Vzniká nová HDMI certifikace pro identifikaci kvalitních kabelů

vydáno 20. 10. 2015 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma IT a software

Tagy: HDMI 2.0, HDMI certifikace, HDMI Licensing, kabely, rychlost, standard

Jak poznáte kvalitní HDMI kabel? Zatím těžko, ale mohlo by se to změnit. Skupina HDMI Licensig LLC vyvíjí novou certifikaci, která by uživatelům mohla pomoci oddělit zrno od plev.

Spotřebitelé díky certifikaci HDMI Premium získají jistotu, že jejich nový kabel byl otestován a splňuje standardy specifikace HDMI 2.0. Nekvalitní HDMI kabel totiž dokáže pořádně potrápit. Znají to všichni, kteří se chtějí dívat na video na počítači nebo v horším případě prezentují obchodním partnerům výsledky své práce na erárním displeji, a kvůli chabé kvalitě kabelu a z ní vyplývajícímu degradovanému signálu vidí obraz poškozený šumem, případně v úplně jiném barevném spektru, než bylo původně zamýšleno.

Dalším problémem je elektromagnetická interference u delších levnějších kabelů, která dokáže způsobit problémy na vaší domácí síti Wi-Fi. Samozřejmě u přenosu Full HD videa na pár metrů nekvalitní kabel často nepoznáte. Rozdíl je ale znát u 4K videa s HDR a 60 snímky za sekundu či vícekanálového zvuku ve vysokém rozlišení. Podle platného standardu by měl být HDMI 2.0 kabel schopen dodávky vysoce spolehlivého výkonu při 18 Gbit/s šířce pásma.

Výše uvedená skupina HDMI Licensing LLC, zodpovědná za vývoj a dodržování HDMI standardu používaného na téměř jakékoliv televizi, PC, monitur, projektoru, Blu-ray přehrávači a dalších zařízeních, tedy ohlásila nový certifikační program pro kabely. Díky tomu už kvalitu nepoznáte pouze podle často přemrštěné ceny, ale podle nálepky HDMI Premium Certified Cable.

Kabely takto označení prošly rozšířenými testy rychlosti v autorizovaném testovací centru HDMI a jejich certifikace zajišťuje, že splňují standard 2.0.

Zdroj: Techhive

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře