Ultra HD standardizováno pro vysílání, 4k a 8k o krůček blíže

vydáno 22. 5. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Televizory, IT a software

Tagy: 1080p, 4K, 8K, FullHD, UHD, UHDTV, Ultra HD

Jak tomu bývá zvykem, Olympijské hry se opět stanou pomyslným testovacím králíkem pro nové televizní technologie. Vedle toho, že z nich bude odvysíláno přes 2500 hodin živých HD přenosů se v jejich rámci dožijeme také prvního oficiálního testování UHD.

4k TV

ITU (International Telecommunications Union) totiž po letech konečně dalo dohromady normu pro UHDTV, tedy Ultra High Definition TV. Sepsání takového dokumentu je důležité ze dvou důvodů: Je to jakýsi předpis pro výrobce zobrazovačů a zároveň je to specifikace pro šiřitele televizního vysílání, kteří konečně mají pevně stanovenou normu, na níž by mohli v budoucnu budovat svůj vysílací řetězec.

IPU na konec UHD „vymyslelo“ tím nejjednodušším možným způsobem – vynásobilo klasické FullHD specifikace. UHD podle IPU tedy znamená 4k jakožto dvojnásobek 1080p, tedy 3840×2160 pixelů, od 8k pak můžeme čekat obrázek jak víno v rozlišení o monstrózních 7680×4320 pixelech.

4k TV

Jak už jsme zmiňovali v souvislosti s prvním úspěšným 8k vysíláním v Japonsku, něco takového samozřejmě není snadné přenést. IPU navíc v případě UHD změnilo také normu snímkové frekvence, 8k má díky tomu předepsaných rovnou 120 snímků za vteřinu. To je sakra hodně. Vezmete-li v potaz, že doteď téměř nikdo nevysílá ani v 1080p (převládá 720p a 1080i) a že k vysílání 8k podle UHD standardu bude potřeba přibližně 320krát vyšších datových toků než u současného HD vysílání, vyjde vám z těchto čísel docela jednoduchý závěr: na UHD si ještě hodně dlouho počkáme. Zvlášť na jeho vyšší verzi.

Ta nižší (tedy 4k) bude testována na Olympijských hrách, IPU ale tvrdí, že je UHD záležitostí nejdříve příští dekády. Nelitujte tedy toho, že jste před nedávnem koupili FullHD televizor. UHD je sakra daleko, tuplem u nás, kde se sotva začalo zabydlovat klasické HDTV.

Zbytek světa je na tom podobně. Japonci už možná testují 8k a jejich technologie jsou všeobecně o několik světelných let napřed oproti ostatním zemím, televizní průmysl teď však čeká především přechod do 3D, zatímco kinaři pomalu naskakují do vláčku s HFR. UHD je logicky až další evoluční krok.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře