Terminator 3 konečně na Blu-ray

vydáno 26. 10. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Batman Begins, BH200, Blu-ray, film, HD DVD, LG, Matrix, PIP, seamless branching, Terminator, Terminator 3, V For Vendetta, Warner

Terminator 3 (Blu-ray)

Příznivci sci-fi trilogie Terminator, kteří stojí na straně „modré síly“, mohou začít slavit. Terminator 3, který v konkurenčním formátu HD DVD vyšel už před rokem, se konečně dostane i na Blu-ray.

Společnost Warner sice jako jediná vydává svoje filmy zároveň na Blu-ray i HD DVD, u některých titulů ale Blu-ray zatím přišlo zkrátka – kromě posledního dílu trilogie Terminator se jedná zejména o The Ultimate Matrix Collection, V For Vendetta a Batman Begins. Všechny tito filmy vyšly pouze na HD DVD hlavně díky bonusové výbavě, kterou v té době nebylo na Blu-ray možné zrealizovat stejným způsobem, tedy například videokomentáře formou ineraktivního obrazu v obraze (PiP).

Od 1. listopadu už ale musí všechny Blu-ray přehrávače splňovat podmínky profilu 1.1 (viz např. Duální LG BH200), mezi které patří také druhý audio a video dekodér pro už zmiňovaný separátní obraz v obraze a samozřejmě plná podpora interaktivní technologie BD-J, založené na jazyce Java. Zdá se tedy, že dokonale vybavené Blu-ray tituly mají cestu otevřenou.

V případě Blu-ray vydání filmu Terminator 3 se má ale celá věc trochu jinak. Videokomentáře tvůrců nejsou realizovány „pravou“ technologií PiP (tedy samostatně uložený komentář, který se ve zmenšeném okénku pustí přes obraz přehrávaného filmu), ale jednoduchým trikem, který byl použit už mnohokrát. Podle všech informací je celý film na disku uložen dvakrát, jednou v „normální“ verzi a podruhé s videokomentářem „natvrdo“ umístěným přes obraz filmu. Mezi oběma verzemi lze (téměř) plynule přepínat pomocí technologie seamless branching, známé už z DVD a divák údajně proti skutečnému PiP nemá šanci poznat rozdíl.

Zdá se tedy, že společnosti Warner prostě jen došla trpělivost a rozhodla se vypustit třetího Terminatora do Blu-ray světa především kvůli blížícímu se vánočnímu šílenství – titul totiž vychází 4. prosince a v tomto čase lidé koupí opravdu cokoliv. Trochu škoda.

Opravdoví fandové celé filmové trilogie ovšem stejně ze všeho nejvíc ocení především samotný film, bonusy jim jsou ve většině případů ukradené. Obrazová i zvuková kvalita Blu-ray vydání je v tomto směru zcela totožná s HD DVD, tedy 1080p VC-1 video a Dolby Digital 5.1 audio. Také všechny bonusy jsou zcela stejné, samozřejmě až na způsob realizace některých z nich.

Zbývá jen doufat, že se v brzké době konečně dočkáme opravdu špičkově vybaveného disku, který by pomohl rozptýlit obavy o stav interaktivních technologií na Blu-ray, které zatím panují celkem právem.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře