X-Men Origins: Wolverine (recenze Blu-ray)

vydáno 19. 7. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-4 AVC, Ultimate X-Mode, X-Men, X-Men Origins, X-Men Origins: Wolverine, X-Men: Poslední vzdor

X-Men Origins: Wolverine (2009) (Blu-ray)

Po rozpačitém přijetí třetího dílu série X-Men (X-Men: Poslední vzdor – recenze) se producenti pokusili prodloužit sérii pomocí oblíbeného záchranného nástroje: Nultého dílu neboli prequelu. Podařilo se to v rámci možností poměrně dobře a podle mnoha kritiků jsme se dočkali lepšího příběhu i filmu než v případě Posledního vzdoru. Přesto Wolverine nedosáhl tak velkého finančního úspěchu jako předchozí x-menovské filmy.

Je důležité, že X-Men Origins: Wolverine nezklame v tom, co se od něj očekává nejvíce: Představení Wolverinovy (omlouvám se, jméno Rosomák mi skřípe mezi zuby) minulosti je jasné a poutavé. Když pomineme poněkud nemotornou snahu o manévrování příběhu tak, aby musel vyústit ve ztrátu Wolverinovy paměti, bez které by navazující díly nedávaly smysl, je to fajn podívaná.

Dozvíme se, kde a jak Logan vyrůstal, jak začalo jeho přátelství (a později nepřátelství) s Victorem (Sabertooth), jak vstoupil do speciálního armádního týmu plukovníka Strykera a jak z něj odešel, když zjistil, že nejde ani tak moc o službu vlasti jako o Strykerovu soukromou agendu.

Krátká vložka z kanadského exilu potěší oko něžného pohlaví (Hugh Jackman do půl těla) i mužskou část obecenstva (dojemně dokonalá Lynn Collins). Od té chvíle to jde od desíti pěti jak s Loganovou vesnickou idylkou, tak s filmem.

Film se dá rozdělit na dvě části, jejichž předěl je označen adamantiovou kúrou, kterou podstoupí Logan/Wolverine. První část má spád, napětí a vtipné momenty střídané s úsměvnými, ale přesto koukatelnými akčními scénami. Od úvodní sekvence, ve které Logan a Victor statečně umírají za vlast ve všech větších válkách, kterých se Spojené státy účastnily (od Občanské až po Vietnam), až po dřevorubeckou epizodu, během které Victor „zabije“ Loganovu milou (to je mimochodem scénáristicky vyřešeno příšerně hloupě – i když na tom visí půlka zápletky).

X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009)

Druhá část je výrazně slabší. Scénáři naprosto dojde dech, když se Logan a Victor definitivně rozhádají, a scény, které vedou k finále na „ostrově“, už jsou jen křečovité záškuby. Zmizelo z nich balancování mezi světem mutantů a lidí, které oživovalo předchozí snímky série X-Men.

Místo toho se na obrazovce objevuje rychlý sled všelijakých mutantů, z nichž každý dostane dvě vteřiny na to, aby předvedl, co umí, a jde se dál. Světlá výjimka je povedená akční sekvence s helikoptérou, během které Wolverine poprvé naplno ukáže, o kolik je zdatnější díky kostře vyztužené adamantiem.

Zklamáním je postava plukovníka Strykera (Danny Huston). Hlavní padouch filmu, jenž po celou dobu tahá za nitky a šikovně manipuluje se všemi mutanty, kteří hrají komické roličky v jeho velkých plánech, nakonec ztroskotá na drobnostech a nedotaženosti příběhu. Proč například čeká s vytasením zbraně s adamantiovými kulkami až na poslední chvíli, to může zmatený divák jen hádat.

Bonusy na disku trochu objasní, jak to bylo s výběrem alternativních scén ke konci filmu, ale to nic nemění na tom, že výsledný sestřih Strykera degraduje na další legrační postavičku.

X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009)

Již jsem nakousl, že filmu příliš neprospívá absence pořádného vyvrcholení, ke kterému by mohl příběh gradovat. Je to těžké: Každý, kdo viděl předchozí díly, ví o Wolverinově ztrátě paměti, a proto je každému jasné, jak tento prequel skončí. Ač je to nevyhnutelné, bezesporu to snímku ubírá na atraktivitě, protože nanicovatý konec s amnésií hlavního hrdiny prostě otupí i to nejgrandióznější finále.

Poněkud zvláštní je také přeobsazení již zažitých rolí. Kromě Hugh Jackmana nezůstal ve filmu skoro nikdo z předchozí série, což docela kazí dojem. Je pravda, že například Liev Schreiber je jako Sabertooth velmi povedený, ale i tak je ta změna tváří dost rušivá. Za zmínku stojí nádherné scenérie jižního ostrova Nového Zélandu, které filmaři využili.

Blu-ray

Vydání pro Českou republiku nabízí Dolby Digital 5.1 dabing, který je podobný jako většina dabingů – spíše plochý a nevýrazný. Kromě češtiny jsou na disku ještě polština a turečtina. Bonusy jsou otitulkovány, ale komentáře ne.

Obraz

Wolverine je prezentován s poměrem stran 2,35:1, enkódován pomocí MPEG-4 AVC. Přestože bych přenos označil za dobrý až nadprůměrný, poměrně rušivě působí kontrasty mezi trikovými a obyčejnými scénami. Běžný obraz si zachovává sympatickou úroveň zrna (v tmavých scénách je občas skutečně výrazné – nikoliv však rušivé). Vyvolává to příjemně filmový dojem.

X-Men Origins: Wolverine (2009) - Blu-ray video bitrate

Naproti tomu zrno (celkem pochopitelně) chybí v trikových scénách a navíc HD nic neodpouští, takže vyplouvá na povrch nevalná technická kvalita některých těchto sekvencí – to mě skutečně překvapilo; u filmu ze série X-Men bych to nečekal. Pár nedostatků by se dalo vytknout i podání černé, ale jen v několika okamžicích.

Celkově jde o podařený transfer, který shazuje překvapivě nízká kvalita některých efektů – za to ovšem Blu-ray nemůže.

Zvuk

V tomto filmu má zvukový doprovod skvělou šanci pořádně vyniknout. A nabízený (originální) DTS-HD Master Audio 5.1 opravdu vyniká. Zvláště jsem si liboval v perfektně zvládnutých přechodech mezi jednotlivými kanály. Prostorové reproduktory jsou maximálně využity, a to i k reprodukci doprovodné hudby, což vždycky potěší.

Navíc nezahálí ani subwoofer, který při nemalém počtu explozí duní skutečně mocně. Dialogy jsou sice převážně přihlouplé, ale slyšet je lze velmi dobře, totéž platí i pro zvuky okolí, které povedeně dokreslují atmosféru. Jednička s hvězdičkou.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: X-Men Origins: Wolverine.

Bonusy

Žádná sláva. Pravda, najdeme klasickou porci komentářů, krátkých dokumentů a hrstku věcí pro Blu-ray, ale tato sada bonusů nijak nevybočuje z průměru. Za podívání určitě stojí vynechané scény, které trošku objasní ne úplně logické zakončení filmu, ale skryté klenoty to nejsou. Podívejme se na všechny bonusy postupně:

X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009) X-Men Origins: Wolverine (2009)

Audio komentáře: Jeden od režiséra, druhý od producentů. Režisér Gavin Hood nabízí dosti suchopárné povídání, které v podstatě pouze popisuje dění na obrazovce. Producenti Lauren Shuler Donner a Ralph Winter jsou trochu záživnější, ale podobně jako u prvního komentáře budete potřebovat pořádnou dávku trpělivosti, abyste je doposlouchali.

Kořeny Wolverina: Rozhovor – Stan Lee & Len Wein: Klidně přeskočte. Oba pánové si povídají o tom, jak obtížné je neustále recyklovat tak starou komiksovou postavu.

Rozpoutaný Wolverine: Kompletní počátky: Pokud vás mate prapodivný název, vězte, že v originále se tento 12minutový dokument nazývá Wolverine Unleashed: The Complete Origins Featurette. Produkce české varianty disku opět zabodovala… Ostatně, on ten dokument stojí za starou bačkoru – jde o tisíckrát viděné rozhovory s herci a štábem, ze kterých se dozvíte, jak se všem na filmu bezvadně pracovalo a jak bylo herecky náročné vystihnout právě tu jejich postavu.

Složky Zbraně X Mutant: Další krkolomně pojmenovaný dokument (orig.: Weapon X Mutant Files) je vlastně sada kratších filmečků (dohromady úctyhodných 54 minut) o snad všech mutantech, kteří ve filmu vystupují. Opět proloženo rozhovory s herci.

Vynechané a alternativní scény s komentářem režiséra Gavina Hooda: Tento bonus už jsem zmínil, a abych pravdu řekl, je to z mého pohledu jediný, který opravdu stojí za zhlédnutí. Až na jedinou jsou vynechané scény kratinké – ta výjimka je alternativní verze z konce filmu, ve které si Wolverine nechá dobrovolně vymazat paměť, místo aby na něj musel Stryker jít s adamantiovými kulkami.

The Thrill of the Chase: The Helicopter Sequence: Celkem zajímavý dokument o natáčení akční scény s vrtulníkem. Není to nic převratného, ale přesto stojí za podívání. Dozvíte se, které části byly připraveny v počítači a které se opravdu natočily na place. Bohužel nikdo neprozradí, jestli motorku v této scéně řídil sám Hugh Jackman.

Fox Movie Channel Presents: World Premiere: Krátká „reportáž“ z premiéry filmu. Nuda a navíc poměr stran 4:3.

Jediný „Blu-ray pozitivní“ bonus je tzv. Ultimate X-Mode. Umožní vám pustit si film s doprovodným komentářem režiséra nebo producentky v obraze, který zabírá čtvrtinu obrazovky. Mluví převážně o návaznosti na předchozí tři x-menovské filmy (X-Connect). Další možnost jsou nepravidelné vstupy režiséra, který vysvětluje různé filmařské techniky a ukazuje spoustu záběrů z natáčení (The Director's Chair). Předposlední režim divákům nabízí storyboardy a animace, podle kterých se natáčelo. Ohromná nuda (Pre-Visualization).

Bontonfilm - logo

A nakonec X-Facts, neboli střípky informací o všem možném. Přibližně polovina opravdu zajímavá, zbytek banality.

Blu-ray film X-Men Origins: Wolverine k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře