Akta X: Chci uvěřit (recenze Blu-ray)

vydáno 9. 2. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Akta X, Akta X: Chci uvěřit, Akta X: Film, BD-Live, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, Blu-ray profil 2.0, BonusView, DTS-HD Master Audio, film, The X-Files, The X-Files: Fight the Future, The X-Files: I Want to Believe

Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008)

Televizní seriál Akta X je neodmyslitelnou součástí popkultury devadesátých let a s trochou nadsázky lze tvrdit, že ho zná celý svět. Pronikl i na filmové plátno, a to dokonce dvakrát – podruhé to bylo před několika měsíci. Je dobré poznamenat, že první celovečerní film (Akta X: Film, 1998) měl mnohem lépe připravenou půdu, do kin se totiž vypravil v rámci pauzy mezi pátou a šestou sezónou seriálu, který pak pokračoval až do roku 2002. Fanoušci agentů Muldera a Scully to dokázali ocenit, film totiž tvořil i přirozenou dějovou spojnici.

Druhý film s podtitulem Chci uvěřit oproti tomu hraje už jen sám za sebe. Šest let po skončení televizního seriálu oživili tvůrci sice populární, ale přesto už jaksi „odepsané“ postavy a předhodili je publiku způsobem, jehož sledování vůbec nevyžaduje znalost seriálu. To je výhoda i nevýhoda zároveň: příběh téměř vůbec neodkazuje na to, co se stalo v seriálové minulosti, díky tomu působí svébytně a do hlavních postav se lze bez problémů vcítit na základě naznačených vztahů mezi nimi.

Na druhou stranu takového diváka, který o seriálu Akta X nemá příliš ponětí, nedokáže celá řada situací tak oslovit, jako skalního fanouška. „Normální“ divák tolik neocení, když se na scéně poprvé objeví zarostlý Fox Mulder, nebude přemýšlet o tom, proč Dana Scully působí jako lékařka v katolické nemocnici, nepozastaví se ani nad tím, jakého hlavouna představuje Walter S. Skinner. Bude všechny tyto informace brát jen jako součást filmu, ne něčeho mnohem rozsáhlejšího, co začalo před mnoha lety.

To je samozřejmě v pořádku a film jako takový skutečně samostatně funguje, nepříjemným důsledkem je ale jaksi záměrně zřeďená zápletka, která navíc netěží z tématu existence mimozemského života, v rámci série (i prvního filmu) tolik oblíbeného.

Fox Mulder (David Duchovny) ani Dana Scully (Gillian Anderson) už sice nemají se svou minulostí nic společného a po pravdě řečeno mají svých starostí dost, přesto jsou částečně proti své vůli zataženi do vyšetřování únosu agentky FBI. Celé akce se účastní také bývalý kněz (a pedofil), který má překvapivě přesné vize toho, co se stalo na místě činu. V tomto okamžiku samozřejmě přichází ke slovu Mulderův pozitivní pohled na záležitosti tohoto druhu a naopak praktický skepticismus jeho partnerky, vyvolávající v něm a ve všech kolem pochyby.

Únosů bude přibývat, jasnovidecké vize stále podezřelejšího kněze pomohou objevit části těl předchozích obětí, nebudou chybět ani pokusy na lidech a dávná tajemství, vytvářející netušené vztahy mezi postavami… Nedojde snad jen na oblíbený „černý olej“, hrající velkou roli v mytologii celé série Akta X. Jinak se ale ve všech směrech jedná o trochu více natažený (slabší) díl starého dobrého seriálu, včetně nejistě otevřeného zakončení, poskytujícího prostor jak pro fantazii, tak i případné pokračování.

Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008)

Ono se vlastně není moc čemu divit. Na vzniku filmu Akta X: Chci uvěřit se podílel stejný tvůrčí, produkční a z velké části i herecký tým, jako v případě seriálu – včetně samotného „stvořitele“ Chrise Cartera, který si tentokrát kromě scénáře vzal na starost i režii. Výsledkem je tedy standardní kvalita, která ničím nepřekvapí seriálové fanoušky ani nikoho jiného.

Chris Carter ovšem prohlásil, že pokud bude mít druhý celovečerní film Akta X úspěch, v roce 2012 by mohl světlo světa spatřit film třetí. Těžko říct, jestli se tak nakonec skutečně stane, ale protože by se námět tohoto hypotetického snímku měl opět točit kolem mimozemských témat včetně kolonizace Země a nějakého toho vládního spiknutí, mohlo by se ve výsledku jednat o větší úspěch.

Snímek Akta X: Chci uvěřit je totiž ze všeho nejvíc příjemným nostalgickým návratem do nepříliš vzdálené minulosti, který patřičně ocení pouze skuteční fanoušci seriálu. Naštěstí jich je stále velmi mnoho…

Technické provedení

Obrazový MPEG-4 AVC přepis je kvalitní a čistý, bez viditelných artefaktů, s minimem šumu, bez dodatečného přiostřování a s výtečným kontrastem. Nedostatky se sice najdou, nelze je ale považovat za chybu transferu – scény byly točeny jak na 35 mm film, tak na digitální kameru a rozdíly mezi podáním těchto různých technologií jsou občas prostě jaksi subjektivně znát. Některé exteriéry byly točeny ruční kamerou, takže na první pohled působí méně ostře. Celkově se setkáme s relativně malou hloubkou ostrosti, což je ale podle všeho tvůrčí záměr.

Nelze přímo říct, že by snad film Akta X: Chci uvěřit plně nevyužíval potenciálu vysokého rozlišení, jen prostě po obrazové stránce patří k průměru.

Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008)

Něco podobného lze říct i o zvuku, potažmo hudebním doprovodu. Obojí je totiž víceméně seriálové: hodně dialogů, málo prostorových efektů a nenápadná hudba Marka Snowa na pozadí, takže i když je originální zvuková stopa k dispozici jako DTS-HD Master Audio 5.1, je to v podstatě zbytečné. V celém filmu jsou snad jen dvě nebo tři scény, které dají připomenout existenci subwooferu a zadních satelitů.

Kromě českých titulků je film vybavený i českým dabingem Dolby Digital 5.1, který uvítají zejména ti, kteří mají seriál v češtině „naposlouchaný“ z televize. Drobnou perličkou je čeština, která spolu s ruštinou několikrát zazní i v rámci původního anglického zvuku – jedna z komparzistek mluví coby sestra na nelegálním operačním sále svou mateřštinou.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Akta X: Chci uvěřit.

Bonusy

Pokud disk něčím skutečně vyniká, pak je to bonusová výbava. Ta je skutečně ohromující. Film k dispozici v kinoverzi i režisérském sestřihu (čtyři minuty přidaných scén), některé bonusy jsou k dispozici jen pro jednu z verzí, jiné jsou společné. Mezi ty patří například třídílný dokument o natáčení, popisující na ploše hodiny a půl vše od původních myšlenek na druhý film a práci na scénáři, přes spolupráci s rozsáhlou internetovou komunitou, problémy s produkcí a práci s herci až po finální postprodukci.

Samostatný osmiminutový dokument si zasloužily i masky a speciální efekty, šest minut věnoval režisér Chris Carter prohlášení o „zelené“ výrobě filmu – například používání hybridních automobilů. Tři vynechané scény a deset minut nepodařených záběrů tvoří jediné bonusy v HD, výše jmenovaný zbytek je pouze ve standardním rozlišení. Zcela u všech bonusů je bohužel nutné oželet české titulky.

Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008) Akta X: Chci uvěřit (X-Files, The: I Want to Believe, 2008)

To nejlepší přichází na závěr – film Akta X: Chci uvěřit je na Blu-ray kromě obvyklého audiokomentáře vybaven také BonusView videokomentářem režiséra a producenta, kteří v podstatě neslezou ze svého pravého spodního rohu obrazovky. Zapínat a vypínat tento videokomentář lze velmi jednoduše zeleným tlačítkem, nacházejícím se snad na každém dálkovém ovladači libovolného přehrávače. S tím souvisí další zajímavá interaktivní vlastnost disku – pomocí červeného tlačítka ovladače lze zapnout takzvaný informační mód, zobrazující formou poloprůhledného textu přes obraz filmu údaje o aktuálně dostupných bonusech.

Přehledně je tak vidět, kdy lze stiskem zeleného tlačítka aktivovat zmiňovaný videokomentář; stiskem modrého lze zapnout takzvaný mód „za kamerou“, kdy je film v určitém okamžiku přerušen a je přehrána samostatná krátká sekvence, popisující například ozvučení dané scény, vznik masek nebo efektů, zajímavosti ve scénáři a další. Nakonec je tu ještě žluté tlačítko, které poskytuje přístup ke storyboardům a ilustracím, souvisejícím s aktuálním dějem. Tyto bonusy, plně využívající možností Blu-ray profilu 1.1, jsou k dispozici pouze v prodloužené režisérské verzi filmu. Kinoverze má oproti tomu izolovanou hudební 5.1 stopu, poskytující dialogy nerušený zážitek.

I kdyby nic z toho nedokázalo přesvědčit o nutnosti koupě disku, The X-Files Complete Timeline to dokáže. Jedná se o BD-Live aplikaci, poskytující neuvěřitelně detailní interaktivní databázi všech epizod seriálu. Ty jsou seřazeny do sérií a opatřeny klíčovými slovy, podle kterých je lze dále třídit – není například problém najít všechny epizody, ve kterých se vyskytla černá magie, převtělování nebo telekineze. Vyhledávat lze navíc i na časové ose podle let. Všechny epizody jsou opatřeny podrobným textovým popisem (v angličtině) a fotografiemi, velká část z nich dokonce i krátkou video ukázkou.

Z tohoto pohledu se tedy jedná o jeden z nejlépe vybavených Blu-ray disků, se kterými se v našich končinách lze setkat. Pro jeho plné využití je samozřejmě nutné mít také patřičně vybavený přehrávač – podpora Blu-ray profilu 1.1 je nutností, podpora profilu 2.0 doporučením.

DVDobchod.cz - logo

Mysteriózní thriller Akta X: Chci uvěřit k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Akta X: Chci uvěřit (recenze Blu-ray)

Vložil Marek (bez ověření), 7. Září 2009 - 14:19

Obrázek uživatele Marek

Měl bych lamerský dotaz, za jehož zodpovězení bych byl vděčný: jak spustit BD-Live funkci Materiály Akt X – Spisy Dakoty Whitneyové (o které recenze mlčí, obal ji ale uvádí)? Připojení k internetu i Blu-Ray mechaniku mám, software – PowerDVD 9 Ultra (který by měl BD-Live funkce zvládat).