Vetřelec: Antologie - bonusy (recenze Blu-ray)

vydáno 25. 11. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 4 komentáře

Tagy: Alien, Alien 3, Alien Anthology, Alien: Resurrection, Aliens, Blu-ray, film, kolekce, Vetřelci, Vetřelec, Vetřelec 3, Vetřelec 4: Vzkříšení, Vetřelec: Antologie, Vetřelec: Vzkříšení

Sběratelská Blu-ray edice Vetřelec: Antologie (Illuminated Egg Statue)

Máme za sebou mimozemskou formou prošpikované dva týdny, kdy valná část redakce chodila do postele s vědomím, že se jí bude o Vetřelcích zdát. Noční můry nás prohánějí ještě dnes a tak je na čase splatit poslední dluhy, které k Blu-ray edici Vetřelčí antologie máme.

Je to sice k neuvěření, ale bonusová nadílka nekončí u zmíněných dokumentů k jednotlivým filmům – šestidisková edice skrývá bonusových pokladů ještě o něco víc. My se samozřejmě podíváme na zoubek i těm zbývajícím.

Do jednotlivých recenzí se nedaly nikterak spravedlivě zařadit, jedná se totiž o dokumentární materiály, které se netýkají jednotlivých filmů, nýbrž celé antologie. Nebojte, moc jich není, takže i kdybyste je chtěli poctivě nakoukávat, nezabere vám to tolik času jako všechny „velkodokumenty“ typu The Beast Within: Making Alien.

Pokud ale chcete být poctivý fanoušek, pár hodin volného času si pro jistotu udělejte. Konkrétně čtyři a půl hodiny. To kdyby vám těch předchozích čtrnáct nestačilo.

Centrem podsekce Anthology na šestém disku jsou televizní speciály, tedy dokumenty, které si užily pár minut slávy ve vysílání a už vlastně neměly znovu spatřit světlo světa. Říkám to především proto, že se jedná o takový výcuc dokumentů hlavních, které jsme zmiňovali v recenzích a nejsou ani zdaleka tak výživné.

Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979)

Přečtěte si naši recenzi Blu-ray vydání filmu Vetřelec »

Jedná se spíš o velmi rychlý náčrt toho, co jsme se dozvěděli v hlavních bonusech. Což je samozřejmě logické: V krátké televizní stopáži se stihnou přetřást jenom klíčové události všech čtyř produkcí a prostor na nějaké detaily tu jednoduše není.

Navíc se v rámci televizního vysílání musí počítat s tím, že diváci nebudou takoví fanoušci, jako ti, kdo si filmy koupí na Blu-ray a DVD a materiál musí být připraven s ohledem na takový „problém“.

Alien Evolution je na placce dokonce ve dvou verzích – jedna má skoro padesát minut, druhá je ještě o čtvrt hodiny delší. Dokumentem provází energický moderátor (a filmový kritik) Mark Kermode, který tvoří jakési pojítko mezi jednotlivými událostmi a filmy.

Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986)

Přečtěte si naši recenzi Blu-ray vydání filmu Vetřelci »

Opět se tu objevují komentáře a interview s tvůrci (nejvíc prostoru dostane hlavně Scott, ostatně prodloužená verze dokumentu se zaměřuje především na první filmový díl), opravdu ale jenom opakují jen to, co už jsme jednou slyšeli.

Stojí za to nakoukávat Alien Evolution? Zřejmě ne, jediný rozdíl je v tom, že je točený o něco později, takž jsou tu všichni ještě starší a grafika je o něco modernější.

Hodinu a tři čtvrtě dlouhé The Alien Saga má stejný problém, který – jelikož se jedná o poslední dokument o filmech – budete vnímat o to silněji, že už se s ním budete muset potýkat potřetí. Prostě je znovu o tom samém.

Vetřelec 3 (Alien 3, 1992) Vetřelec 3 (Alien 3, 1992) Vetřelec 3 (Alien 3, 1992) Vetřelec 3 (Alien 3, 1992)

Přečtěte si naši recenzi Blu-ray vydání filmu Vetřelec 3 »

Vzhledem k tomu, jak jsou hlavní bonusy vyčerpávající, se to dalo čekat. Proto se dá každý z posledních dvou (resp. tří) zmíněných dokumentů doporučit hlavně těm, kterým není do trávení dvanácti až čtrnácti hodin nad pohledy do zákulisí. Je to taková snazší alternativa.

Bonusová nadílka Vetřelců tím ale nekončí. Z šestého disku si můžete pustit ještě dvě krátké parodie (z Family Guye a kultovní komedie Spaceballs), nebo čtvrthodinový pohled do sklepa magora jménem Bob Burns, jehož sbírka předmětů s antologií spojených je doslova neskutečná. Ono se pro představu stačí podívat na jeho web.

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997)

Přečtěte si naši recenzi Blu-ray vydání filmu Vetřelec: Vzkříšení »

Pak už zbývají „jen“ rozsáhlé galerie log a cover-artů Dark Horse komiksů nebo pohled na Aliens 3D atrakci, kterou tvůrci plánovali vytvořit v Koreji, ale nikdy na to nedošlo.

Tímto se s Vetřelci na pár měsíců loučíme, krom fotek dalších edic (kontrolujte náš profil na Facebooku, kam je budeme nahazovat) už jsme totiž Blu-ray release kompletně pokryli.

Bontonfilm - logo

A že to bylo práce!

Blu-ray kolekci Vetřelec: Antologie k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články, recenze a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Vetřelec: Antologie - bonusy (recenze Blu-ray)

Vložil Dantys (bez ověření), 26. Listopad 2010 - 13:58

Obrázek uživatele Dantys

Díky za super recenze, holt se pozná kdo to má rád :-)

Dantys

Re: Vetřelec: Antologie - bonusy (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 26. Listopad 2010 - 17:54

Obrázek uživatele Derek

Taky připojuji dík…

ehm, na pár měsíců ??? něco přibude ??? povídej, přeháněj !!!!

Re: Vetřelec: Antologie - bonusy (recenze Blu-ray)

Vložil Polux (bez ověření), 26. Listopad 2010 - 19:11

Obrázek uživatele Polux

Nejlepší (mega)recenze na síti (v rámci cz), díky. Zajímá mě ještě jedna věc – podporují disky BD Live? Pokud ano, co dalšího lze získat z internetu?

Re: Vetřelec: Antologie - bonusy (recenze Blu-ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 27. Listopad 2010 - 1:07

Obrázek uživatele KARLOS

Na disku sem ho viděl, ale co na něm je, nevím (na liveko neklikám ;)), ale hádám, že klasika – trailery na nové pecky FOXů, on-line zasílání oblíbených scén a chat…