční edici vlastní i českou podporu!

Blu-ray s filmem sice pár „kousků navíc“ vlastní, ale rozhodně nemůžete čekat zázraky. U Universalu nepostradatelný U-Control nabízí pouze PIP zaobírající se postavami a jejich motivacemi, a to je víceméně všechno. Ridley Scott občas někoho pochválí, pokusí se vystihnout podstatu charakterů a už jede o dům dál, přičemž ne každá filmová kapitola krátké povídání vůbec nabízí.

Vyjma U-Controlu jsou poté k mání už pouze archivní storyboardy a náčrtky kostýmů, fotky z natáčení a pre-visualizace, jež si lze pustit jak v působivé slideshow s filmovým soundtrackem a úvodem lidí ze štábu, tak i samostatně bez zvuku a s manuálním posuvem. Tyto bonusy ale neangličtinářům nefandí.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Robin Hood (2010) (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 5. Listopad 2010 - 11:38

Obrázek uživatele th0ca

No je dobra sranda, ze zahranicni vydani obsahuje bonusy s CZ podporou. Nicmene ja osobne ani tyhle bonusy nevyhledavam… coz me trochu mrzi o reedice Avataru, osobne by mi stacila jen jednodiskova , prodlouzena edice pouze s filmem za levnejsi peniz. To same Vetrelci. Proste jejich snaha vyzdimat co nejvic penez (u Avataru se vubec divim, asi jim to „malo“ co na tom vydelali nestaci :D) je k pob…

Re: Robin Hood (2010) (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 5. Listopad 2010 - 11:38

Obrázek uživatele th0ca

edit: pravda, ze kdyz vyjde film bez bonusu za stejny penize (u nas draz) nez film s bonusama je to o to smutnejsi … :(