Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

vydáno 4. 5. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 29 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, George Lucas, Hvězdné války, Star Wars, Star Wars Saga

Odpočet máme za sebou, servery se podle očekávání pod nátlakem refreshujících fanoušků sesypaly, informace o kompletní Star Wars sáze na Blu-ray už ale kolují internetem rychlostí světla. O nejočekávanějším Blu-ray releasu všech dob díky tomu víme všechno. Úplně.

Hvězdné války na Blučku samozřejmě proběhnou ve FullHD, o tom nebylo nikdy pochyb. Vedle kompletně restaurovaného obrazu se ale můžete těšit i na solidní zvukovou kulisu – všechny díly byly remixovány do sedmikanálového DTS-HD MA (tedy 6.1). Dá se předpokládat, že je strýček Lucas všechny ocejchuje THX certifikací, ostatně tím samým logem se pyšní DVDčka obou trilogií.

Star Wars: The Complete Saga (Blu-ray) Star Wars: The Original Trilogy (Blu-ray) Star Wars The New Trilogy (Blu-ray)

Když už jsme u toho značkování, díky bohu, že LucasFilm nakonec pozměnil cover-arty jednotlivých boxů. Ty, se kterými se počítalo od samotného oznámení, totiž připomínaly spíš dílo rychlé photoshopové improvizace. Jejich nové verze jsou parádní.

Další obrázky z kolekce se dají očekávat v příštích hodinách nebo dnech. Na maythe4th.starwars.com je totiž share tlačítko, které slibuje, že čím více budou návštěvníci novinku o SW BD sdílet, tím více informací a obrázků bude odhaleno. Ostatně právě tak jsme se proklikali k novým cover-artům, které původně nebyly součástí tiskové zprávy.

Tohle „share“ proklikávání je docela kuriózní, protože jsou tamní servery tak přetížené, že se stránky buď nenačtou vůbec, člověka přesměrují na jiný web FOXů, nebo se načtou jen částečně. Jak poznáte, že máte web načtený správně? Mělo by se načíst streamované promo-video. Během prvních hodin je ale docela pravděpodobné, že budete spíš přesměrováni na foxmovies.com, kde nic nezjistíte. V době psaní článku (04.05. 16:30) nasdílelo stránku kolem patnáctiset lidí a „share podíl k odhalení“ se povaloval na devíti procentech.

TIP Zahlasujte pro Hvězdné války nebo další chystané série na Blu-ray v naší anketě. Zatím vede Pán prstenů, mají na něj Jediové dost Síly?

Zato u nás toho zjistíte hodně. Máme pro vás kompletně přeložený výpis bonusů a v následujících hodinách budeme připraveni přidávat do článku nové informace a obrázky hned, jak se budou objevovat. Takže nás choďte kontrolovat!

Blu-ray má americkou premiéru 16. září, mezinárodní je ale chystaná už na 12., takže naděje, že se dožijeme o něco dříve i v Česku, zatím neumírá.

Prvních šest disků budou jenom samostatné filmy bez jakýchkoliv bonusů (krom audiokomentářů – každý snímek doprovázejí dva). Lucas tím potvrzuje, co slíbil už dříve, tedy že Hvězdné války využijí Blu-ray disky do posledního bitu. Snad nebude stát kompletní obrazová restaurace za starou belu.

TIP: Mrkněte se na Blu-ray trailer kompletní Star Wars ságy a nezapomeňte: máme ho sice v HDčku, finální kvalitu ale samozřejmě nereprezentuje.

Na zbývajících plackách (tedy pokud člověk koupí celou ságu, při koupi samostatné trilogie se žádných bonusů nedožijete) pak na fanoušky čeká čtyřicet hodin bonusových materiálů, z nichž mnohé LucasFilm vyhrabal ze svých archivů vůbec poprvé a nikdo je tím pádem dříve neviděl. To je dostatečný důvod, proč do Hvězdných válek nějakou tu kačku investovat, nemyslíte?

Výpis materiálů v devítidiskové edici kompletní Star Wars ságy na Blu-ray

Disk č.1 – Star Wars: Epizoda I Skrytá hrozba

  • audiokomentář s Georgem Lucasem, Rickem McCallumem, Benem Burttem, Robem Colemanem, Johnem Knollem, Dennisem Murenem a Scottem Squiresem
  • audiokomentář z archivních rozhovorů se štábem a s herci

Disk č.2 – Star Wars: Epizoda II Klony útočí

  • audiokomentář s Georgem Lucasem, Rickem McCallumem, Benem Burttem, Robem Colemanem, Pablem Helmanem, Johnem Knollem a Benem Snowem
  • audiokomentář z archivních rozhovorů se štábem a s herci

Disk č.3 – Star Wars: Epizoda III Pomsta Sithů

  • audiokomentář s Georgem Lucasem, Rickem McCallumem, Robem Colemanem, Johnem Knollem a Rogerem Guyettem
  • audiokomentář z archivních rozhovorů se štábem a s herci

Disk č.4 – Star Wars: Epizoda IV Nová naděje

  • audiokomentář s Georgem Lucasem, Carrie Fisher, Benem Burttem a Dennisem Murenem
  • audiokomentář z archivních rozhovorů se štábem a s herci

Disk č.5 – Star Wars: Epizoda V Impérium vrací úder

  • audiokomentář s Georgem Lucasem, Irvinem Kershnerem, Carrie Fisher, Benem Burttem a Dennisem Murenem
  • audiokomentář z archivních rozhovorů se štábem a s herci

Disk č.6 – Star Wars: Epizoda VI Návrat Jediho

  • audiokomentář s Georgem Lucasem, Carrie Fisher, Benem Burttem a Dennisem Murenem
  • audiokomentář z archivních rozhovorů se štábem a s herci

Disk č.7 – (Nové!) Star Wars archivy – Epizoda I-III

  • Obsahuje: smazané, rozšířené a alternativní scény; 3D modely rekvizit, maket a kostýmů; maskovací kresby a výtvarné návrhy; doplňující rozhovory se štábem a s herci; průlet archivy LucasFilmu a více

Disk č.8 – (Nové!) Star Wars archivy – Epizoda IV-VI

  • Obsahuje: smazané, rozšířené a alternativní scény; 3D modely rekvizit, maket a kostýmů; maskovací kresby a výtvarné návrhy; doplňující rozhovory se štábem a s herci a více

Disk č.9 – Star Wars dokumenty

  • (Nový!) Star Warriors (2007, barevný, 84 minut) – Někteří Star Wars fanoušci chtějí sbírat figurky … tihle figurkami chtějí být! Tahle pocta 501. regimentu, globální organizaci Star Wars nadšenců, ukazuje, jak super-fan club propaguje zájem o filmy skrze charitu a dobrovolné práce na chritativních akcích kolem celého světa.
  • (Nový!) Konverzace s mistry: 30 let poté, co Impérium vrátilo úder (2010, barevný, 25 minut) – George Lucas, Irvin Kershner, Lawrence Kasdan a John Williams se v téhle hluboké retrospektivě z dílen LucasFilmu, která oslavuje třicáté výročí vzniku páté epizody, podívají zpátky na natáčení filmu Impérium vrací úder.
  • (Nový!) Star Wars parodie (2011, barevný, 91 minut) – Ať vás provází Síla smíchu! Užijte si kolekci vtípků a parodií Hvězdných válek, které během let vznikaly: klipy z Family Guye, Simpsonů, Jak jsem poznal vaší matku a z dalších — a neprošvihněte “Weird Al” Yankovičovo hudební video, skládající poctu Skryté hrozbě!
  • Film o filmu: Hvězdné války (1977, barevný, 49 minut) – Podívejte se na neuvěřitelný film o tom, jak vznikaly původní Hvězdné války! Dokumentem vás provedou C-3PO a R2-D2, kteří uvádějí rozhovory s Georgem Lucasem i s hlavním hereckým obsazením.
  • Impérium vrací úder: SPFX (1980, barevný, 48 minut) – Poučte se o tajemstvích natáčení filmů v předaleké galaxii. Provede vás jím Mark Hamill a prozradí, jak vznikaly speciální efekty, které přeměnily Lucasovu vizi v realitu!
  • Klasická stvoření: Návrat Jediho (1983, barevný, 48 minut)  – Podívejte se za kulisy — a do kostýmů — ve videích z natáčení Návratu Jediho, mezi která jsou rozptýleny klipy se starodávnými monstry. Zjistíte tak, co george Lucase inspirovalo k tvorbě nestvůr a charakterů ve filmu. Filmem provádí Carrie Fisher a Bill Dee Williams.
  • Anatomie Dewbacků (1997, barevný, 26 minut) – Zjistěte, jak se z některých speciálních efektů staly o více jak dvě dekáty později efekty ještě speciálnější. George Lucas vysvětluje a ukazuje, jak jeho tým přetvořil původní gumové loutky Dewbacků (v původním releasu z roku 1977) na živé a dýchající kreatury pro Speciální edici Hvězdných válek v roce 1997.
  • Star Wars technika (2007, barevný, 46 minut) – Světoví vědci prozkoumají technologii dopravních prostředků, zbraní a gadgetů v porovnání se současnou dostupnou technikou.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil tnp101 (bez ověření), 4. Květen 2011 - 17:05

Obrázek uživatele tnp101

Nějaké covery jsou již zde: http://www.blu-ray.com/news/?… … ale nevím, jestli jsou všechny oficiální

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil st39.6, 4. Květen 2011 - 17:10

Obrázek uživatele st39.6

jsou, už se pracuje na jejich vložení do článku :)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil rostiq36 (bez ověření), 4. Květen 2011 - 17:35

Obrázek uživatele rostiq36

nemůžu se dočkat, až konečně pustím SW svému synovi, takže doufám že český ditributor opatří BD SW českým dabingem

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil deiwi (bez ověření), 4. Květen 2011 - 18:10

Obrázek uživatele deiwi

Dabing bude :)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil deiwi (bez ověření), 4. Květen 2011 - 18:08

Obrázek uživatele deiwi

Damn you George! Chci všechny :D

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Lojza (bez ověření), 4. Květen 2011 - 18:50

Obrázek uživatele Lojza

Už ty HDTV ripy byly vynikající, takže Blu-ray bude určitě ještě lepší :)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil FeliCa (bez ověření), 5. Květen 2011 - 11:50

Obrázek uživatele FeliCa

Kde koupit/predobjednat?

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil st39.6, 5. Květen 2011 - 12:07

Obrázek uživatele st39.6

na českých obchodech už sice v katalozích je, ale objednat se ještě nedá. alespoň myslím. na americkém i britském amazonu už předobjednávky možné jsou, člověk se ale pravděpodobně připraví o dabing (pokud na discích opravdu bude)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Květen 2011 - 13:17

Obrázek uživatele Anonym

Uz se moc tesim az mi proletne vesmírna loď kolem uši v dts hd na mém 1kw domácím kinu:)Rulez

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Maros (bez ověření), 5. Květen 2011 - 14:55

Obrázek uživatele Maros

Cavte. Chcem sa spýtať jednu vec. Star Wars som ešte nevidel a odkedy sa rozbehlo HD video som čakal na blu-ray, aby som si ich mohol pozrieť. Teraz mám dilemu. V akom poradí si ich mám pozrieť? od I-VI, alebo podľa „časovej osi“ natočenia, čiže od najstaršieho k najnovšiemu?? Ďakujem za tipy.. :)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil st39.6, 5. Květen 2011 - 14:58

Obrázek uživatele st39.6

Urcite IV-VI a I-III. Jinak se pripravis o jedno velice mily prekvapeni a hlavne v tomhle poradi pricuchnes mnohem lip k puvodni atmosfere sagy, kterou nova trilogie dost podkopava…

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Peter (bez ověření), 5. Květen 2011 - 15:10

Obrázek uživatele Peter

Áno, jednoznačne IV-VI a I-III… proste keď to zakončuješ trojkou tak zimomriavky sú od polovice filmu skoro isté ;)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Květen 2011 - 15:57

Obrázek uživatele Anonym

Kdo očekává, že epizody 4–6 budou mít starý, dobrý dabing z VHS, na který je většina z nás zvyklá, tak na to může rovnou zapomenout http://ceskydabing.cz/index.php?…

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Peter (bez ověření), 5. Květen 2011 - 16:33

Obrázek uživatele Peter

Ja nechápem prečo to každý rieši… To je vám až tak hrozné pozerať film s titulkami? Veď asi nemôže byť nič krajšie ako pozrieť si Star Wars v origináli a v takom zvuku, aký bude na BD. Dabingy len prznia celý film – či už SW alebo akýkoľvek iný.

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil st39.6, 5. Květen 2011 - 17:06

Obrázek uživatele st39.6

pro nekoho muze byt v pripade SW dabing srdecni zalezitosti, ostatne spousta lidi na tom vyrustala. samozrejme jen v pripade, ze bude ten puvodni, coz prej nehrozi. velika skoda

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil deiwi (bez ověření), 5. Květen 2011 - 17:26

Obrázek uživatele deiwi

Z článku jsem si mj. odnesl informaci, že dabované SW nás neminou ani v kině :/ „…nový dabing původních epizod se primárně nedělá jako Blu-ray dabing, ale jako kinodabing. A to konkrétně pro obnovenou premiéru ve 3D, kterou v únoru příštího roku zahájí Epizoda I a každý rok bude následovat další.“

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Peter (bez ověření), 5. Květen 2011 - 17:42

Obrázek uživatele Peter

bohužiaľ :/ A nečakám že niektoré kino na Slovensku bude premietať film s titulkami :/

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Květen 2011 - 17:57

Obrázek uživatele Anonym

U jakéhokoliv novějšího filmu bych s tebou souhlasil, ale jak říká stčko, tohle je prostě srdeční záložitost, na které jsem vyrůstal a pouštěl si skoro pravidelně posledních cca 20 let. V dobách kdy ještě nebyly DVDčka a blu-raye prostě ani nebyla jiná možnost, než na to koukat s dabingem a teď najednou po 20ti letech a snad 100. zhlédnutí každé epizody, si mám najednou zvykat na to, že postavy budou mít jiné hlasy a že ze Žvejkala je najednou Čubaga.

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Peter (bez ověření), 5. Květen 2011 - 18:08

Obrázek uživatele Peter

chápem ako to myslíš, ale to z Čubaku bol najednou Žvejkal :D Ja som bol napríklad tiež zvyknutý na SK dabing z VHS a ver tomu, že všetky Star Warsy som videl hrozne veľa krát, ale originál je originál a keď si napríklad teraz idem pozrieť nejaký film v origináli, pričom som ho viac krát videl len s dabingom, normálne sa až tešim :D

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Michel (bez ověření), 8. Květen 2011 - 13:51

Obrázek uživatele Michel

Tak jako fanoušek Star Wars, který taky znal původní trilogii dlouhou dobu jen s tím „starým, dobrým“ VHS dabingem od Bonton Home Video, takovouhle reakci celkem chápu, ale na druhou pokud jsi už někdy měl možnost vidět původní trilogii v originále s titulky a jsi opravdu fanoušek Star Wars, tak musíš uznat, že člověk ten VHS dabing považuje za „starý, dobrý“ hlavně kvůli nostalgii, prostě proto, že s ním SW viděl poprvé a zanechal v něm hluboký dojem, ale jinak ten VHS dabing původní trilogii naopak celkem degraduje, hlavě proto, že má místy naprosto zcestný překlad: Když pominu to, že každá druhá Hanova hláška je úplně jiná než v originále a že polovina dialogů v Epizodě IV a Epizodě VI při útoku na hvězdu smrti je vycucaná z prstu, tak mi hlavně vadí, že celkem volný překlad naprosto zasklil některé důležité informace o Síle a rytiřích Jedi. Takže na jednu stranu je sice škoda, že ve staré trilogii neuslyšíme dabéry, na které jsme navyklí, to trochu mrzí i mě, ale na druhou stranu je podle mě dobře, že konečně bude mít i stará trilogie dabing s pořádným překladem.

Ideální by podle mě bylo, kdyby na Blu-ray vyšel i starý, i nový dabing, na své by si pak přišli i nostalgici, i zastánci kvalitního překladu. Nevíte někdo náhodou, kdo bude u nás vydavatelem blu-ray? Kdyby to byl Bontonfilm, tak by třeba nemusel být až takový problém zařídit, aby tam přidali jednu stereostopu se starým dabingem, vzhledem k tomu, že práva na ten starý dabing jsou jejich…

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil st39.6, 8. Květen 2011 - 14:08

Obrázek uživatele st39.6

Urcite Bontonfilm. Ale puvodni stopu tam imo nedaji … uz jen proto, ze jim to Lucasfilm nedovoli.

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Michel (bez ověření), 8. Květen 2011 - 14:32

Obrázek uživatele Michel

Těžko říct…no, je fakt, že LucasFilm asi bude trvat na tom, aby všechny zvukové stopy na BD měly certifikát THX, což ten VHS dabing asi nemá :-) ale zase za dotaz do Bontonfilmu by to možná stálo… Přece jen kdyby to LucasFilm povolil, tak Bontonfilm by to nemuselo stát prakticky nic, když je to jejich dabing a jak se zdá i z této diskuze, přilákalo by to mnohé fanoušky :-) takže by to pro ně bylo jednoznačně výhodné.

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Reaper 07 (bez ověření), 22. Červen 2012 - 15:11

Obrázek uživatele Reaper 07

Chci se zeptat, že stará trilogie je předabovaná vím, ale jak je to s tou novou? Taky je predabovana, nebo zde je jeste puvodni cesky dabing? Nikde jsem o tomto nenašel zmínku tak proto se tedy ptám :-)

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil tnp101 (bez ověření), 22. Červen 2012 - 15:58

Obrázek uživatele tnp101

Je tam původní dabing.

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Květen 2011 - 16:56

Obrázek uživatele Anonym

Hlavně, aby u bonusů byly české titulky, jinak je to vše na h…

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Květen 2011 - 17:52

Obrázek uživatele Anonym

Tady se teprve projeví, jestli mají lidi o blu-ray formát zájem, protože pokud ano, tak to hodně přispěje, že blu-ray zde bude ještě ten ňějaký rok.

Re: Star Wars na Blu-ray: Kompletní informace jsou venku!

Vložil Radek (bez ověření), 5. Květen 2011 - 18:55

Obrázek uživatele Radek

No tak českýmu dabingu se můžu jen smát, hlavně až uslyším že Luke z VHS má stejný hlas jako Han z Bluray :)

dabing

Vložil mecano (bez ověření), 25. Květen 2011 - 23:53

Obrázek uživatele mecano

Coze?????? Chewbacca je v ceskem dabingu Ž.V.E.J.K.A.L?????????? Myslite to vazne? :-))))))))))))))))))))) Tak takhle jsem se uz dlouho nezasmal a je s podivem, ze takovy neuveritelny preklad se dostal na originalni vhs a Lucasfilm to dovolil. Jeste mi reknete ze erddvadedva a cetripeo se v ceskem dabingu jmenovali artu a sripiou a amaterismus tech, co to dopustili, prekona veky…Zvejkal…ja dabovanou verzi nastesti nikdy nevidel a asi bych to po par minutach vypnul, (stacila mi dabovana Epizoda I. – Frantisek Fuka mi tehdy na jednom foru obhajoval to sve „Lina ryba hole nestesti“ – pry neslo vymyslet nic lepsiho – mimochodem na tomto „vtipu“ se na dabovane verzi nikdo nesmal, zato v titulkovane „Vzdycky se najde vetsi ryba“ se zasmalo cele kino – tolik k dabingu vseobecne)a tedy rozhodne si ho na blucku nepustim, navic Michal Dlouhy ma natolik odlisny hlas od Forda, ze by mi to trhalo usi – jo kdyby Stepnickovi omladl hlas o nejakych 30 let…a to je vubec problem ceskeho dabingu, nesnazi se postavu nadabovat v duchu Walta Disneyho – aby mela co nejpodobnejsi hlas originalu… Ma kritika dabingu se netyka malych deti – rikam malych, protoze tem odrostlejsim, ktere se uz ve skole uci anglictinu, film v anglictine jen a jen prospeje.

Re: dabing

Vložil Michel (bez ověření), 29. Květen 2011 - 10:25

Obrázek uživatele Michel

ad Žvejkal a dabing staré trilogie na VHS:

Tak jak už jsem napsal o pár komentářů výš, VHS dabing staré trilogie od BontonHomeVideo má skutečně dost špatný překlad… Asi nejvíc mě to mrzí v těch místech, kde se mluví o rytířích Jedi a o Síle…

Naopak překlad jména Chewbacca jako Žvejkal je snad to jediné, co mi na překladu tohoto dabingu nevadí. Už jsem to jednou rozebíral na dabingforu…jde o to, že po většinu filmu se používá přezdívka odvozená od tohoto jména – Chewie. Pokud chceme, aby byla pro diváky zachována pointa této přezdívky, je podle mě naprosto správné přeložit ji jako Žvejk. Když ale chceme v češtině vymyslet ono původní jméno, ze kterého mohla být přezdívka Žvejk odvozena, nenabízí se bohužel nic lepšího než Žvejkal. Tak proto je v českém dabingu použito toto jméno… Ale i když by třeba mě osobně toto jméno v novém dabingu nevadilo, uznávám, že může znít celkem hloupě a přece jen bude lepší použít v novém dabingu originální jméno – Chewbacca…

Co se týče názvů robotů, tak s těmi to v dabingu od BontonHomeVideo dopadlo ještě hůř, než píšeš. Nejenže R2 se jmenuje Ártů, ale 3PO je pojmenovaný jako Slípijo! Podle mě jsou ale tohle celkem prkotiny… Kdyby byl jinak překlad v pořádku a nepohřbíval některá důležitá fakta, tak by mi snad ani ten Slípijo nevadil…

Jinak vzhledem k tomu, že VHS stejně bylo poněkud nekvalitní médium, tak podle mě LucasFilm ani moc neřešil, kde v které zemi s jak kvalitním dabingem Star Wars vychází…

ad Epizoda I: Tak já jsem viděl Epizodu I poprvé s dabingem a té hlášce „Líná ryba, holé neštěstí“ jsem se spolu s hláškami Jar-Jara a jiných Gunganů řezal snad nejvíc z celého filmu. Naopak kdybych viděl titulkovanou verzi, tak bych se zdaleka tolik nesmál, protože zaprvé by mi nedošlo, že „Vždycky se najde větší ryba…“ je anglické přísloví a za druhé ten druhý větší tvor má čtyři končetiny s drápama, takže ryba to není ani náhodou…

ad hlasy co nejpodobnější originálu: No, zrovna u Michala Dlouhého nevím, na co si stěžuješ, toho naopak vybrali osobně v LucasFilmu, kde pro nový dabing vybírali dabéry právě hlavně na základě hlasové podobnosti… A jinak hlasová podobnost právě není vždycky to hlavní, mnohem důležitější je, aby dabér co nejlépe vystihoval danou postavu. Zrovna uvedený Jiří Štěpnička neodpovídá Harrisonovi Fordovi ani tak moc hlasově, jako spíš typově a vzhledově, a právě proto jeho hlas k Fordovi tak pasuje. A jinak zrovna Walta Disneye bych tady moc neuváděl, protože údajně právě kvůli němu se cca před pěti lety předabovaly Kačeří příběhy (Ducktales), ačkoli původní dabing byl o 300% lepší než je teď ten nový…