Tropická bouře (recenze Blu-ray)

vydáno 16. 6. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Černý jestřáb sestřelen, Dolby TrueHD, film, MPEG-4 AVC, Tropic Thunder, Tropická bouře

Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) (Blu-ray)

Aby parodie fungovala opravdu dobře ve všech ohledech, to je jev, jehož vzácnost rok od roku potvrzují různé Disaster Movies, Bullshity, Scary Movies a tuny jim podobných. Tropic Thunder se jako čistokrevná parodie sice označit nedá, protože má mnohem víc společného se satirou, jedno je ale jisté: Ten film vás rozesměje jako máloco.

Jen k tomu budete potřebovat alespoň základní znalosti filmového jazyka, dramatické křivky a především tendencí současného Hollywoodu. Nebojte, nebudeme se snažit znít kdovíjak chytře, prostě stačí mít nakoukáno.

Terčem posměchu se pro Bena Stillera (který režíruje i hraje) staly především válečné a akční velkofilmy, z nichž máme některá klišé tak zažitá, že už je pomalu přestáváme vnímat – vždyť se ty samé motivy objevují napříč žánrem po celé roky (od dob – dejme tomu – Čety, jejíž citace si všimne v úvodní sekvenci snad každý).

Stiller všechny tyhle zvyky vzal, přetavil je v komediální skeče a vsadil na to, že pokud bude opisovat od nejznámějších žánrových hitů dostatečně chytře, vznikne z toho našlapaný flák, který nebude fungovat jen v komediální, ale i v akční rovině. A byla to sázka na jistotu.

Sama premisa se ale svým známým předlohám nepodobá, Tropic Thunder totiž nevypráví o nějaké záchranné misi, ale o natáčení filmu o záchranné misi. Je to trochu zamotané, ale pro začátek stačí vědět, že má film ideální předpoklady pro to, aby si pohrával jak se stereotypem žánrovým, tak se stereotypem filmových hvězd a producentů nefiktivního světa. Vypráví totiž o obojím a tenhle multitasking mu jde skvěle.

Připravit se proto můžete na herce, který zaprodá svou duši každé hovadině (Jack Black očividně parodující třeba Eddie Murphyho), vyhaslou akční hvězdu (Ben Stiller a jeho blbec parodující… jakoukoliv vyhaslou akční hvězdu), miláčka Akademie s bouřlivým životem (famózní Robert Downey Jr. a jeho tropicthunderovská verze Russela Crowea), mladíka milovaného geeky (Jay Baruchel v ne-až-tak-parodizující verzi… Jaye Baruchela), nebo na mladého rappera s ambicemi ve filmovém světě (Alpa Chino Brandona T. Jacksona).

Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008)

Všechny tyhle charaktery stojí i padají na obsazení a tady je potřeba zdůraznit, že Ben Stiller vybíral bezchybně. Nade všemi samozřejmě vyčnívá Robert Downey Jr., jehož Kirk Lazarus v plasticko-afro-americké verzi je nejen zdrojem neustálého smíchu, ale také údivu nad Downeyho hereckým talentem (nominace na Zlaté Glóby nebo Oscary akční komedie získávají málokdy, Downeyho Lazarus zvládl obojí).

Stiller ve své klasické blbounovské verzi (Zoolander bez čtyřprocentní přísady), Black ani nikdo jiný mu sice nesahají ani po paty, i tak ale vytvářejí perfektně šlapající komediální partu, jejíž chemie zakryje i slabší okamžiky filmu (je jich ale velmi málo!).

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na Toma Cruise a jeho neurotického a supersprostého producenta Lese Grossmana (málokdo Cruise v této roli poznává). Nedávno mu Paramount odkýval vlastní spin-off a i v tomhle případě se jedná o zasloužený úspěch: Je to jedna z nejzajímavějších Cruisových rolí posledních let a – jak jinak – je tak vtipná, až z toho bolí bránice.

Pokud vám trefný humor, beroucí si do hledáčku současný Hollywood, nestačí, není se třeba strachovat. Jak už zmiňujeme o pár řádků výše, Tropic Thunder funguje i v akční rovině. Stiller toho dosahuje opisováním slavných válečných scén (Most přes řeku Kwai, Černý jestřáb sestřelen, Apokalypsa…), které mu jde tak dobře, že se nikdy nedá řict „to je prvoplánové, to nefunguje“.

Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008)

Tropic Thunder je ve své podstatě velkofilm se vším všudy, u některých akčních sekvencí si člověk až říká, že by Stiller mohl zkusit natočit nějakou vážnou akčňárnu (vraťme se ještě k úvodní sekvenci: Kirkův běh pro „Štístka“ s pádem vrtulníku v pozadí je naprosto geniální).

Tropic Thunder prostě splňuje všechny požadavky divácky atraktivního filmu: Je akční, inteligentně zábavný, výborně obsazený a výborně natočený. Jestli tohle někomu nestačí, asi by se měl pustit do natáčení vlastního fláku. Lepší než Tropic Thunder ale stejně nebude.

Technické provedení

Stejně jako většina současných releasů, i Tropic Thunder by se dal nejlépe definovat jako transfer, který velmi přesně reprodukuje umělecké záměry filmařů. Jinými slovy: film vypadá skoro stejně, jako když jste ho naposled viděli v kině (a asi tisíckrát lépe, pokud jste ho naposled viděli na DVD).

Obraz je vysoce kontrastní a v téměř každé scéně na něm zanechává stopu jen mírné zrno, barvy jsou velmi syté, nikdy ale na úkor realistických vizuálů. Přenos detailů se pohybuje nad průměrem, žádné softwarové doostřování se nekoná, takže ostrost zůstává na ideálních hodnotách.

Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) - Blu-ray video bitrate

Pokud vám obraz přijde občas trochu hrubší (ať už z hlediska barevného podání, nebo množství zrna), vězte, že se jedná o umělecký záměr a Stillerův štáb to tak zamýšlel. Blu-ray to jen šikovně přenáší na naše zobrazovače. Moc často to ale nehrozí, spíš jen v rámci některých akčních sekvencí.

Po zvukové stránce se připravte na téměř perfektní mix, který velmi často znásilňuje surroundy a subwoofer. Stiller se doslova vyžívá v přesaturovaných explozích, přestřelkách a klade ohromný důraz na zvučnou a rytmickou muziku. Šestikanálový Dolby TrueHD mix z této kombinace ždímá ultimátní zvukový zážitek, ve kterém přitom nikdy nezůstane v pozadí ani obyčejný dialog.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Tropická bouře.

Bonusy

Bonusy jsou všechny v HD a všechny (krom audiokomentáře) česky otitulkované. A podávají velice výživný pohled za kulisy.

Různá interview, která bonusové materiály prokládají, jsou – vzhledem k tomu, že se jedná většinou o komedianty – patřičně zábavná, důležité ale je, že se dozvíte snad o všech aspektech natáčení: Ben Stiller třeba popisuje pre-viz, se kterým se sám setkal prvně v životě (The Hot LZ), Blowing shit up se zaměřuje na výbuchy a další speciální efekty.

Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008)

Cast of Tropic Thunder, které je spíš nepodstatnou představovačkou (vlastně jsou to jen komentáře herců, týkající se jejich kolegů z placu), sice není tak nabušené, ale stejně jako všechny ostatní dokumenty je svižně střižené, takže na poli několika minut pro každého herce funguje docela dobře.

Testování make-upů s Tomem Cruisem je jen Cruise tancující minutu a půl před kamerou (toho si užijete dost na konci filmu), mnohem zábavnější jsou Full Mags, což jsou nesestřihané dialogy (třeba mezi Stillerem a Downeym), kde je na poli jedenácti minut krásně vidět, jak v podobných scénách funguje komediální improvizace.

Trailer na Rain of Madness vám ještě víc zamotá hlavu, protože je to trailer na dokument o natáčení filmu o natáčení válečného filmu (a po pravdě řečeno bych takový dokument chtěl vidět také…). Virální video pro MTV Movie Awards je zatraceně zábavné, pointu ale vyzrazovat nebudu.

Audiokomentář režiséra a producentů z amerického vydání chybí, místo něj je tu ale komentář obsazení (vedle Stillera tu sedí Downey, který se i tady drží zvukového projevu své postavy, a Black, který se hned na začátku omlouvá, že přišel o tři čtvrtě hodiny později… a zní dost opile).

Komentář je to velmi zábavný, herci si neustále dělají legraci (ze scén, ze sebe, z kolegů…) a Stiller při tom neustále dodává různé detaily z natáčení. Downey ho neustále přerušuje drobnými vtípky, Black to prokládá trochu slabším (často fekálním) humorem, i tak byste si ale tenhle komentář neměli nechat ujít.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Tropická bouře k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře