Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

vydáno 2. 6. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 23 komentářů

Tagy: Blu-ray, Bontonfilm, End of Watch, film, filmy, HCE, Iron Man, Maniac, Maniak, Nic nás nerozdělí, Patrola, Silver Linings Playbook, Terapie láskou, The Impossible

Na HDmagu jsme téma české distribuce nakousli již několikrát, a tak nemá cenu příliš obsáhle mluvit o tom, jak zdejší distributoři fungují. V mnoha případech jim sice je umožněna jistá iniciativa, díky které se sem dostala například seriálová bomba Hra o trůny (ano, o italském balení víme svoje, ale taky zde nemuselo vyjít nic), anebo stále expandující steelbooky. Ve většině případů je ale distributor z našeho regionu odkázán buď na okolní státy, které musí rovněž projevit zájem o určitý titul (proto zde vyšli ve sběratelských edicích jen „dobří Batmani“), anebo na hollywoodské studio, které může rozhodnout, že Evropa, resp. země za Německem dál na východ dostanou pouze tenhle zlomek bonusů z americké edice. (Vzpomeňme na ořezaný disk Avengers.)

Ne, není to fér a rozhodně nejsme nadšení, že jsme v mnoha případech jakýmsi odpadištěm. Nicméně jde o situaci, se kterou se jen těžko bojuje. Tuzemské e-shopy (nejviditelněji asi Filmarena.cz) se ale snaží české distributory přimět k rozumu a dotlačit je k vydání některých nových i starších titulů. Fanoušci si tak dokázali vymodlit například první Expendables, od kterých se začal nadšenců tázat i Magic Box, který před pár dny po úspěšné anketě na Facebooku uvedl na trh v limitovaném počtu Tak mě někdy napadá s Paulem Newmanem.

Zdá se tedy, že když se diváci ozvou a prokáží dostatečný zájem, jde se situací něco dělat. A tak jsme si vzpomněli na několik titulů, jejichž neuvedení na Blu-ray nám leží v žaludku a kvůli kterým bychom byli ochotní držet týdenní hladovku jen kdyby se distributor nakonec rozhoupal.

Iron Man

Iron Man (Blu-ray) Filmový vesmír Marvelu je jednou z nejúspěšnějších frančíz poslední desetiletky, ale jeho základní kámen v českých obchodech stále chybí. Iron Man vyšel v zahraničí ještě v době, kdy byl náš Blu-ray trh teprve v plenkách a s dalšími měsíci hodnota tohohle titulu v očích zdejších distributorů samozřejmě klesá. Zatímco třetí Iron Man se bude jistě prodávat jako čerstvě upečené rohlíky, jednička by byla ráda, kdyby při plné ceně prodala (obzvlášť pokud by vyšla dvoudiskovka) pár set kusů. A Paramount nebude chtít vydávat titul, který by šel automaticky do slev, aby se začal prodávat. Zřejmě právě tyto faktory zatím brání Tony Starkovi v rozletu a nám v doplnění komiksových sbírek. Škoda, ale kdy jindy než u příležitosti vydání třetího dílu napravit jeden z nejstarších restů.

Patrola

Patrola (Blu-ray) Policejní filmy Davida Ayera od časů vynikajícího Training Day sice ztratily malinko na lesku, ale jeho poslední zářez je opět na pomyslném vrcholu kvality. Patrola sice využívá již poněkud zneužívaný koncept found-footage, jehož implementaci jsme viděli jak v hororech, tak komiksovém filmu, stejně jako výtečná Kronika však tenhle koncept využívá inteligentně, povětšinou logicky a ve výsledku i k umocnění zážitku, jenž se v průběhu dvou hodin stává zatraceně sugestivním. Ayer se totiž nebojí jít až na pomyslnou hranu a naservírovat nám život dvou policistů z terénu (Jake Gyllenhaal, Michael Peña) a jejich střet s naštvaným póvlem z ulic pěkně na stříbrném podnosu, proděravěném od svištících kulek a zasviněném od hektolitrů krve a vylitého bělma. Jenže Patrolu má pod palcem distribučka Hollywood Classic Entertainment, která raději vydala nuzný Návrat do Silent Hill a Patrole dopřála i přes počáteční předpoklady jen DVD. Což je u jednoho z nejlepších filmů loňského roku zralé při vší úctě na facku.

Terapie láskou

Terapie láskou (Blu-ray) Aby ale nezůstalo jen u HCE, které nepotěšilo ani zamítnutím Blu-ray verze sci-fi romance Paralelní světy (ano, je průměrná, ale vizuálně působivá), své máslo na hlavě má aktuálně i Bontonfilm, jenž v červnu podle všeho opravdu vydá oscarovou Terapii láskou (Silver Linings Playbook) pouze na DVD. Jistě, chápeme, že romantické drama Davida O. Russella by asi netrhalo rekordy v prodejích, ale jednou jde o film nominovaný na Oscara, tak by bylo možná dobré ho zde uvést. Obzvlášť jedná-li se o jeden z nejpovedenějších filmů loňského roku, který jednu sošku za hlavní herecký výkon dokonce vyhrál, a mezi publikem patří mezi nejoblíbenější. Na druhou stranu, když se člověk podívá, jak se s filmem zacházelo už v rámci kinodistribuce, není se čemu divit.

Nic nás nerozdělí

Nic nás nerozdělí (Blu-ray) Obzvlášť když ani další na Oscara nominovaný film svůj Blu-ray nezíská. Pokud jste Nic nás nerozdělí již viděli, pak jistě víte, že tohle drastické drama o přežití v tsunami zmítaném Thajsku patří mezi vizuálně nejúchvatnější filmové výtvory posledních měsíců, přičemž se může opřít i o fantastické herecké výkony, které vám bolest ze ztráty a radost z opětovného nalezení rodiny nalijí bez přílišného sentimentu přímo do zornic, které automaticky začnou ronit jednu slzu za druhou. Podle všeho je to ale málo, takže nás čeká pouze DVD. Osobně by mě zajímaly prodeje v květnu uvedeného Spielbergova Lincolna, jenž je sice rovněž vynikající, ale úplně stejně, ne-li víc nedivácký než Nic nás nerozdělí a Terapie láskou dohromady a navíc trpí příliš americkým tématem, které je pro spoustu Čechů bohužel směšné.

Maniak

Maniak (Blu-ray) V případě remaku hororu Maniak absenci na Blu-ray chápeme asi nejvíc, to nám ale nebrání projevit lítost nad tím, že se tahle žánrová pecka, vlastnící podobnou atmosféru jako kultovní Drive Nicolase Winding Refna, dostane za dva týdny pouze na DVD. Elijah Wood v ní totiž v roli masového vraha, který sbírá dámské skalpy, aby si jimi léčil vlastní dětské komplexy, vysloveně září a pevná režie nešetří jak atmosférou anonymních městských ulic, tak napětím, které byste mohli krájet. Film ale nebyl žádný komerční hit a navíc ho distribuuje HCE, takže v tomhle případě se neuvedení na Blu-ray není čemu divit. Ostatně právě malé distribuční společnosti jsou v otázce Blu-ray releasů největším problémem, protože finance jim jednoduše nedovolí u většiny titulů zariskovat.

A spousta dalších

Toto je samozřejmě jen zlomek titulů, které v českých obchodech postrádáme (zmínit by se dala například hitovka Falešná hra s králíkem Rogerem, Tango a Cash, dramedii 50/50 a stovky dalších katalogových titulů), nicméně i ten dostatečně ukazuje, kolik kvalitních filmů jen z poslední doby naši HD scénu nezaslouženě mine jen proto, že se nejeví jako komerčně atraktivní.

Schválně nám napište, které filmy chybí vám a vážně se nebojte (ať už skrze Facebook nebo mailem) distribuční společnosti bombardovat dotazy. Ano, není jim to příjemné, ale jak jsme již několikrát viděli, hlas lidu dokáže čas od času zařídit zázrak a dopravit do našich obýváků více kvalitních titulů na úkor béček, která se podle statistik paradoxně často prodávají mnohonásobně lépe.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Petr (bez ověření), 2. Červen 2013 - 18:30

Obrázek uživatele Petr

Já bych klidně tejden tu hladovku držel za Pátý Element.. Jestli se ho tady jednou dočkám, tak ten den budu slavit jako svátek filmu :D A ještě bych si moc přál Odplatu s Melem Gibsonem (hlavně kinoverzi, ale nejlíp ten pack i s režisérským sestřihem), jenže tý se asi určitě tady nikdy nedočkám.. :(

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Stíhač (bez ověření), 3. Červen 2013 - 14:55

Obrázek uživatele Stíhač

No sakra, tak za 5th element a Payback bych držel hladovku taky!

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil JoP (bez ověření), 2. Červen 2013 - 18:42

Obrázek uživatele JoP

Stručnější seznam:

Amélie z Monmartru, Americká krása, Donnie Darko (i DC), Forrest Gump, Kmotr (trilogie), Mafiáni, Útěk do divočiny, Watchmen (DC), Zázračná planeta, Zodiac + Kubrickovy filmy, které u nás nevyšly

Většina filmů (5) spadá pod Paramount, který náš region s oblibou vynechává/al… E-mailová upozornění zatím bezúspěšná.

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil JoP (bez ověření), 4. Červen 2013 - 12:31

Obrázek uživatele JoP

+ DC verze: King Kong (2005), Království nebeské, Leon, Sin City, Troja; dále ještě Kick-Ass (opravený), Potomci lidí…

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil marko (bez ověření), 2. Červen 2013 - 19:08

Obrázek uživatele marko

mne chyba Kmotr 3 filmy, Ryan, Motylik a Bullitov pripad s McQuinom, Tucet spinavcov, della z navaronne, oddiel 10 z navaronne, piaty element, umucenie krista od Gibsona, kubrickov spartakus, 1492 dobitie raja, som aj za Winnetuovky…, serial Bratstvo neohrozenych… pri danych filmoch nemusi byt cz dabing, stacili by mi aj cz titulky, ale asi tazko…

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Tonda (bez ověření), 2. Červen 2013 - 19:29

Obrázek uživatele Tonda

Zrovna ten Iron man mě štve nejvíc, Marvelovky mám rád. Hrozně bych tuhle trilogii rád zařadil do svojí sbírky, ale nebudu si kupovat ani jeden díl, dokud nebude možnost mít sbírku kompetní......

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Mark (bez ověření), 3. Červen 2013 - 1:46

Obrázek uživatele Mark

Ja pridám Pattona, ktorý bol natočený na 70 mm Todd-AO. Ten nutne potrebuje blu-ray, DVD nestačí.

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil andrewz (bez ověření), 3. Červen 2013 - 8:09

Obrázek uživatele andrewz

Přimluvil bych se za Ryana, králíka Rogera a Zodiaca. Z vlastního seznamu bych jmenoval Umučení Krista, Tenkrát na Západě, Sin City, Věčný svit neposkvrněné mysli, Pád Třetí říše, Amadeus, Che, JFK nebo Vítězové a poražení. Watchmeni s MMM se mi jeví nereálně a Americkou krásu bych za stávajícího přepisu nechtěl.

Naříkání nejlépe směřujte i sem: http://goo.gl/XFJvF :-)

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Stíhač (bez ověření), 3. Červen 2013 - 14:56

Obrázek uživatele Stíhač

Tenkrát na západě se možná konečně dočkáme http://www.filmarena.cz/…at-na-zapade

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil milhaus (bez ověření), 3. Červen 2013 - 8:38

Obrázek uživatele milhaus

ja porad marne cekam na BAD BOYS 2 :-(

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil A (bez ověření), 3. Červen 2013 - 15:14

Obrázek uživatele A

To ale moc nepatří pod „Blu-ray resty tuzemské distribuce“, když ještě nevyšli nikde. :)

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil JoP (bez ověření), 3. Červen 2013 - 9:04

Obrázek uživatele JoP

JoP: Watchmen (DC) u nás možná koncem roku výjde, udajně jen s českými titulky pokud se to povede, ale i tak jsem nadšen bo mě dabing nezajímá

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil FilmFan24 (bez ověření), 3. Červen 2013 - 9:42

Obrázek uživatele FilmFan24

Kmotr – kolekce, Zachraňte vojína Ryana, Válka světů, Collateral, Iron Man, Tenkrát na západě, 1492, Legenda, Pravdivá romance, Zodiac – DC, Amadeus, Bullit, Na sever severozápadní linkou, Nepřítel státu, Odplata DC, Nelítostný souboj…ale potěšilo mě, že na podzim i u nás budou filmy s Jamesem Deanem od Warnerů (Magic Box)

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil KURO (bez ověření), 3. Červen 2013 - 10:59

Obrázek uživatele KURO

IRON MAN, Saving Private Ryan, Forrest Gump, Abyss(udajne sa pripravuje), Godfather (I,II,III), Once Upon A Time In The West, Goodfellas, AMADEUS

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil th0ca (bez ověření), 3. Červen 2013 - 11:56

Obrázek uživatele th0ca

Iron Man byl uz jednou v nabidce minuly rok pred vanoci, potom ho opet stahnuli, nyni je v nabidce opet, s neurcenym datumem prodeje, takze je mozne, ze se treba konecne dockame…

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Martin (bez ověření), 3. Červen 2013 - 12:25

Obrázek uživatele Martin

Já bych uvítal restaurovaný Klimovův klenot Jdi a dívej se a Thelmu a Louisu Ridleyho Scotta…ale to jsem se asi moc zasnil.

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil DJ Ruda (bez ověření), 3. Červen 2013 - 15:10

Obrázek uživatele DJ Ruda

Ja to vyřešil tak ,že si ony filmy pořídím v U.K. nebo německu a film si potom z bluray vytáhnu a o titulkuji a vypálím na blu ray za 30 kč,v krabičce mám dva disky ten original s bonusy atd. a palený s filmem s českými titulky dabing mě moc nezajímá, protože se tak z horšil,že mám radši originál.Pálené blurayko má životnost tak pět let a do té doby se možná dočkám české verze a když ne není problém si udělat novou kopii.

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil marko (bez ověření), 3. Červen 2013 - 15:41

Obrázek uživatele marko

to mozem kaslat, radsej original…

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Tomik (bez ověření), 3. Červen 2013 - 19:02

Obrázek uživatele Tomik

Ja si taky obcas neco koupim z UK, ale pote jej prehravam pres XBMC, kde si muzu pridat ceske titulky, aniz bych musel neco palit:)

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil slart (bez ověření), 3. Červen 2013 - 22:21

Obrázek uživatele slart

Pátý element (remastered version), Das Boot, Stopařův průvodce po Galaxii, Bratrstvo neohrožených, Moon, 12 Opic, Tenkrát na Západě, seriál Firefly, dokumenty BBC (Život, Yellowstonský národní park, Frozen, …). Pátý element mám zatím v mkv jako bd-rip remasterd version, přidal jsem si české titulky a také zvuk z mé stařičké originálky DVD – český dabing je u tohoto filmu skvělý.

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Laseen (bez ověření), 5. Červen 2013 - 0:21

Obrázek uživatele Laseen

Věc(1982) idealně s prvním dabingem, a Solaris(2002) ale ten teď běží v hd na hbo, aspoň málá útěcha.

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil slart (bez ověření), 7. Červen 2013 - 10:29

Obrázek uživatele slart

Kromě Solaris dává HBO v HD také Stopaře – zatím jediný zdroj, jak sehnat tyto filmy v HD, i když ne v takovém HD, jaké bych si představoval :(

Re: Téma: Blu-ray resty tuzemské distribuce

Vložil Anonym (bez ověření), 7. Červen 2013 - 6:18

Obrázek uživatele Anonym

Sin City prodloužená edice, Království nebeské režisérský sestřih, Úsvit mrtvých, Údolí stínů, Zachraňte vojína Ryana, Válka Světů,