RoboCop 3 (recenze Blu-ray)

vydáno 2. 12. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Robocop, RoboCop 3

RoboCop 3 (1993) (Blu-ray)

Když se řekne Robocop, většině lidí se vybaví nekompromisní mechanický borec, jemuž nedělá problém cedit zároveň suché hlášky a rozstřílet padouchy na dvoucentimetrové kousky. Helma, jejíž černý průzor dokonale naplňuje definici slova „cool“. Automatická pistole schovaná v plecháčově rozevíracím stehně. Bezbřehá společenská satira. Ježíš. Cisterna krevních konzerv. Anebo obličej rozpuštěný chemickým ksindlem.

Když se řekne Robocop 3, vybaví se lidem jenom bolest krku, způsobená nevěřícným kroucením hlavou.

Nevěřícným proto, že se jedna z nejbrutálnějších postav filmové historie a ikona osmdesátých let ze dne na den změnila v mírumilovnou hračku „od Mattela“, hrající si s dětmi, létající na jetpacku (taky vám teď vypadla čelist z pantů?) a namísto mylně naprogramovaných robotů bojující s robotickým nindžou, jehož technologická vyspělost nepřekonává o světelné roky jen samotného robopoldu, ale dokonce i všechny zabijáky Skynetu. A nikomu to nepřijde divné!

Ale začněme alespoň trochu pozitivně. Oproti druhému dílu, jenž po většinu času nevěděl, o čem chce vlastně vyprávět, a myšlenkově skákal sem a tam, se pokračování žene po jasně daných kolejích relativně bez problémů.

Je jedno, že příběh nedává absolutně smysl a lidem starším deseti let je patřičně pro smích. Hlavně že se vše děje rychle a film netrvá moc dlouho. Že se předchozí části snažily prodat publiku i nějakou myšlenku? To nikomu nevadí, vždyť hračky s Robocopem teď půjdou mnohem líp na odbyt.

Ještě aby ne, když je vše podřízené dětskému divákovi. Zápletka sice okatě naznačuje, že se tvůrci snaží šlápnout na minule obstojně šlapající nacistický plyn, ale že by měl někdo odvahu došlápnout pedál na podlahu, o tom si můžeme nechat leda zdát.

RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993)

Ve zdevastovaném Detroitu se tak sice prohání skupinky rebelů bojujících proti OCP, které nepohodlné občany hodlá vyvést do koncentračních, pardon, nápravných kempů, avšak takřka nikdy nevidíte, že by se lidem něco skutečně stalo. Všichni po sobě střílí, koukají do kamery, jako by před sebou viděli nahého Upíra Krejčího, ale opravdové násilí a nekompromisnost zkrátka chybí.

Vždyť i kultovní ED-209, jenž v prvním filmu dělal z lidí prvotřídní karbanátky, dostane na frak od desetileté hackerky, nabourávající se do systému způsobem, na který by vyjeveně civěl i takový borec, jakým je Mark Zuckerberg.

Režírující Fred Dekker prostě detaily neřeší a snaží se za každou cenu prodat Robocopa celým rodinám, jako kdyby šlo o podavač bonbonů PEZ. Průšvih je, že všechno více či méně chutné cukroví vystřílí do poloviny filmu, kdy scénu opustí poslední použitelný charakter (spoilerovat nehodlám), jehož smrt je natolik padlá na hlavu, že budete vyjeveně civět na obrazovku ne pět, ale klidně i dalších dvacet minut.

Na druhou stranu se tím třetí Robocop definitivně přesune do ranku nechtěné parodie, jež vám co minutu proklepe bránici lépe než maminka vánoční řízek. Je libo rádoby husté hlášky? Legrační dialogy? Zoufalé triky? Anebo edwoodovskou režii? Poslužte si.

Robocop nabízí všeho dostatek a jako bonus přihodí i nového hlavního představitele (Peter Weller neměl čas), jenž by měl se svým anti-drsným hlasem do konce života namlouvat pouze reklamy na žvýkačky.

RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993)

Definitivní úder pod pás ale filmu přece jen uštědřuje až naprosto mizerná režie, jejíž tragika nejlépe vyniká ve chvílích, kdy si má dát Robocop po čuni se svou japonskou nemesis. Ta nejenže vydává při každém skoku zvuky, které jsem slyšel snad jen ve Strážcích vesmíru, ale ovládá zhruba dva bojové pohyby (jedním z nich je kroucení mečem, které nebylo frajerské ani za mých časů v mateřské školce), jejichž neustálé opakování se nikdo nenamáhá jakkoliv zakrývat záběrováním či střihem.

Robocop 3 holt ani trochu nepopírá, že byl studiově vyfabrikován jako reklamní artikl pro děcka, jež po zhlédnutí musela brát obchodní domy a hračkářství útokem. Vždyť kdo by nechtěl frajera jako Robocop? Obzvlášť když padouchům střílí leda pod nohy, má čím dál plastovější ohoz a na osobní traumata už nemá čas.

Hm… Jak je libo, děti. Sám ale zůstávám u Verhoevena, krve a vrstevnatých satir.

Technické provedení

Je fascinující, že si dal někdo s titulem, jakým je třetí Robocop, vůbec práci a pokusil se ho na Blu-ray trochu zrenovovat. Co zrenovovat – vyleštit, až vypadá z celé trilogie zaručeně nejlépe.

Samozřejmě nesmíte čekat zázraky. Robocop 3 je pořád pouhým katalogovým titulem čtvrté cenové kategorie, avšak na jeho úpravách se musel podílet člověk, který věděl co a jak. A také zřejmě dostal do rukou solidní master.

Blučko třetího Robocopa tím pádem příjemně překvapí relativně vysokým množství informací v detailech i velkých celcích. Střepy a nábojnice, povalující se po zemi, sice asi nespočítáte, ale lepší než nic.

RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993) RoboCop 3 (1993)

Černá je oproti předchozí části zase o fous sytější, tmavší scény o něco méně šumí (tady by si film ale stále zasloužil trochu péče), vrstva filmového zrna je adekvátní, stejně tak jako podání barev, s nímž nemám nejmenší problém. Výrazně rušivé jsou snad jen bídné triky, avšak za ty přepis opravdu nemůže.

Kvality disku navíc podtrhuje i velmi dobré audio. Rovněž platí, že nelze na transfer klást stejné nároky jako na nejnovější tituly, avšak v rámci „katalogáčů“ se třetí Robocop neztratí.

Šestikanálové anglické DTS-HD Master Audio (na rozdíl od podprůměrného českého mona) je totiž naprosto čisté, přičemž kladné body sbírá hlavně za vyvážené podání dialogů, soundtracku (vítej zpět, Basile) a především moc pěkné explozivní finále, které mě svou silou příjemně překvapilo.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: RoboCop 3.

Bonusy

Opětovně jedno velké nic. Ale vzhledem ke kvalitám filmu pochybuji, že by měl kdokoliv vůbec chuť zjišťovat, jak vzniká plivanec na geniální první díl. Nepočítám-li masochisty a jedince, toužící se i nadále bavit na účet tvůrců, kteří by v bonusech zcela jistě tvrdili, že stvořili mistrovské dílo hodné zlatého fondu.

Když o tom tak přemýšlím, já bych je vlastně chtěl vidět. Kruci!

P.S.: Pokud doufáte ve spásu ze zahraničí, tak vězte, že tamní disk nabízí pouze filmový trailer.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře