Toshiba oficiálně potvrdila konec HD DVD

vydáno 19. 2. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Best Buy, Blu-ray, HD DVD, Microsoft, Paramount Pictures, přehrávač, rekordér, Sony, Time Warner, Toshiba, Universal Pictures, válka formátů, Wal-Mart, Warner, Woolworths

Toshiba - logo

Očekávané se stalo skutečností: společnost Toshiba dnes na tiskové konferenci v Tokiu oznámila, že končí s vývojem, výrobou a prodejem stolních HD DVD přehrávačů a rekordérů. Ačkoliv chce i nadále prosazovat HD DVD ve svých noteboocích, tato zpráva znamená vítězství Blu-ray na poli HD filmových disků.

Formát HD DVD, za kterým stojí Toshiba a Microsoft, už od počátku soupeřil s konkurenčním Blu-ray společnosti Sony. Ačkoliv byl průběh takzvané války formátů místy hodně vyrovnaný, letos v lednu se od HD DVD začala odvracet filmová studia v čele s koncernem Time Warner a události nakonec nabraly rychlý spád. Když ukončení prodeje HD DVD přehrávačů a filmů oznámili i velikáni Woolworths, Wal-Mart a Best Buy, bylo jasné, že se blíží konec.

Poslední týdny války formátů

Minulý týden se začaly objevovat spekulace, že Toshiba tento nerovný souboj sama vzdá. Zpráva proběhla japonskou národní televizí, přes agenturu Reuters se dostala do Evropy a celý svět začal věc považovat za vyřízenou, ačkoliv Toshiba sama nevydala žádné oficiální oznámení. Když ale byla na dnešek svolána tisková konference, nikdo asi nečekal, že by Toshiba mohla oznámit něco jiného, než právě konec HD DVD formátu.

Tak se i stalo. Toshiba končí s vývojem, výrobou a prodejem stolních HD DVD přehrávačů a rekordérů, což znamená konec HD DVD na poli filmových disků. Poslední dvě filmová studia, která své filmy dosud vydávají jen na HD DVD (Paramount a Universal), nebudou na tento krok moci zareagovat jinak, než přechodem k Blu-ray.

Toshiba také okamžitě ukončuje dodávky svých stolních HD DVD zařízení a do konce března by mělo dojít k jejich stažení z obchodů. Na tiskové konferenci bylo ale zdůrazněno, že bude zachován zákaznický servis a podpora pro všechny HD DVD produkty.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře