TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic Smart Viera GT60 (recenze)

vydáno 17. 4. 2013 | autor Tomáš Jirásko | sekce Recenze | téma 3D, Televizory, Z domova | 9 komentářů

Tagy: GT60, Panasonic, Panasonic Smart Viera GT60, plazma, recenze, Smart Viera GT60, televize, Týden s, VIERA

Pravděpodobně poslední generace plazmových panelů Panasonic se dostává konečně i na český trh. Mezi stálice produktových řad již řadu let patří oceňovaná GT. Na její nejnovější model TX-P50GT60 jsme se proto velice těšili a byli zvědavi, zdá své pověsti dostojí i tento rok.

Panasonic předpokládá ukončení výzkumu a vývoje plazem v roce 2014. Je tedy více než pravděpodobné, že pokud přijdou v příštím roce plazmové řady jako GT70, budou v nejlepším případě osazeny panelem plánovaným pro „zakázkovou“ ZT60, která má být poslední řadou, jíž se dostane nejnovějšího panelu.

Strategie Panasonicu však prošla v případě produkce televizorů několika změnami, kdy se snažil sice rázně, ale bez výrazné koncepce, reagovat na pokles prodejů – takže jak bude vypadat portfolio v příštím roce, je jako věštit z čajových lístků. U Panasonicu totiž platí „nikdy neříkej nikdy“ a firma má za sebou již několik překvapivých obrátek o 180° – z poslední doby připomeňme zamýšlený návrat na evropský trh mobilních telefonů (kam se před lety nechtěla vrátit), který skončil fiaskem především díky nerozhodnosti managementu a špatné přípravě. Hurá, jdeme do Evropy … ale tak nějak opatrně a pouze někam … ach, Eluga nemá úplně dobrý rozhraní, ale předělávat ho nebudeme … a vlastně mluvil někdo s operátory? … no, tak asi ho moc promovat nebudeme, když to v Německu nejde … ok, tak za měsíc se nám comeback nepodařil, tak se stáhnem … wtf? Co se v té Evropě stalo? Ale zpět k televizorům.

Panasonic Smart Viera GT60

Řadou, která vždy patřila u Panasonicu mezi nejlepší s poměrem výkon/cena, byla vždy G a následně GT. Televizory této řady měly druhý nejlepší panel, dostatek možností pro práci s obrazem, podobné, ne-li identické tunery a rozhraní s prémiovými řadami. Často je od nich lišil pouze hřmotnější design.

Řada GT60 je tak z tohoto pohledu určitým zklamáním. Ne z hlediska obrazového výkonu, ale tuneru. Řada ZT60, která má představovat „state-of-art“ plazem a zaplnit místo po KURO od Pioneeru, i prémiová VT60 totiž mají twin-tuner. Vzhledem k tomu, že Panasonic čelí agresivní konkurenci a propadům prodeje, nepřítomnost tuneru, který umožní sledovat jeden program a zároveň jiný nahrávat, není zrovna šťastným řešením. Propast mezi cenou VT60 a GT60 je totiž velký, a zatímco by řada uživatelů klidně připlatila za GT60 s twin-tunerem místo levnějších řad, o VT60 nebudou rozhodně ani uvažovat. Pokud totiž má televizor pouze jeden tuner (i když kombinovaný), v případě nahrávání ho uzamkne na zvoleném pořadu a televizor nelze přepínat. To je drobnost, kterou vám řada prodejců ani nezmíní, a zvláště starší generace, která je zvyklá nahrávat ještě z dob VHS si neuvědomuje, že pokud dříve nahrávali vysílaní, měli také dva tunery – jeden ve videorekordéru, druhý v televizoru. Bohužel u sdělení „z televizoru lze nahrávat“ tedy očekávali trošku něco jiného (dříve přece také nahrávali z televizoru) a řada z nich je dnes nespokojena se svojí volbou. Zvláště patrné je to u zákazníků kabelové televize, kteří si mysleli, že díky kartě v CI slotu televizoru se obejdou bez externího PVR. Bohužel si ho řada z nich díky své zmýlené musela zaplatit. Absence twin-tuneru je tak naší hlavní výtkou z hlediska vybavenosti GT60, která ovšem pro řadu uživatelů nemusí díky jejich preferencím hrát vůbec roli.

Panasonic Smart Viera GT60

Obrazově je na tom GT60 ovšem velice dobře. Dostala do vínku panel NeoPlasma Black 3000 s kontrastním filtrem Infinite Black Pro. Panel je tak při denním světle výrazně tmavší, než tomu bylo u GT50 v minulém roce. Ten sice opět zcela neřeší tradiční problém plazem v denním světle, kdy je plazma horší než LCD/LED pokud světlo dopadá přímo na panel nebo z boku – pokud máte zdroj světla za zády televizoru, je na to obraz o dost lépe, včetně jeho jasu. Zde si to obvykle žádá zvolit režim dynamického kontrastu a vytáhnout jas vysoko, aby na panelu vystoupily detaily. Nicméně u nového panelu stačí pro zlepšení situace použít i bílý/světlý závěs na oknech a kvalita jde velmi rychle nahoru. Stále je však prosluněná místnost pro kvalitní obraz z plazem smrtící. Kde samozřejmě plazmy stále excelují, je obraz v noci nebo v po(za)temnělé místnosti. Podání černé je excelentní, barevné přechody jasné, nasycení barev vynikající. GT60 má navíc několik pracovních režimů, včetně Professional, který umožňuje vlastní přesné nastavení barev, respektive hw kalibraci. Oproti minulému roku žádný z režimů nemá omezení co do nastavení jasu. I bez hw kalibrace lze dosáhnout pro oko perfektního obrazu, včetně podání pleťové barvy a i tovární nastavení vykazuje dobrou úroveň, která nenutí běžného uživatele okamžitě hledat detailnější nastavení. Panel poskytuje homogenní jas i plynulý posun barevných bloků a jemné barevné přechody. Interní gradace nabízí 24 576 kroků. Velmi pěkné barevné podání si drží i ve 3D, konverze 2D do 3D obstojná, ale v řadě případů působí při snaze o získání potřebné hloubky až jako grafický list. Umožňuje sice její nastavení, nicméně sledovat delší dobu tuto konverzi není na žádné televizi prostě to pravé. V balení, která jsme měli k dispozici, byly dvoje brýle střední velikosti – k televizoru se připojují přes Bluetooth.

Panasonic již roky nekomentuje tradiční „50 Hz bug“, který vzniká zobrazením 50Hz signálu (PAL/DVD) na 100 Hz výstupu (televizor) a souvisí s řízením obrazovky. I tentokrát se nějaké drobnosti objevily, ale proti minulému roku došlo podle nás ke zlepšení. 50 Hz bug (judder), kdy se zjednodušeně řečeno vytvoří falešné kontury (obraz je jakoby roztřesený, zdvojené obrysy) nemusí uživatel vnímat a v podstatě dodnes nepanuje „mediální“ shoda, co do tohoto označení řadit a co ne. Tato chyba se ovšem netýká zdrojů se 60Hz (Blu-ray, 24p) a více je zřetelný ve 3D než 2D zobrazení. Tento problém se navíc objevuje u rychlých scén a přechodů. Třeba při sledování hokejového utkání se může objevit jednou, dvakrát za zápas, aby při dalším utkání vůbec nenastal. Jeho výskyt je zvláště v našich podmínkách v podstatě náhodný. Z hlediska konzumace běžného televizního vysílání je daleko rušivější nízká kvalita samotného vysílání, ve kterém 50 Hz bug v podstatě zanikne. Proto mu není obecně věnována velká pozornost. Podle neoficiálních informací má být 50 Hz bug vyřešen u panelů pro VT60 a ZT60, která mají červený fosfor a tak i modifikované řízení panelu.

Chytré funkce najdete tradičně pod označením Viera Connect – ovládání nastavení televizoru zůstalo stejné jako minulý rok, přibyla však Moje úvodní obrazovka, kterou můžete nastavit podle vlastních potřeb a preferencí – ta se objeví hned po spuštění. Přepracované je i rozhraní EPG. Celkově je celý Connect přehlednější a lépe se ovládá. GT60 samozřejmě podporuje i HbbTV. Televizor lze ovládat přes zařízení s iOS nebo Android, a to včetně nastavení parametrů barevného vyvážení televizoru. Pro skutečně nezkušené uživatele je k dispozici i výukový program/průvodce kompletně v češtině, tedy včetně mluveného slova. Funkce swipe & share umožňuje stáhnout vysílání a obsah z televizoru (připojený externí disk/SD karta) do tabletu/smartphonu. Lze také na tabletu program nebo soubory pouze přehrávat, nemusejí se do něj stahovat.

Panasonic Smart Viera GT60

Mezi možnostmi ovládání přibylo i „dotykové“ pero Touch Pen a hlasové ovládání (přes aplikaci v mobilu nebo tabletu – čeština ovšem není podporována), Bohužel Touch Pen není v základním balení, takže si ho musíte dokoupit. Umožňuje, kromě ovládání dotekem na obrazovku, například kreslit od fotografie zobrazené na obrazovce a tu i se změnami uložit, nebo tradičně pro děti si prostě na obrazovce kreslit. Možnosti se samozřejmě budou zvyšovat s dostupností nových aplikací.

O zvuk se starají reproduktory, které používala loňská nejvyšší řada VT50 a tak GT60 nabídne lepší zvuk, než ostatní srovnatelné modely. Stále však doporučujeme pro sledování filmů se spolehnout alespoň na 2.1 sestavy domácích kin.

Smart Viera GT60 je univerzální plazma, která je naprosto ideální pokud hledáte televizor pro sledování Blu-ray filmů, kdy dosahuje výsledků, které loňské modely skutečně odsouvají stranou. Pokud jste milovníkem filmů, je GT60 tou pravou volbou za přijatelné peníze – ten obraz skutečně stojí za to a srovnatelné konkurenční modely plazem, podle toho co jsme viděli na prezentacích, ji rozhodně nedoženou – ale budou tradičně levnější. Je škoda, že v prodeji budou pouze 42 a 50palcové modely (pokud máte místo, rozhodně zvolte 50 palců), ale Panasonic si zřejmě chtěl nechat další páku pro prodeje VT60 a ZT60, které mají i větší úhlopříčky. Přidáme-li k tomu na plochou televizi dobrý zvuk, vylepšené rozhraní Moje obrazovka, možnost dokoupit touch pen a velmi dobré zobrazení v nízkém rozlišení, je určitě GT60 televizí, na kterou byste se měli při zvažování co koupit, rozhodně zaměřit – tedy pokud nehledáte co největší úhlopříčku za co nejméně.

Základní údaje

Panasonic Smart Viera GT60
Technologie: plazma
Úhlopříčka: 50“ (127 cm)
Rozlišení: 1920 × 1080
Rozhraní: 3× HDMI, 2× USB 2.0, 1× USB 3.0, 1× SCART, komponentní video, 1× SD karta, 1× CI slot. Ethernet (RJ-45/100Base-T)
Reproduktory: 20 W (5 + 5 + 10); VR-Audio Surround 2.1
Tuner: PAL, SECAM, DVB-T, DVB-T (MPEG4-AVC [H.264]), DVB-S2 (MPEG4-AVC [H.264]), DVB-C (MPEG4-AVC [H.264])
Rozměry: 1170 × 750 × 308 mm (s podstavcem)
Hmotnost: 26 kg
Cena: 38 990 Kč

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil atlass (bez ověření), 17. Duben 2013 - 12:48

Obrázek uživatele atlass

mate tam jednu malu chybu. KURO seria nebola od Sharpu ale od najlepsieho (byvaleho) vyrobcu plaziem Pioneeru. Inac recenzi je dobra.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil Kamil (bez ověření), 17. Duben 2013 - 21:55

Obrázek uživatele Kamil

Tak tak, škoda chybičky u takového etalonu. Nedávno jsem svůj starý Pioneer vyměnil za nový Panasonic (i když VT) a pietně zavzpomínal…

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil tjirasko, 17. Duben 2013 - 22:03

Obrázek uživatele tjirasko

Díky za upozornení, to je tak, kdyz clovek mysli na nekolik veci soucasne. Navic ona je tam asi jeste jedna, souvisejici presne s tim, proc u Panasonicu plati nikdy nerikej nikdy :-) Panasonic totiz vydal prohlaseni, ze s koncem vyvoje to nebude az tak horke, jak nektery z jeho zamestnancu rekl – uvidime co nam k tomu doda ceske zastoupeni a „co tim chtel tedy basnik vlastne rici“. dalo se to samozrejme cekat vzhledm k tomu, ze Pana dodava i reklamni (prumyslove) plazmy apod.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Duben 2013 - 11:30

Obrázek uživatele Anonym

Český zastopupení odpoví novou řadou praček a žárovek. Panasonic jde jako značka spotřební elektroniky už řadu let do ..... A nástup Samsung a LG ho ještě urychlil : )

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil marko (bez ověření), 18. Duben 2013 - 11:49

Obrázek uživatele marko

dalsi anonym co len kritizuje!

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil Jarry (bez ověření), 18. Duben 2013 - 16:11

Obrázek uživatele Jarry

Už jsem si říkal kde anonym hybernuje, že si nechá ujít příležitost dloubnout do plasem Panasonika, pravděpodobně ležel u svého LCD a nemohl se nějakou dobu vzpamatovat..... Ale jestli je to opravdo ON, pan ANONYM?, pak se divým dvojnásob!!!!! s pozdravem Jarry

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil th0ca (bez ověření), 19. Duben 2013 - 10:46

Obrázek uživatele th0ca

ta TX-P42GT60 vypada pekne co se ceny tyka. Chtel sem si pred prichodem PS4 poridit novou TV a myslim, ze uz mam vybrano :) Diky.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil Anonym Richard (bez ověření), 28. Duben 2013 - 13:55

Obrázek uživatele Anonym Richard

V podstatě jde jen o peníze a záleží kolik chcete do toho vrazit,je to jen obchod a to u všeho,pokud chcete to nejlepší tak si budete muset sáhnout do kapes trochu hlouběji a potom hodnotit.

Re: TÝDEN S PANASONICEM: Univerzální plazma Panasonic ...

Vložil Dan (bez ověření), 12. Listopad 2018 - 22:04

Obrázek uživatele Dan

Dobrý den,

Panasonic Smart Viera GT60 dosloužila a poohlížím se po něčem podobném v cenové kategorii, zatím se mi asi nejvíc líbí Sony KD-55XF9005 , snad všechny recenze vypadají dobře:

https://avmania.e15.cz/…obrazem-test#… https://www.covybrat.cz/…kd-55xf9005/ https://fzone.cz/…e-penize-291 https://www.whathifi.com/…f9005/review