Temná strana modrého měsíce

vydáno 11. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 1 komentář

Tagy: 2001: A Space Odyssey, 2001: Vesmírná odysea, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Měsíc, Moon, MPEG-4 AVC, Sony Pictures, Sunshine

Měsíc (Moon, 2009)

Jméno režiséra Duncana Jonese (alias Zowie Bowie, je totiž synem světově proslulého hudebního chameleona Davida Bowieho) donedávna mnoha lidem příliš neříkalo. Hned jeho prvotina z něj ale udělala hvězdu první velikosti, když byl nezávislý snímek Měsíc (Moon, FDb.cz) po úspěchu na festivalu Sundance zakoupen Sony Pictures pro celosvětovou distribuci.

Vizuálně zajímavý sci-fi snímek stojí na hereckém výkonu Sama Rocwella, tradičně geniální hudbě Clinta Mansella a především velmi slušném scénáři. Atmosférou připomíná oldschoolové klasiky žánru (Kubrickova 2001: Vesmírná odysea nebo první film série Vetřelci), vyloženě pak bývá přirovnáván k dalšímu kvalitnímu a poctivému vesmírnému příběhu z poslední doby – Sunshine Dannyho Boylea.

Na Blu-ray ho studio Sony Pictures připravuje k vydání pro region A (USA) na 12. ledna příštího roku. Samotný film s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem bude doplněn dvěma audiokomentáři, krátkým filmem Whistle režiséra Jonese z roku 2002, dvěma dokumenty o vzniku (The Making of Moon, Creating the Visual Effects) a rozhovory s filmovými tvůrci.

Dobrou zprávou je, že Sony Pictures své Blu-ray disky regionálně nekóduje, americkou edici tedy bude bez problémů možné přehrát i u nás. Českou jazykovou výbavu ve formě dabingu nebo titulků lze ale samozřejmě nejistě očekávat pouze na vydání pro evropský region B, které ovšem ještě nebylo oznámeno.

Měsíc (Moon, 2009)

Měsíc (2009)

Sam Bell (Sam Rockwell) se blíží ke konci své smlouvy se společností Lunar. Byl věrným pracovníkem po dlouhé tři roky. Jeho domov je na Selene – měsíční základně, kde se těží Helium 3. Tento vzácný plyn je klíčem k odvrácení zemské energetické krize.

Sam se po celou dobu poslušně drží pravidel a jeho pobyt na Měsíci je sice poučný, avšak příliš klidný. Samota mu dává čas přemýšlet o chybách, kterých se dopustil v minulosti a krotit jeho prudký temperament. Sam svou práci vykonává mechanicky a většinu svého času tráví sněním o brzkém návratu na Zemi, své manželce, dcerce a předčasném odchodu do důchodu.

Dva týdny před odjezdem ze Selene Sam začne vidět a slyšet divné věci. Právě ve chvíli, když začne mít rutinní těžba problémy, zjistí, že Lunar má své vlastní plány na jeho nahrazení a nová posila na jeho místo je děsivě povědomá. Než se může vrátit na Zemi, Sam musí čelit sobě samotnému a zjištění, že život který žil, možná nebyl jeho vlastní.

Pracovní smlouva tak zřejmě není to jediné, co hodlá brzy dospět ke svému konci…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Temná strana modrého měsíce

Vložil Karbous (bez ověření), 12. Listopad 2009 - 0:38

Obrázek uživatele Karbous

No jsem na to zvědav. Film se mi válí na disku, takže pokud se mi bude líbit, s koupí rozhodně váhat nebudu.