Sharp RGBY - čtvrtá základní barva pro LCD televize

vydáno 8. 1. 2010 | autor Sharp | sekce Tiskové zprávy | téma Televizory | 2 komentáře

Tagy: Aquos, CES 2010, HDTV, LCD, LED, RGB, RGBY, Sakai, Sharp, televizor, X-Gen LCD, ZOH Vancouver 2010

SHARP - logo

V šedesátých letech způsobil převrat na černobílém televizním trhu nástup barevné televize. Dnes je na špičce zájmů zákazníků přesnost barev a jejich výraznost. Technologická společnost Sharp už dlouho definuje standardy v této oblasti a nyní na veletrhu CES 2010 představuje barevnou televizi pro 21. století s novou RGBY technologii pro LCD televize.

Čtvrtá barva, žlutá (yellow – Y), ve složení panelu z tekutých krystalů přináší vyšší obrazovou kvalitu. Je dobrá především pro zobrazení barevných odstínů lidské pokožky a bohaté škály žluté a zlaté. Navíc umožňuje ještě efektivněji využit podsvícení.

Kvalita obrazu a energetická úspornost jsou dnes dva nejdůležitější parametry posuzované při nákupu televize. Představením nové RGBY technologie pro své LCD televize AQUOS Sharp dosáhl výrazného vylepšení v obou kritériích. Přidání čtvrté barvy – žluté (Y), ke standardní červené, zelené a modré (RGB) umožní zobrazovat realističtější televizní obraz.

Doposud bylo možné skutečně zobrazit pouze část barevného spektra přenášeného televizními vysílači. Díky inovativní technologii Sharpu je nyní možné výrazně rozšířit barevný prostor.

Sharp RGBY - CES 2010

„S RGBY technologií Sharp stanovil další milník ve vývoji LCD televizí. Přidáním žluté jako čtvrté pixelové barvy můžeme výrazně zvýšit kvalitu obrazu našich LCD televizí AQUOS a odlišit se od všech LCD televizí používajících bežnou RGB technologii,“ říká Yoshitaka Tamura, výkonný ředitel společnosti Sharp Electronics pro střední a východní Evropu.

„Nové pixelové složení našich X-Gen panelů nám také dává další výhodu v energetické účinnosti. S novou strukturou naše televize poskytují stejný výkon s nižší spotřebou energie,“ pokračuje Tamura.

S RGBY technologií vypadá televizní obraz přirozeněji, především zobrazení barevných tónů lidské pokožky. Také zlatá barva je zobrazena živěji a realističtěji. Což je právě včas pro vysílání ve vysokém rozlišení ze Zimních olympijských her ve Vancouveru, kde budou televizní diváci moci vidět medaile nejlepších sportovců v zářivě zlaté.

Čtvrtá barva pixelové struktury nových LCD panelů umožňuje také efektivnější využití podsvícení. Podsvícení nejnovějších LCD televizí AQUOS se již skládá z několika stovek energeticky úsporných elektroluminiscenčních diod (LED). Kombinace podsvícení a aktivované pixelové barvy vytváří televizní obraz.

Sharp RGBY - CES 2010

Novou strukturou a optimalizovanou barevnou kompozicí byla zvýšena světelnost pixelů. V důsledku toho je možné dosáhnout obrazu stejné kvality s menší světelnou intenzitou a sníženou spotřebou energie.

Sharp vyrábí své X-Gen LCD panely v první továrně na LCD televize 10. generace na světě v japonském Sakai od října 2009, kde jsou také vyráběny displeje s RGBY technologií. Nové LCD televize se čtvrtou pixelovou barvou přijdou na trh v České republice a na Slovensku v průběhu roku 2010.

Článek je součástí série, informující o akci CES 2010 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Sharp RGBY - čtvrtá základní barva pro LCD televize

Vložil Ludvic (bez ověření), 8. Leden 2010 - 16:07

Obrázek uživatele Ludvic

Pěkná blbost, mě by zajímalo jakou informaci bude zobrazovat ten subpixel Y, když data budou jenom RGB… A řekl bych, že Sharp zase taková špička není aby si moh měnit standardy v barvách, zítra se rozhodne Sony že bude mít bit pro růžovou a Samsung že udělá ještě fialovej…

Re: Sharp RGBY - čtvrtá základní barva pro LCD televize

Vložil short ralph lauren (bez ověření), 5. Březen 2013 - 19:00

Obrázek uživatele short ralph lauren

Thank you for the sensible critique. Me and my neighbour were just preparing to do some research about this. I am very happy to see such great information being shared freely out there.