Ziova CS-510 Clearstream: Vratký můstek nejen pro HD video (recenze)

vydáno 20. 6. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače

Tagy: 1080i, 1080p, 802.11b, Clearstream, CS-510, DivX HD, DVD, Full HD, H.264, HDMI, MKV, MP3, přehrávač, S-Video, Stereo & Video, UPnP, upscaling, USB, Wi-Fi, WMV HD, Ziova

Tento přístroj je svým způsobem výjimečný. Nemá optickou mechaniku, nemá ani vestavěný pevný disk, přesto dokáže zprostředkovat zážitek z videa ve vysokém rozlišení. Mohl by být jedním z nejlepších streamovacích zařízení, výsledný dojem ale kazí zbytečné chyby a nedodělky softwarového rázu.

Konzervativní elegán

Ziova CS-510 Clearstream

Vzhledově přehrávač (resp. streamovač, ale budeme se držet zavedeného označení) sice příliš nezaujme, ale rozhodně neurazí. Svými rozměry 33×5×21 cm (Š x V x H) a tvarem přesného kvádru připomíná přerostlý set-top-box, celokovové provedení a stříbrná barva jen podtrhuje solidní dojem.

Na čelním panelu se skví pouze hlavní síťový vypínač, USB konektor a opravdu velký informační displej (téměř 13×3 cm). Na bocích je několik úzkých větracích průduchů, žádné aktivní chlazení přehrávač nemá – je absolutně neslyšitelný. Zadní stranu pak okupuje sada propojovacích konektorů včetně klasického šroubovacího pro wi-fi anténu. Ta je také tím jediným, co může narušovat strohý dojem, kterým přístroj působí – samozřejmě v případě, že ji použijete.

Příslušenství

V poměrně velké krabici, ve které je přehrávač dodáván, naleznete nezbytné doplňky. Nechybí dálkové ovládání včetně baterií, napájecí kabel, kompozitní A/V kabel (3× cinch), síťový UTP kabel, anténka pro bezdrátové připojení a manuál v českém jazyce.

Ovládání

Grafické rozhraní přístroje je příjemně modré, jednoduché a kompletně počeštěné. Dálkový ovladač má oproti tomu malá, dost neergonomicky rozmístěná a navíc měkká gumová tlačítka. Ovládání je celkem svižné, pouze v některých případech se uprostřed obrazovky zobrazí přesýpací hodiny, signalizující časově náročnější operaci.

Jednoznačným pozitivem je velký displej na čelním panelu, díky kterému lze přehrávač celkem bez problémů ovládat i bez nutnosti zapínání připojené televize. To se může hodit například při přehrávání audio souborů.

Kudy dovnitř

Ziova spoléhá na to, že se jí sami postaráte o zdroj audio a video dat. Možnosti jsou dvě: už zmíněné USB rozhraní a připojení k lokální síti.

USB

USB je ve verzi 2.0 a dost striktně to vyžaduje i od připojených zařízení, která navíc mohou obsahovat jen souborový systém FAT16/32 nebo NTFS – počítejte navíc s tím, že podpora NTFS je podle slov výrobce experimentální (a nikde se nedozvíte, co to přesně pro vaše data znamená). Připojit tak můžete různé externí disky, flash disky nebo MP3 přehrávače, u těch je ale podmínkou podpora mass storage. Notebookové disky (2,5") dokonce můžete připojovat bez potřeby samostatného napájení.

Kromě dvou externích disků (3,5" 200 GB a 2,5" 20 GB) přehrávač bez problémů nalezl i iPod Nano druhé generace, problémy naopak měl se dvěma noname flash disky, které nepodporovaly USB 2.0. Nelze připojit externí CD nebo DVD mechaniku – Ziova sice zaregistruje připojené USB zařízení, ale nerozpozná ho a nenabídne k procházení. To je celkem škoda.

Síť

Daleko zajímavější je ale samozřejmě možnost připojení k lokální síti. To lze realizovat jednak pomocí ethernetového UTP kabelu, nebo daleko praktičtěji přes wi-fi rozhraní. Ethernet zvládne maximálně 100 Mbps, wi-fi je standardu 802.11b/g (teoreticky až 54 Mbps) a poskytuje kódování WEP/WPA.

Po prvotním nastavení parametrů připojení včetně síťového názvu přehrávače a pracovní skupiny je možné procházet sdílené disky nalezených zařízení v síti Windows (resp. Samba). Není tedy problém „podívat“ se na pracovní počítač vedle v kanceláři, vybrat si z něj vhodné video nebo hudbu a začít přehrávat. Nutností samozřejmě je, aby sdílené složky měly vhodná přístupová práva.

Jako třešničku na dortu nabízí přehrávač možnost připojení k UPnP media serverům. Bez mučení se ale přiznám, že jsem necítil potřebu to zkoušet – přímé procházení sdílených složek je daleko pohodlnější.

Ziova CS-510 Clearstream

Kudy ven

Přehrávač na své zadní straně poskytuje bohatý výběr audio a video konektorů. Kromě klasické „baterie“ cinchů (kompozitní video, komponentní video a analogové 5.1 audio) je k dispozici také S-Video a koaxiální i optické digitání audio. Nechybí ani HDMI konektor, nezbytný pro výstup videa v rozlišení 1080p (Full HD).

Při použití komponentního výstupu je maximální možná kvalita videa 1080i (prokládaně), v ostatních případech pak video ve vysokém rozlišení přenést nelze. Přehrávač dokáže interně dekódovat Dolby Digital a DTS zvuk pro případ analogového 5.1 audio výstupu.

Podporované formáty

Pokud máme přístroj úspěšně připojený k televizi, receiveru a třeba i do sítě, můžeme konečně vypuknout velké streamování. Přehrávač si poradí s velkým množstvím audio i video formátů a kodeků:

  • audio – FLAC Lossless Audio, OGG Vorbis, MP2/3, WMA, WAV
  • video – MPEG-1/2/4, DivX/XviD, DivX/XviD HD, Nero Digital, WMV, WMV HD, DVB/ATSC Transport Stream, DVD ISO/IFO
  • obrázky – JPG, BMP, GIF, PNG

Kromě toho přehrává i playlisty (M3U, PLS, ASX) a obrazuje české titulky (SRT, SSA, SMT). Pokud je připojen k síti a je mu umožněn přístup na internet, můžete si vychutnat nepřebernou nabídku internetových rádií, do které lze přidávat i vlastní adresy (ovšem pouze Shoutcast).

Ziova sice nemá vlastní optickou mechaniku, pokud ji ale nasdílíte přes síť, dokáže plnohodnotně přehrát DVD-Video včetně navigace v menu. Vzhledem k datovým tokům ale v tomto případě zapomeňte na wi-fi, budete potřebovat ethernetový kabel.

Vysoké rozlišení?

Hlavní slabinou přístroje je to, že si neporadí s formátem H.264 (MPEG-4 AVC). Pokud vám toto označení nic neříká, pak patrně soubory tohoto formátu přehrávat nepotřebujete, pro spoustu případných zájemců ale Ziova právě v tuto chvíli přestala mít význam. Ve formátu H.264 se totiž v současnosti vyskytují takzvané HD ripy (MKV, Matroska), tedy kopie filmů ve vysokém rozlišení, určené (přiznejme si to) k nelegálnímu šíření po internetu.

Přehrávač sice dokáže přehrát video ve formátech DivX/XviD HD a WMV HD, které také mohou obsahovat video ve vysokém rozlišení, ty ale rozhodně nejsou tak rozšířené jako H.264 – v podstatě se v nich dají sehnat hlavně filmové trailery, ve WMV pak i omezené množství filmů. Transportní streamy digitálního televizního vysílání (TS, PS), se kterými si Ziova také poradí, jsou k nalezení ještě méně.

Ovšem ani to málo z HD videa, s čím si přehrávač poradí, žádný extra kvalitní divácký zážitek nepřináší. I při přehrávání z USB zařízení je totiž obraz trhaný a místy vypadává i zvuk, na streamování HD videa po síti pak můžete rovnou zapomenout. Nutno podotknout, že s DivX HD materiálem si přehrávač poradil daleko lépe, než s ukázkovými WMV HD klipy.

Jedinou možností, jak alespoň trochu využít HDMI rozhraní přístroje, tak zůstává upscaling videa ze standardního rozlišení. Při zobrazení v 1080p „prokoukly“ nejen DVD filmy, ale dokonce i seriálové XviD ripy pochybného původu i kvality. Rozdíl oproti obrazu bez upscalingu ze standardního DVD přehrávače byl na velké úhlopříčce (50") prostě znát a to se počítá (doslova).

Ziova CS-510 Clearstream

Pozor, kouše (se)

Další vadou na kráse je nestabilita přístroje. Během testování se mi několikrát podařilo dostat přehrávač do stavu, ze kterého nebylo jiného východiska, než vypnutí a zapnutí pomocí hlavního síťového vypínače. Kritickou oblastí je zejména práce v síti, například zrychlené posouvání ve streamovaném videu nebo přepínání zvukových stop, problémy ale dělalo i samotné přehrávání některých souborů s vysokým rozlišením z USB zařízení.

Naprosto nepoužitelné je pak zrychlené posouvání vpřed a vzad, které stručně a jasně prostě „nic nedělá“. Obraz se zasekne a ať děláte co děláte, víc už se nepohne ani o kousek. Stisknutím tlačítka pro přehrávání se ho někdy podaří znovu rozhýbat, ale na tom samém místě, kde jste ho zastavili. Jindy nelze video přehrávat už vůbec a zbývá jen jeho stopnutí a návrat do navigačního menu. Velmi často pak následuje zpomalení odezvy ovládacího rozhraní až za hranici použitelnosti včetně jeho „rozpadu“, takže nakonec stejně nezbývá nic jiného, než přístroj vypnout a zapnout.

Divnosti

  • Za žádnou cenu se mi nepodařilo přimět přehrávač, aby přes HDMI výstup poslal do televize kromě videa také audio. Všimnul jsem si toho celkem náhodou, zvuk jsem totiž vedl jako obvykle optikou do receiveru, ale je to prostě tak. Na internetu jsem nalezl podobný případ, kdy přes HDMI nešel zvuk přehrávaného internetového rádia, já měl ale HDMI „hluché“ stále.
  • Nezaregistroval jsem, že by se při přehrávání MP3 souborů zobrazovaly na displeji přehrávače informace z ID3 tagu, ačkoliv by tomu tak mělo být. To z mého pohledu celkem znesnadňuje občasné použití zařízení jako hudebního přehrávače bez zapnuté televize.
  • Velmi pomalý start přehrávače je téměř strašidelný. Po prvním zapnutí jsem nervózně zíral na černou obrazovku televize a displej přehrávače bez jakékoliv informace, pouze dioda nad čelním síťovém vypínači nehybně zářila do šera… Až po pětatřiceti sekundách se na displeji na okamžik rozzářil nápis LOADING… a hned potom se na televizi konečně objevilo ovládací menu. Nepovažuji to za příliš šťastné řešení a marně přemýšlím, co může přehrávač během startu vymýšlet.
  • Není k dispozici žádné nastavení filmových titulků. Velikost, barva, pozice… Nic z toho. Člověk by to považoval skoro za samozřejmost. Některá česká písmenka navíc jako by se zobrazovala mírně odlišným fontem.

Nic není ztraceno

Možná se teď ke konci recenze může zdát, že z přehrávače Ziova CS-510 nejsem moc nadšený, není to ale tak docela pravda. U zařízení tohoto typu se dá hodně věcí napravit (nebo naopak pokazit) díky novému firmware, který se čas od času objeví. Pro tyto případy nabízí přístroj velmi praktickou funkci aktualizace přes internet, což oceňuji velkým plus.

Ziova CS-510 Clearstream - dálkové ovládání

Pokud si tedy bude výrobce všímat připomínek uživatelů například v příslušných diskusních fórech (viz související odkazy pod článkem), může být Ziova stále dokonalejší. Některé věci ale softwarově vyřešit nelze, například podporu formátu H.264. Tu totiž zcela vylučuje použitý čip.

Shrnutí

Klady

  • solidní provedení a elegantní vzhled
  • velký informační displej
  • absolutně nehlučný provoz
  • kompletní česká lokalizace
  • možnost přehrávání DVD ISO/IFO
  • dobrý upscaling
  • možnost aktualizace přes internet

Zápory

  • velmi pomalý start
  • informační displej neposkytuje tolik informací, kolik by mohl
  • trhané přehrávání podporovaných HD formátů i přes USB
  • chybějící podpora formátu H.264
  • problematické streamování DVD a HD videa po síti
  • nefunkční rychloposuv
  • zatuhnutí při různých příležitostech je na denním pořádku

Cena v březnu 2008: 5580,– Kč

(Zkrácená recenze původně vyšla jako profil 28. února 2008 v HD příloze časopisu Stereo & Video 3/2008, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře