Xbox 360 (ne)dostane externí Blu-ray mechaniku

vydáno 26. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 1080p, Blu-ray, HD DVD, herní konzole, Microsoft, přehrávač, válka formátů, Xbox 360, Xbox Live

Xbox 360 - logo

Informace se v dnešní době šíří skutečně rychle, stejně tak rychle se ale i mění. Jeden den obletí svět zpráva o plánech na externí Blu-ray mechaniku k herní konzoli Microsoft Xbox 360, druhý den je vše jinak. Co se vlastně stalo, kdo měl nepřesné informace a jak je to doopravdy?

22. října se Microsoft CEO Steve Ballmer před novináři trochu rozpovídal. V souvislosti s celosvětovým uvedením Windows 7 padaly na tiskové konferenci i otázky na docela jiná témata, například jestli dostane Xbox 360 Blu-ray mechaniku a tím pádem i podporu pro přehrávání HD filmů z aktuálně jediného dostupného „fyzického“ zdroje.

V tomto směru se spekuluje už dlouho, prakticky od konce takzvané války formátů (Blu-ray vs. HD DVD). Tehdy v únoru roku 2008 Microsoft oznámil ukončení výroby externí HD DVD jednotky pro Xbox 360, což řádově stovky tisíc majitelů určitě moc nepotěšilo. V souvislosti s koncem HD DVD formátu jako takového (nejen žádné další přehrávače, ale především ani filmy) se ale samozřejmě nedalo nic jiného čekat.

Blu-ray mechaniku jako alternativu pro přehrávání HD filmů z optických disků od té doby Microsoft několikrát odmítl. Možná proto teď celé téma slušným způsobem ožilo – 22. října totiž Ballmer na tuto otázku odpověděl něco ve smyslu: „Nevím sice, jestli bychom měli mít Blu-ray přímo v Xboxu 360, ale mechaniku si budete moct pořídit jako příslušenství.“

Microsoft Xbox 360 nebude mít Blu-ray mechaniku

23. října už bylo všechno úplně jinak. Na Ballmerovo prohlášení zareagoval sám Larry Hryb alias Major Nelson, který jakožto insider (jeho pozice je Director of Programming for Xbox Live) uvedl vše do správných souvislostí. Xbox 360 tedy žádnou Blu-ray mechaniku mít nebude, Ballmerovo prohlášení prý bylo špatně pochopeno – zmínka o Blu-ray příslušenství byla myšlena všeobecně, nic konkrétního z produkce Microsoftu se neplánuje.

Na čem se ale naopak pracuje velmi intenzivně, to je možnost přehrávání HD streamů v rozlišení 1080p, kterou by konzole Xbox 360 měla získat ještě do konce letošního roku. Tím by byla připravena na digitální distribuci obsahu ve vysokém rozlišení, což je směr, kterým se chce ubírat nejen Microsoft, ale i Apple a všeobecně celý segment domácí elektroniky.

Skutečně to tedy vypadá, že Blu-ray je posledním fyzickým nosičem na bázi optického disku, se kterým se kdy potkáme. V podstatě na tom příliš nezáleží – je jedno, jestli si budeme filmy stahovat po internetu (samozřejmě myslíme oficiálně), kupovat na paměťových kartách, flash discích nebo na nějakém dalším médiu, které se teprve objeví. Podstatné je, že se už vždy bude jednat o materiál v rozlišení minimálně 1080p, a to je rozhodující.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře