RoboCop (recenze Blu-ray)

vydáno 30. 12. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Robocop

RoboCop (1987) (Blu-ray)

Kdo by neznal RoboCopa. Metalického fešáka s koltem proklatě nízko u pasu, jemuž stačí pár vteřin, aby rozstřílel grázly na cucky, rozpustil je v toxické lázni a ještě u toho zahláškoval sušeji než Arnie v Komandu. Dnes si lze jen těžko představit, že film o neohroženém zastánci detroitského pořádku málem nevznikl, protože Paul Verhoeven neměl o námět zájem.

Naštěstí mu manželka domluvila, a tak vznikla nejen parádní odezva na Cameronova Terminátora (recenze), ale rovněž i ultrabrutální a extrémně zábavná satira, jejíž stabilitu v kramflecích zub času – ostatně jako spoustu jiných akčních klasik osmdesátých let – ani trochu nenahlodal.

Za to film vděčí právě holandskému úchylovi, jenž do svého amerického debutu vnesl svůj osobitý, nekompromisní pohled na americkou kulturu, vysoko vztyčil prostředníček zajetým konvencím ohledně násilí prezentovaného na stříbrném plátně (film musel být před premiérou lehce přestříhán, jinak by kvůli brutalitě získal komerčně vražedný rating NC-17), a aby toho nebylo málo, složil ujetou poctu samotnému Ježíši Kristu.

Příběh policisty Murphyho, jehož při jedné z pochůzek rozstřílí obávaný gang maniakálního Clarence Boddickera, jako by totiž „story“ biblického vykupitele z oka vypadl. I Murphy chce pomáhat „ovečkám“ (občanům), načež je ukřižován (hřeby zastoupily kulky), aby se znovuzrodil jako „vyšší bytost“, jejímž úkolem je vykoupit hříšné město a přinést lidem tolik vytoužený klid (přivést je do nebeského království).

Verhoeven však z Murphyho chytře nedělá černobílou postavu bez emocí a psychologického pozadí. Naopak v něm záhy po transformaci do robotického policisty probudí lidskou stránku, způsobí mu krizi identity a rozpoltí jeho osobnost na tu ženoucí se bezhlavě za pomstou a další, která dodržuje řád a ví, že její činnost nebude odměněna cenou Mladých svišťů.

V tomhle směru mu výborně pomáhá RoboCopův představitel Peter Weller, jenž sice nikdy nedostane Oscara, ale i skrze svou neprostupnou masku je schopen sdělit publiku vše potřebné. Včetně hlášek, z nichž lze prakticky každou tesat do kamene.

RoboCop (1987) RoboCop (1987) RoboCop (1987) RoboCop (1987)

Verhoeven měl vůbec kliku na solidní obsazení. Nancy Allen je v roli Lewisové naprosto dokonalá (sexy a přitom drsná), Kurtwood Smith se pro šílence Boddickerova ražení vyloženě narodil, a charismatické obličeje typu Raye Wise ve vedlejších rolích také potěší. Obzvlášť po letech, kdy máte jednotlivé herce zaškatulkované v úplně jiných rolích než v těch, kde kolem sebe máchají raketometem a dělají na ulicích brajgl.

Definitivním trumfem však přesto zůstává holandský režisér, jenž v RoboCopovi předvádí přesně to, kvůli čemu ho máme rádi. Ano, mám nyní na mysli tolik omílané násilí, které Verhoeven tlačí v mnoha scénách až na samotnou hranici únosnosti (Murphyho poprava, rozstřílení jednoho z kravaťáků OCP, rozpouštění těla namočeného v toxické břečce), ale rovněž i režisérovu dokonalou práci s tempem (90 minut mi snad nikdy neuteklo rychleji) a akčními scénami, na nichž jsou přibývající křížky znát snad jen po trikové stránce.

Legendární mašina na smrt ED-209 sice v klidném stavu působí majestátním a respekt budícím dojmem (nepočítám-li poslední minuty, kde si ji Robo povodí jak paní učitelka děti v mateřské školce), ale jakmile se dostane do pohybu, je znát, že má na krku dobrých třiadvacet křížků. Stop-motion animace je sice sympatická, ale stárne strašně rychle.

Přesto RoboCopovi na kvalitách ubírá jen minimálně, neboť jde stále o perfektní filmařinu, jež dokazuje, že i s béčkovým námětem lze dělat zázraky. Stačí mít nadhled, hromadu dobrých nápadů, inteligenci a také odvahu jít za hranice očekávání. Verhoeven má všeho dostatek, a právě proto je většina jeho filmů (včetně RoboCopa) nezapomenutelná.

Technické provedení

RoboCop měl při přechodu na Blu-ray těžké porodní bolesti a dokonce musel být jeden z výlisů zrušen, neboť se na výsledek prakticky nedalo dívat. Novější vydání, které je v zahraničí k mání buď samostatně, anebo v rámci kompletní trilogie, vyfasovalo lepší master i péči, avšak i tak má Robopolda po technické stránce k výtečnému katalogovému titulu daleko. Rozhodně ale nejde o tak gigantický průšvih, jak tvrdí mnohé zahraniční recenze.

RoboCop (1987) RoboCop (1987) RoboCop (1987) RoboCop (1987)

Co se týče obrazu, nejsilnější remcání bude slyšet z tábora zastánců minimálního množství filmového zrna. Toho má totiž první RoboCop velmi mnoho, a i když v denních scénách není jeho množství nikterak nepřiměřené, v tmavších scénách je ho mnohdy opravdu dost, přičemž ničemu nepřidá ani častý šum ve stínech. Hodí se však dodat, že jsem ani jednou neměl pocit, že by byl výsledek obtížně sledovatelný. Naopak mi výrazné zrno k filmu výtečně sedělo i ve zvýšeném množství.

Větší problém je bohužel s detaily, jichž v celcích není mnoho. Kupříkladu v samotném závěru, kdy RoboCop nahání na staveništi Boddickera jedoucího v autě, se jednotlivé kamínky na cestě slévají do jedné plochy. Při bližším záběrování je situace o něco lepší a kolikrát jsem postřehl i detaily, jichž jsem si nikdy dřív nevšiml (často šlo i o praktické efekty). A je třeba říct, že takový maz vytékající z Robovy přilby jsem si užil stejně jako solidní vykreslování obličejových pórů.

Rovněž mě překvapil slušný kontrast, a že nejsou patrné prakticky žádné kompresní artefakty, DNR, anebo tendence stínů ke zbarvování. Což jsem zaznamenal například u starého Souboje Titánů (recenze) či Flashe Gordona (recenze).

RoboCop je v tomhle ohledu zpracován více než dobře, a ačkoliv se stíny občas slévají a ani černá není nejsytější (k šedému fujtajblu má ale daleko), je citelně znát, že se na transferu alespoň trochu pracovalo.

Výrazně zamrzí snad jen skutečnost, že obraz ani jednou výrazně neohromí a jsou na něm občas k nalezení drobná poškození, špína a Edge Enhancement, jichž mají další díly o poznání méně.

A zadobře jsem s diskem i po stránce zvuku, který na rozdíl od pozdějších dílů postrádá výraznější zapojení surroundů, jež vynikají opravdu jen při střelbě a několika málo výbuších. Jinak se zvuk line prioritně z předních kanálů, které svou práci odvádí přinejhorším na „pěknou trojku“ či „dva mínus“.

RoboCop (1987) RoboCop (1987) RoboCop (1987) RoboCop (1987)

Dynamický rozsah není nikterak vysoký a DTS-HD Master Audio 5.1 stopa je poněkud monotónní, ale na druhou stranu lze jen těžko hledat výraznější výtky, kvůli nimž by bylo třeba jít s hodnocením pod přijatelný průměr.

Poledourisův soundtrack stále pěkně burácí, dialogy jsou čisté a přiměřeně hlasité, akční scény mají šťávu a zvuk jako takový rozhodně plní svou funkci v pohlcování diváka. Některé zvukové efekty sice působí trochu nepatřičně, avšak to by se dalo svést už na samotný film.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: RoboCop.

Bonusy

Na rozdíl od dvojdiskové DVD edice, která mi ve filmotéce dělá několik let velkou radost (bonusovou výbavu má skvostnou), se RoboCopův Blu-ray může pochlubit pouze trailery.

Pakliže byste se rozhodli koupit balení celé trilogie, dostanete k filmu ještě jeho trailer, v případě samostatného disku je připraveno pár dalších trailerů navíc.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře