Veletrh IFA 2010 očima HDmag.cz

vydáno 8. 9. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Ze světa

Tagy: 3D, Blu-ray, Galaxy Pad, Galaxy tablet, HDmag.cz, IFA 2010, iPad, LCD, LED, LG, OLED, Panasonic, Philips, plazma, Samsung, Sharp, Sony, Souboj titánů, televizor, Toshiba

IFA - logo

IFA letos v Berlíně slavila padesátiny a ačkoliv to původně nebylo v plánu, alespoň na chvíli jsem se na ni jel podívat, abych si pro vás mohl připravit krátký komentář. Tentokrát z trochu jiného úhlu – zatímco loni (viz IFA 2009) dostal HDmag.cz novinářskou pozvánku, letos to byla návštěva na vlastní pěst.

Takže žádné letadlo, žádné uplácení drahým ubytováním, jídlem, ani večerním programem. Škoda… Na druhou stranu se člověk vyhnul konferencím, na kterých se stejně většinou dozví jen čísla prodejnosti toho kterého produktu, základní informace o novinkách, tunu marketingových řečí a při troše štěstí dostane tašku plnou Blůček. Sakra!

IFA 2010

Ne, teď trochu vážně. Minulý rok se mi brány IFA otevřely ještě ve dnech, kdy do ní veřejnost nesměla ani vkročit, a tak jsem měl spolu s novináři z celého světa možnost projít výstavu bez toho, abych se neustále vyhýbal davům zvědavců a snažil se protlačit k nějakému produktu.

Není nad to, když má člověk tři dny na obchůzku celého areálu, aniž by se musel ohánět loktem a prodírat se mezi lidmi stojícími v těch nejužších místech (Němci na tohle mají talent). Tehdy jsem si IFA užil se vším všudy, kdežto letos mě do zad krom davu návštěvníků tlačil také čas. Zkuste během čtyř hodin projít areál, který naposledy trvalo prozkoumat celé tři dny! Není to žádná legrace.

IFA 2010

Legrace není ani zaparkovat. O nějakých ukazatelích, které by člověku prozradily, jestli je volné parkoviště, případně kde se takové kouzelné místečko nachází, si může člověk v Berlíně nechat jen zdát. To samé platí o používání platebních karet.

Kdo byl někdy nakupovat v Německu Blu-raye (já nic, já muzikant), ten ví, že si naši sousedé z nepochopitelných důvodů nerozumí s kreditkami (alespoň mi to tak vždycky přišlo), takže pro mě a dalšího uživatele HDmag.cz fóra, se kterým jsem na výlet vyrazil, bylo indianajonesovské dobrodružství i pitomé nakupování lístků (kdo by to byl řekl, že na čtvrt milionu návštěvníků stačí jeden jediný platební terminál, že?).

IFA 2010

Největší horor ale člověka čeká až po vstupu. Ani druhým rokem jsem si nebyl schopný zvyknout na číselně-písmenné členění expozic, jejichž rozmístění po areálu je pro můj orientační anti-talent i s podrobnou mapou v ruce nerozluštitelným hlavolamem.

Sice se mi ulevilo, že je na tom většina kolembloudících stejně, takové zjištění ale člověku náladu nezvedne, když se první tři čtvrtě hodiny motá v kruhu kolem těch nejnudnějších stánků, jaké si dovede představit. Najít cokoliv je na IFA umění.

Ale abych si jen nestěžoval: Pořád je to svatostánek pro geeky z celé Evropy. Pokud vás technika do nějaké míry zajímá, což je vzhledem k tomu, na jakém webu se nacházíte, docela pravděpodobné, měli byste se na IFA alespoň jednou za život podívat. Ono to stačí, expozice jsou si totiž do jisté míry stále podobné a většina smrtelníků stejně nepozná, jaký model televizoru je loňský a jaký letošní.

IFA 2010

Procházení IFA je z velké míry spíš o osahávání žhavých novinek (na HDmag.cz trochu OT, ale jak mě iPad nebere, tak mě dvojnásob zaujal Samsung Galaxy Pad!), o nahlížení na trendy pro příští sezónu a o okukování drahotin, které si většina z nás nikdy nekoupí. Značná část ženských tuhle zábavu asi nepochopí, tak zkuste přirovnání ke kabelkám, nebo něco podobného, ono to zafunguje.

První, co člověka po vstupu do berlínského výstaviště trkne, je „sakra, měl jsem si vzít lepší boty“. Pokud vám brněnský Invex, nějaká výstava v Letňanech nebo v Holešovicích, nebo vlastně kdekoliv jinde v Česku, přijdou veliké, na IFA si budete připadat jako na cizí planetě. Stánek tu má snad každý výrobce spotřební elektroniky, takže tady kotví stovky vystavovatelů.

IFA 2010

Výstavky jedněch jsou poloprázdné a jejich manažeři jen zoufale posedávají nad kávou, to ale na úkor výstav větších – celosvětově známých značek. Ty mají peníze na pronájem rozměrnějších prostor (takže třeba Sony obsadí celou halu!), na designové hračičky, ohromné projekce, světelné show… Prostě na předváděčku, vedle které si i novácký silvestr na Václaváku připadá jako skromná sešlost.

Pravda, na velikosti nezáleží, a tak se často může stát, že nejzajímavější technologické vychytávky člověk najde u vystavovatelů menších – zpravidla to platí o multimediálních centrech a dalších fíčurách, které vám z domácnosti udělají prototyp vesmírné lodě. Používají k tomu techniku od větších hráčů (iPad na IFA strašil na každé druhé expozici), zbylé softwarové a doplňující hardwarové řešení si ale budují sami.

IFA 2010

Nakonec člověk zjistí, že zatímco k těm velkým vystavovatelům se jde podívat jen na všechny ty ptákovinky kolem (loňská světelná show u Sony byla famózní, ohromná poupata z LED televizorů u Samsungu doslova mind-blowing), opravdový geekovský orgasmus zažije až na stáncích menších, kde objevuje drobné vychytávky a snahu malých výrobců trumfnout svou originalitou ty velké. Samozřejmě na to potřebujete čas, který tady utíká nepochopitelně rychle, ale s tím se musí každý poprat po svém.

A jaké trendy letos IFA představila? Můžete hádat dvakrát. Začíná to na „3“ a končí na „D“. Jestliže se loni objevovaly první televizory (resp. jejich prototypy), které zvládaly 3D přes brýle s aktivní clonou, letos tu s nimi strašil každý. Úplně každý. Tu televize, tu kamera, tu foťák, tu monitor, tu notebook… Kdo nebyl ve 3D, ten jako by na IFA zabloudil omylem.

IFA 2010

Sony u vstupu rozdávala polarizační brýle, abyste si i tu pitomou moderátorku eventu mohli užít ve stereoskopické projekci, která poblikávala na ohromném plátně za pódiem. Mám takový pocit, že u Sony a hlavně Panasonicu snad nic jiného než 3D produkty ani nebylo. Druhý zmiňovaný přitom plánuje, že po roce 2014 bude „ne-3D“ prodávaných televizorů jen čtvrtina.

Když se podíváte na jejich nabídku, stejně jako na nabídku jakéhokoliv dalšího velkého výrobce (Sony, LG, Philips, Toshiba, Sharp…), dává to smysl. Marketing tlačí stereoskopii dopředu skoro až brutálně. U nás to možná tolik nepociťujeme, zrovna v Německu už ale vycházejí první 3D Blu-raye. Prostě mírně napřed.

IFA 2010

A tak zatímco v Česku teprve začíná Blu-ray boom a HD samotné se u nás pořád jenom rozkoukává, naši sousedé už prodávají Blučka i v potravinách vedle novinových stánků. Bez legrace.

3D prostě letí, ostatně na HDmag.cz jste si toho na základě tiskových správ, které z Berlína přilétají, mohli všimnout sami. Nutno podotknout, že panasoňácké plazmy umí 3Dčko skvěle. U výrobců jako LG nebo Philips se to občas těžko posuzovalo, protože promítali přepočítávané filmy (nový Souboj titánů) a ještě do toho cpali hovadiny jako několikasethertzové dopočty, takže se na pohyb nedalo dívat.

IFA 2010

Pokud by mě ale někdo nutil do závěrů, řekl bych, že stereoskopická televize, která hodlá atakovat budoucí trh, umí skvělé 3D obrázky, ať už pochází od jakéhokoliv výrobce. Chcete i kvalitní barevné podání, dobrou černou a vůbec solidní přednes? Pak LCD není odpovědí, obraťte se na plazmu. Ale to platí i u 2D, to přece víme.

Na co se ještě klade velký důraz, je u televizorů snaha o zeštíhlení. I ohromné uhlopříčky mají u Samsungu a dalších jen několikamilimetrovou hloubku panelu, takže ani není z čeho utírat prach. To je možná argument, který byste na tu ženskou měli zkusit. Obraz přitom neztrácí na kvalitě, LEDkové televize tu měl letos snad každý a všechny vypadaly na poměry LCD velice dobře.

IFA 2010

Samozřejmě mají ke kvalitě OLED, se kterým tu klasicky nejvíce zaujalo LG, ještě hodně daleko, jenže OLED displeje jsou pořád moc malé (i když jim oproti loňsku uhlopříčka nabrala dvojnásobnou velikost) a na domácí kino jaksi nepoužitelné. Pohled na OLED krasavice je ale úžasný, zvlášť nad pozorovacími úhly se člověk nestačí divit.

Na Facebook stránce HDmag.cz se můžete mrknout (nejen) na fotogalerii z letošního ročníku. Kdo si pamatuje tu loňskou, nebo na 49. IFA dokonce byl, ten si jistě všimne, že byla většina letošních expozic skromnější. Zvlášť vzhledem k výročí a k tomu, že už se nedá vymlouvat na ekonomickou krizi, je to trochu překvapivé a byl to jeden z důvodů, proč jsem z IFA 2010 odjížděl trochu zklamaný.

IFA 2010

Samozřejmě je to pořád naprosto úchvatná výstava, kterou si zřejmě nenechám ujít ani příští rok, jak jsem se ale letos musel potýkat s „civilním řešením“, trochu mě zaskočila slabá organizace a další drobnosti. Navíc jsem si díky nedostatku času a přebytku návštěvníků neprošel ani zdaleka všechno, některé expozice jsem musel jen proběhnout.

Závěrečných negativně laděných vět si proto všímejte jen s nadhledem. Pokud vás elektronika zajímá, IFA je pořád povinná záležitost.

Článek je součástí série, informující o akci IFA 2010 »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře