Sony RHT-G900 / RHT-G1500: Vidět není, přeslechnout ho nelze (profil)

vydáno 8. 8. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Hi-Fi audio | 2 komentáře

Tagy: 1080p, 24p True Cinema, Blu-ray, BRAVIA Sync, DMPORT, DVD, Full HD, HDMI, HDMI-CEC, PCM, RDS, reprosoustava, RHT-G1500, RHT-G900, S-Force PRO Front Surround, S-Master, Sony, subwoofer, x.v.Colour

Sony - logo

S designovými „hrajícími“ stolky jsme se v podání společnosti Sony mohli setkat už několikrát. Dva nové modely oproti těm předchozím nabízejí především kvalitnější prostorový zvuk a novější verzi rozhraní HDMI.

Na první pohled jsou tyto systémy ozvučení k nerozeznání od obyčejných stolků pod televizor, ale jen do chvíle, než objevíte nenápadná ovládací tlačítka na čelní stěně a stavový displej. Sada konektorů a mřížka ventilátoru na zadní straně pak potvrzují, že se skutečně nejedná jen o obyčejný kus nábytku. Ačkoliv se to nezdá, masivní dřevotřísková konstrukce na kovových nohách v sobě ukrývá nejen zesilovače a FM tuner, ale také celou reprosestavu. Díky tomu je vše připraveno k okamžitému použití, stačí jen na stolek umístit televizor, dovnitř DVD rekordér nebo Blu-ray přehrávač, propojit a zapnout.

Oba modely se neliší funkční výbavou, jen svými rozměry. Šířka RHT-G900 dovoluje použití pro televizory s úhlopříčkou až 46 palců a díky polici poskytuje prostor pro čtyři přístroje, při vyšších úhlopříčkách budete muset sáhnout po modelu RHT-G1500. Dostatečná nosnost je díky solidnímu provedení zaručena.

To se jen tak neslyší

Vzhledem k osazení deseti reproduktory je jasné, že Sony v těchto stolcích nevytváří prostorový zvuk virtuální cestou pomocí odrazů od stěn. Oba modely obsahují plnohodnotný šestikanálový zvukový systém, kterému vládne unikátní technologie S-Force PRO Front Surround. Bez ohledu na velikost a tvar místnosti je pomocí výpočtů vždy vytvořen efekt zadní reprodukce zpoza posluchače, i když jsou všechny reproduktory umístěny před ním.

Sony RHT-G900

Každý kanál má svůj digitální 32bitový zesilovač S-Master a dva reproduktory (kromě zadních efektů), zdvojený je dokonce i subwoofer, umístěný pod spodní deskou stolků. Díky speciálním antivibračním prvkům se ale basové frekvence ze subwooferu téměř nepřenášejí přes kostru do podlahy a stěn. V praxi to znamená, že vy basy slyšíte, ale vaši sousedé už ne.

Barvu a „prostorovost“ zvuku lze ovlivňovat jedenácti předvolbami, mezi kterými nechybí řeč, sport, hudba nebo kino. K dispozici je také noční režim, který zvýrazňuje mluvené slovo a potlačuje hloubky. Kromě celkové hlasitosti je možné samostatně regulovat úroveň subwooferu a středového kanálu.

Stolkům nejvíce sluší reprodukce na běžné úrovni hlasitosti. Vzhledem k celkovému výkonu se do toho dokážou pořádně „opřít“ a díky kvalitní konstrukci rozehrát i velkou místnost stylem, který u tak kompaktního řešení příjemně překvapí. Při vyšší hlasitosti ovšem začnou jednotlivé kanály poněkud splývat, což je dáno technickým řešením prostorového zvuku.

Jednoduché, chytré, nepraktické

Stolky disponují funkcí Bravia Sync (firemní název pro HDMI-CEC), což je možnost komunikace mezi zařízeními propojenými přes HDMI rozhraní. Díky tomu je možné stiskem jediného tlačítka pohodlně zapnout televizor, stolek i přehrávač: na televizoru se nastaví příslušný vstup a vypnou interní reproduktory, stolek se přepne na vstup z přehrávače a přehrávač spustí film. Jednodušší už to být nemůže.

Sony RHT-G1500

HDMI vstupy i výstup si poradí s rozlišením až 1080p. Navíc korektně zvládnou i režim 24 snímků za sekundu (24p True Cinema), což oceníte při přehrávání Blu-ray filmů – video je na nich totiž uloženo právě s touto snímkovou frekvencí. Jedině přes HDMI lze také využít větší barevný prostor obrazu x.v.Colour a zpracovat audio ve formátu PCM (až 7.1), stolky si ale neporadí s formáty Dolby TrueHD a DTS-HD.

Dálkový ovladač je sice nezvykle malý, dokáže ale bez problémů obsáhnout všechny funkce, které přístroje nabízejí. Velmi se naopak nepovedl stavový displej, který je ve vodorovné poloze zapuštěn pod svrchní skleněnou deskou stolku. Jinak než pohledem přímo shora není vůbec čitelný, což z něj dělá nepoužitelný designový výstřelek. Škoda. Je to jediná výraznější vada na jinak dokonale působícím výrobku.

Proč si ho koupit?

Nemáte rádi zbytečnou kabeláž nebo zdlouhavé nastavování? Toužíte po kvalitním ozvučení domácího kina v kompaktním provedení a s jednoduchým ovládáním? Postrádáte designový podstavec pod televizi? Ve všech těchto případech jsou pro vás hrající stolky od Sony tou pravou volbou.

Hodnocení: velmi dobrý (8 z 10 bodů)
Cena v červenci 2008: 24990,– / 34990,– Kč

Technické parametry

Dekodéry Dolby Digital, DPL II, DTS, PCM až 7.1
Zesilovač Digitální (S-Master)
Výstupní výkon RMS 5× 70 W + 120 W subwoofer
Reproduktory střed: 1pásmový, průměr 2× 50 mm
  přední: 2pásmové, průměr 50 + 25 mm
  zadní: 1pásmové, průměr 50 mm
  subwoofer: 1pásmový, průměr 2× 100 mm
Vstupy 3× HDMI, 3× TOSLINK (digitální audio), 1× coax (digitální audio), 2× cinch (analogové audio), 1× Digital Media Port (proprietární konektor Sony, možnost USB redukce, propojení s mobilním telefonem, iPodem atd.)
Výstupy 1× HDMI 1.3a
Tuner FM, RDS (PS, PTY), 20 předvoleb
Příkon / standby 110 W / < 0,3 W
Rozměry (Š x V x H) RHT-G900: 1150×500×400 mm
  RHT-G1500: 1550×400×400 mm
Hmotnost RHT-G900: 54 kg
  RHT-G1500: 59 kg

(Profil původně vyšel 26. června 2008 v čísle 7/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Sony RHT-G900 / RHT-G1500: Vidět není, přeslechnout ...

Vložil Joker77 (bez ověření), 10. Červenec 2009 - 9:15

Obrázek uživatele Joker77

Škoda toho zvuku :( ale kyby tohle dělal Pioneer tak bych si ho koupil prtž zvukem by na sto pro nesklamal :)

Re: Sony RHT-G900 / RHT-G1500: Vidět není, přeslechnout ...

Vložil d.f.h, 10. Červenec 2009 - 11:21

Obrázek uživatele d.f.h

Pioneer ne, ale byl by tady Panasonic :-) Ten hrál hodně dobře. http://hdmag.cz/…vi-se-profil