Válku s VPN Netflix nevyhraje (4)

vydáno 10. 2. 2016 | autor Pavel Kreuziger | sekce Glosy | téma Filmy

Tagy: blokování, Netflix, streaming, VPN

Netflix začal blokovat uživatele, kteří se pokoušejí obejít regionální omezení obsahu využíváním připojení přes VPN, což jako první pocítili jeho australští předplatitelé. Problém ale je, že nucením zákazníků k vypínání VPN je Netflix vystavuje bezpečnostním rizikům.

Předchozí díl

Netflix by se proto měl vrátit zpět z minulosti do roku 2016. A to stejně jako jakékoliv jiné weby, které považují uživatele VPN apriori za zloděje. Neflix není jedinou službou, která zakazuje VPN zabezpečení, aby chránil autorská práva. Což byl ostatně argument viceprezidenta společnosti Davida Fullagara, který se na blogu nechal slyšet, že Netflix „zavede stejná nebo podobná opatření jako jiné firmy“, aby si ušetřil problémy s licencováním.

To, že se Netflix pro obhájení blokování VPN snaží používat rétoriku typu „protože to tak dělají všichni“, je poměrně nešťastné. Netflix je obecně považován za jednu z nejvlivnějších firem pro streamování obsahu. Ostatně nově funguje v podstatě celosvětově včetně České republiky. Jenže pokud se jeho nově zaváděných pravidel chytne i konkurence, která je dosud nevyužívá, může se stát, že se veřejnost vzdá ochrany pomocí VPN z velké části dobrovolně, což by pravděpodobně vedlo ke zvýšení četnosti úniků dat či krádeží identity nebo bankovních hesel, potažmo financí.

Fullagar však situaci charakterizoval tak, jako by chudáka Netflixe podváděli lidé, kteří mají co skrývat. O důvodech legitimního využívání VPN nebylo zmíněno vůbec nic. Ostatně stejně to fungovalo při desetiletí trvající kampani úřadů proti zlým torrentům, které se opravdu dají používat (a používají) i pro legální účely. Neříká se tomu v právnickém slangu „presumpce viny“?

(Zdroj: Engadget)

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře