X-Men 2 (recenze Blu-ray)

vydáno 9. 6. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BonusView, DTS-HD, film, Iron Man, komiks, PIP, Spider-Man, Temný rytíř, Transformers, X-Men, X-Men 2, X-Men United

X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003)

Bryan Singer nepatří mezi režiséry, kteří by se nechali vystrašit hypem, strhnout vyšším rozpočtem nebo uchlácholit úspěchem prvního filmu. Na to je moc talentovaný a zkušený. Druzí X-Meni se díky tomu, že se k nim postavil s chladnou hlavou, stali jednou z nejlepších adaptací komiksu do filmu a i dnes, po šesti letech, si tuhle pozici bedlivě střeží, ačkoliv se vedle nich samozřejmě objevil stín Temného rytíře.

Jako by druhé díly komiksových adaptací byly předurčeny k překonání svých předchůdců – vždyť vedle Batmana a X-Menů se dvojkou jako nejsilnějším dílem série chlubí i Spider-Man a druzí Transformers nebo Iron Man budou jistě mít v rukávu další esa.

X-Men 2 je exemplárním příkladem toho, jak moc záleží na tom, aby tak velikou sérii dotáhl do konce jeden tvůrce. Třetí díl po Singerovi totiž převzal Brett Ratner a už to ani zdaleka nebylo ono. To ale předbíháme. Poučen nedostatky z jedničky, Singer usedl za kameru a odrežíroval špičkovou podívanou, které nechybí jak bravurně napsané postavy, tak špičková akce.

Důležitý je samozřejmě příběh a tady Singerovi scénáristé potvrzují, že jednička nebyla povedeně napsaná náhodou – druhý díl samozřejmě navazuje na první X-meny a skupina mutantů opět bojuje jak proti sobě, tak proti lidem. Jen se s příchodem opravdového záporáka (Striker) trochu mění pravidla hry a věřte tomu nebo ne, „hodní“ a „zlí“ mutanti se musí spojit, aby eliminovali hrozbu naprosté likvidace svého druhu.

Opět je přitom důležitá motivace postav a tady scénáristé předvádějí skvělý přehled – většina charakterů je nějak spojená, nebo mezi nimi vzniká silné pouto, z X-Menů se tak pomalu ale jistě stává jakási rozrostlá rodina, kterou není tak lehké roztrhnout. Nepředvídatelné a přitom stále logické zvraty jí jenom ucelují. Pokud jste v prvním filmu ocenili práci s postavami, tady jí Singer ještě vypiloval.

X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003)

Zapracoval také na akci a to bude pro mnohé důležitější, než nějaká psychologie postav. Zatímco finále prvního dílu (viz naše recenze filmu X-Men na Blu-ray) na Soše svobody nebylo kdovíjak skvělé, hned v úvodních vteřinách pokračování Singer dokazuje, že opravdu umí – to když se teleportující mutant pokouší napadnout Bílý dům. Pravda, laťka se tu automaticky zvedne zatraceně vysoko a už jí není lehké překonat, i tak se ale najde dalších několik špičkových akčních scén, které nezbývá než obdivovat – Magnetův útěk z plastového vězení, přepadení Xavierovy školy, leteckou „honičku“, Mystique a její infiltraci velínu přehrady a hlavně souboj Wolverina se Strikerovou sekretářkou, který bez debat patří k vrcholům celé trilogie.

Ať už si zrovna postavy povídají, nebo se kopou do hlavy, druzí X-Meni šlapou na výbornou. Najde se sice pár slabých míst – třeba když se rozvíjí „románek“ mezi Storm a Kurtem Wagnerem, kde jindy výborná Halle Berry působí nevýrazně až nudně, to jsou ale jenom kosmetické vady, které člověk s radostí odpustí, když vidí, s jakým přehledem Singer diriguje tuhle filmovou symfonii.

Technické provedení

Transfer se oproti jedničce v mnohém zlepšil, stále je na něm ale znatelné, že se jedná o přepis starého masteru, který už není schopen být dobrým zdrojovým materiálem pro pořádný Blu-ray disk. Ostrost je sice ideální, drobnokresba se ale ztrácí díky málo detailnímu zdroji a ačkoliv se tu nenajde snad žádný náznak komprese, úroveň detailů je nižší, než by u kvalitní prezentace mohla být. Sice už se neopakují kiksy z prvního dílu, kdy se třeba na větší celky skoro nedalo dívat, ale pocit, že tenhle Blu-ray mohl dopadnout mnohem lépe, člověka přesto doprovází po celou stopáž.

Abychom si ale jenom nestěžovali, X-meni mají vážně krásné barevné podání, skvěle vyrovnaný kontrast a detailně kreslí ve stínech. Úroveň filmového zrna je naprosto ideální, ona kamera filmu všeobecně působí trochu jemněji. Je to prostě průměr, nepotěší, nezklame, neurazí.

X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003)

Zvuk je ovšem jiná báseň. Na českou mutaci se sice dostalo „pouze“ poloviční DTS-HD (tedy HR – High Resolution), jehož přítomnost nebývá zvykem, hraje ale špičkově. Zvukový mix X-menů je oproti jedničce mnohem dynamičtější, zvukové efekty se nebojí pošimrat ani surroundové kanály a celé zvukové pole oslní kompletním zaplněním třísetšedesáti stupňů. Dialogy znějí prokresleněji, výbuchy dravěji a vůbec – tenhle mix je neskutečně živý a hravý. Tak, že mu s radostí prominete absenci plnohodnotného HD streamu.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: X-Men 2.

D-Box

D-Box - logo

D-Box ve druhých X-Menech opravdu zazářil a v klidu se zařadil mezi to nejlepší, co jsem si zatím na této technologii „odseděl“. Zvlášť po nepovedeném prvním dílu oceníte výbornou tridimenzionalitu pohybů, kdy se křeslo opravdu naklání podle kameramanova vedení, případně podle toho, co se zrovna děje s postavami. Hned během úvodní sekvence v Bílém domě se vibrační písty pořádně ozvou a proklepnou si vaší zadnici, člověk se tu občas skoro vznáší s teleportujícím se Wagnerem.

Ještě silnější je zážitek během souboje Wolverina se Strikerovou pomocnicí, nejvíc si ale D-Box užijete během leteckých scén. Člověk se tu cítí jak v letadle, když raketa narazí do trupu stíhačky, výbuch s křeslem velmi intenzivně zacloumá, stejně tak si s vámi pohrají víry tornád, které kolem letadel vznikají. Je to hodně intenzivní zážitek a přitom si nechává místo pro detaily, jako slabší vibrace během praskání trupu stíhačky a podobně. Občas jsem měl až závratě, synchronizace je vážné úžasná. Za zmínku stojí ještě praskající přehrada, kdy si člověk pro změnu připadá, jako by se tahle ohromná betonová stěna lámala přímo pod ním. Všechny palce nahoru, tenhle motion-kód je výborný!

TIP: Chcete se o D-Box kódu dozvědět více? Nebo snad vůbec nevíte, co to vlastně znamená? Nenechte si ujít obsáhlý článek Technologie D-Box: Exkluzivní pohled!

Bonusy

Ano, i tady chybí druhý disk, ten první vám ale jeho absenci alespoň částečně vynahradí. Jednak se tu nacházejí audiokomentáře, hlavně je tu bonusová sekce nahrazena PiP funkcemi, které jsou narozdíl od prvního dílu obsahově velmi povedené.

X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003) X-Men 2 (X-Men 2 / X2 / X-Men United, 2003)

První možností je pustit si během filmu formou PiP (obraz v obraze) obrázkovou galerii. Jelikož se tu fotky objevují jen občasně (většinou produkční fotografie, promo fotky, designy apod.), můžete si zároveň pustit i druhé BonusView – tentokrát s videostopou. Obojí lze spustit zároveň a v klidu stíhat. Video PiP je velmi povedený, objevuje se téměř pořád a vždycky je k věci – většinou se tu řeší produkce, návrhy scén, motivace postav nebo třeba jen zážitky z natáčení. Při sledování jsem sem dobře bavil, tohle BonusView je skvělé a můžu ho vřele doporučit.

Trailery netřeba zmiňovat. Vystřižené scény a veškerý další bonusový materiál se v zahraničí nachází na druhém disku, který to bohužel až k nám nedotáhl.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film X-Men 2 k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře