Samsung PS-50P96FD: Korejec, do kterého se zamilujete (profil)

vydáno 13. 6. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: 1080p, Anynet, Blu-ray, Deep Colour, Digital Natural Image engine, DNIe, DVB-T, Full HD, HDMI, Movie Plus, Natural True Color, plazma, PS-50P96FD, Samsung, Scart, Silhouette Editor, Stereo & Video, televizor, Ultra FilterBright, VGA

Nejmenší plazma s plným rozlišením od Samsungu dokáže na své padesátipalcové úhlopříčce vykouzlit nadprůměrný obraz a může se stát základním kamenem každého HD domácího kina. To je fakt, který musí přijmout i příznivci plazmových klenotů jiných značek.

Samsung PS-50P96FD

Téměř dokonalý dojem z přístroje může začít například u bohaté nabídky propojovacích konektorů. Pro vysoké rozlišení jsou samozřejmě nejdůležitější HDMI vstupy, které jsou k dispozici celkem tři (jeden z nich na boku). Všechny jsou verze 1.3, což mimo jiné znamená podporu technologie Deep Colour. Kromě nich lze využít dvou už trochu archaických SCARTů, komponentního i kompozitního videa, koaxiálního i optického digitálního audia a v neposlední řadě také VGA konektoru pro připojení k PC.

Obraz poskytuje rozlišení 1920×1080 bodů (Full HD) a pokud mu dopřejete patřičně kvalitní zdroj signálu, už se od něj neodtrhnete. Velký podíl na tom mají technologie pro vylepšení obrazu, kterými výrobce televizor vybavil.

Tak například Ultra FilterBright, což je speciální vrstva na skleněném filtru obrazovky, dokáže eliminovat až 90 % odrazů okolního světla a tím vylepšuje kontrast, který je sám o sobě výborný – 15000:1. DNIe (Digital Natural Image engine) se stará o barvy, úroveň černé, jemnost detailů a zpracování pohybu. Technologie Movie Plus umí vypočítat doplňující snímky, kterými se snaží vylepšit plynulost velmi rychlých scén. Natural True Colour znamená 18bitové zpracování barev, díky kterému lze zobrazit bohatší paletu odstínů. A nakonec Silhouette Editor, tedy technologie pro eliminaci šumu, vznikajícího při rychlých scénách například v obličejových oblastech. Výsledek? Vynikající pokoukání…

Radši HD

Na tomhle televizoru nemá příliš cenu sledovat televizní vysílání ve standardním rozlišení, i když se pro tyto účely nabízí kromě analogového také vestavěný digitální tuner (DVB-T). Vysoké rozlišení patřičně oceníte teprve při propojení s Blu-ray přehrávačem, moderní herní konzolí nebo některým jiným zdrojem HD obrazu. Díky výtečnému kontrastu objevíte v tmavých scénách dosud skryté detaily, větší barevný prostor pak zajistí přirozené podání, kterého si všimnete při každé příležitosti. Puntičkáři navíc jistě ocení, že televizor přes HDMI podporuje režim 24 snímků za sekundu, což se hodí právě pro přehrávání filmů na Blu-ray.

Samsung PS-50P96FD

Ovládací menu je kompletně počeštěné (češtinu ostatně v pořádku zvládá i programová nabídka digitálního vysílání). Jeho odezva je sice trochu pomalá, ale po počátečním nastavení a vyladění parametrů do něj stejně není potřeba příliš často vstupovat. Naprostá většina funkcí je navíc přítomná přímo na dálkovém ovládání a to včetně možnosti ovládat další zařízení, například videorekordér nebo DVD přehrávač.

Třešničkou na dortu je technologie Anynet+, tedy „síťové“ rozhraní pro komunikaci s dalšími přístroji, propojenými s televizorem přes HDMI. Díky tomu lze například stiskem jediného tlačítka zapnout celý řetězec přehrávač – receiver – televizor a hned se pustit do sledování filmu. Možností využití je samozřejmě daleko více, podmínkou ovšem je, aby všechny přístroje v HDMI řetězci podporovaly Anynet+.

Jedinou slabinou tak zůstává interní zvuk. Tento Samsung má totiž v rámci kompaktního designu skryté reproduktory a to se negativně odrazilo na výsledném projevu, který je utopený a neodpovídající velikosti obrazovky. Připojením k receiveru lze ale tento nedostatek snadno eliminovat.

Cena v březnu 2008: 79990,– Kč

(Profil původně vyšel 28. února 2008 v HD příloze časopisu Stereo & Video 3/2008, zde je zveřejněn se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře