Bitevní loď (recenze Blu-ray)

vydáno 3. 10. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 18 komentářů

Tagy: Battleship, Bitevní loď, Blu-ray, film, recenze

Bitevní loď (Battleship, 2012) (Blu-ray)

Hračkářský gigant Hasbro vydělal miliony na adaptacích Transformerů a jelikož neprodělal ani na „pravých amerických hrdinech“ alias G. I. Joe, narostl mu hřebínek. Když mohou u diváků uspět roboti měnící se na auta a zase zpátky, popřípadě hrdinní vojáci běhající po Paříži ve skafandrech, proč by se nestala hitem i adaptace lodí.

Ano, té hry, kterou jsme na základní škole zaplňovali čtverečkový papír místo vzorečků chemie a u které jsme jásali ve chvíli, kdy jsme sousedovi potopili mizerně ukrytý křižník.

Stačilo vzít pár ikonických kocábek amerického námořnictva, domyslet si vratkou zápletku s mimozemskou invazí a do prostřed toho všeho naroubovat příběh o nezodpovědném floutkovi, který pod tlakem okolností dospěje, nakope šmejdu z vesmíru pozadí a nakonec si dá kuřecí burrito se svým budoucím tchánem. Že spoileruji? Ale no tak, kolikrát už jsme tuhle pohádku podle totožné šablony slyšeli?

Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012)

Bitevní loď se dá recenzentsky velmi snadno rozcupovat. To musí být jasné asi každému, kdo viděl byť jen jednu upoutávku. S logikou je film na štíru, dějově nabízí jen omletá klišé a klasické dějové obraty, a ani charaktery nejsou vlastně v ničem osvěžující. Zkrátka dokonalý produkt „z flašky“, který se dá přirovnat k tatarce ze sámošky. Někomu z ní může být špatně od žaludku. Lidé s malými nároky a touhou po přímočaré chuti si ji však užijí do sytosti.

TIP: Desítky dalších FullHD screenshotů a podrobné informace o obrazu a zvuku najdete na našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Může za to hlavně Peter Berg, který Bitevní loď pojal tak trochu jako osobní výpověď. Jeho otec sloužil jako námořní historik a malý Pete s ním byl snad na všech myslitelných plavidlech US NAVY. Když pak přišla nabídka režírovat náborové video za 200 milionů dolarů, vůbec neváhal. Ne proto, že by byl zatvrzelý republikán, jenž by chtěl lidem narvat do hlavy, že jen s kulkou v nepřátelském mozku se dá pohodlně žít. Ale kvůli tátovi a jeho kamarádům, jímž chtěl složit velkolepou akční poctu.

Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012)

A to se mu povedlo. Bitevní loď je sice přepáleně patriotistická, veteráni pochodující ve zpomalených záběrech a nakládající nábojnice do děl za zvuků AC/DC vlastně až směšní. Avšak z Bergovy práce je v každé vteřině cítit tvůrčí upřímnost a nekončící letní zábava, již se snaží přenést na publikum. Což se mu za vydatné pomoci vizuálně úchvatných trikových orgií daří více než slušně.

Jakmile si totiž odškrtne nutnou expozici, ve které představí všechny postavy, strany konfliktu a efektně zaútočí na asijský trh, nastartuje regulérní akční orgie, vedle nichž vypadají i Transformers jako chudí příbuzní. Kontaktní souboje se střídají s lodními přestřelkami, eye-candy záběrů je víc než v reklamě na spodní prádlo a dokonce i Taylor Kitsch v hlavní roli není pakem, za které jsme ho měli po Johnu Carterovi.

Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012)

Kdyby film přidal ještě na humoru (nadsázky má dost, ale zapamatovatelných hlášek typu „Koupíme lidstvu další den.“ – „Kdo takhle mluví?“ je nesmyslně málo), šlo by proti Bitevní lodi říct v rámci žánrových mantinelů „letních explozivních blábolů“ jen velmi málo. Před nástupem na palubu si každopádně ujistěte, co od filmu chcete. Myšlenky? Poselství? Komplikovanost? V tom případě vytáhněte Bergmana či Viscontiho. Tady se pluje vstříc první signální. A to výrazně lépe, než v případě posledních dvou bayovských fantasmagorií.

Technické provedení

Ač se film nemusí líbit každému. Po technické stránce nelze vyčíst disku absolutně nic, neboť Bitevní loď je na Blu-ray vyložně ohromující. Vlastně ani nevím, odkud začít, protože chválit se dá naprosto všechno. Od nádherných textur pokožky a tónování tělovek přes perfektní reprodukci záměrně přesaturovaných barev po dokonalou ostrost, kontrast a stínokresbu.

Blučko vás svým vymazleným zpracováním ohromí již v první sekvenci s komunikačním paprskem. A jakmile se dostane ke slovu akce, nelze namítat už vůbec nic. Každý záběr byste si mohli nechat zarámovat, aniž byste si utrhli ostudu. Všudypřítomné lens-flares nevypadaly lépe snad ani ve Star Treku. A kombinace bílých uniforem na zelených trávních je stejně uhrančivá jako když se mimozemské koule prokousávají lodním trupem.

Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012)

Prostě paráda, již podtrhuje i extrémně dynamický mix v DTS-HD Master Audiu. Sice je jen šestikanálový (průměrný český dabing je potom pouze 5.1 DTS), ale i to mu na zbourání vaše obýváku bohatě postačí. Opět se musím vrátit k úvodní scéně s paprskem, který jako první rozvibruje vše od podlahy po okenní tabulky, přičemž ani v následujících dvou hodinách si vaše domácí sestava neodpočine. Buď ji totiž zaměstnají beaty rockových vypalovaček, anebo nekonečná střelba v kombinaci s dalším trilionem skvostných zvukových efektů. Samozřejmostí jsou však i přesně posazené dialogy.

Bonusy

Na druhou stranu, pokud jste zmlsaní bonusovou výbavou příbuzných Transformerů, budete z Bitevní lodi asi trochu zklamaní. Její zhlédnutí vám totiž zabere jen něco málo přes hodinu a žádný z featurettů není vyloženě podrobný. Nedá se však říct, že byste se nedozvěděli nic, na to jsou až příliš profesionálně odvedené a díky smysluplné stopáži (téměř všechny mají okolo 10 minut) i setsakramentsky zábavné.

Začíná se zvolna alternativním finále, na jehož začátku vám Peter Berg vysvětlí, proč se nakonec rozhodl pro jiný závěr, aby následovala 7 minut dlouhá previzualizace akční scény, jež mi ovšem ve světle natočeného finále přišla paradoxně celkem suchá.

Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012)

Suché ale rozhodně nejsou ostatní materiály, z nichž získáte velmi snadno dojem, že natáčení s Peterem Bergem je největší zábava na světě. Jedná se o části All Hands On Deck: The Cast, Preparing for Battle a Commander Pete, ukazující uvolněnou atmosféru na place, Bergovo nekonečné vtipkování, ale i zanícení a podporu herců, kteří se do studia denního chleba mariňáků zakousli s ohromnou chutí. Samozřejmě je vše koncipované jako velké plácání po zádech všech přítomných, na rozdíl od jiných filmů zde ale cítíte, že to všichni myslí upřímně a že se ze všech sil snažili, aby se nadšení štábu otisklo i do filmu.

O nic méně našlapaná je nicméně i dvacetiminutovka „USS Missouri VIP Tour“, ve které se podrobně seznámíte s chloubou amerického námořnictva od přídi až po lodní šrouby. A nezklamou ani několikaminutová ohlédnutí za vizuálními efekty či natáčení na moři a na opravdových bitevních lodích.

Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012) Bitevní loď (Battleship, 2012)

Jen trailer na herní verzi filmu je skutečně tragický, neangličtináře nakrkne, že žádný z bonusů neobsahuje české titulky, a fanoušky očekávaného Second Screen nepotěší, že se na tuhle interaktivní fíčuru česká edice kompletně vybodla.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 10:09

Obrázek uživatele th0ca

Parada, kdo od tohodle filmu ceka neco jinyho nez „jen“ prehlidku toho co se ILM za posledni 2 roky opet naucila noveho, je blazen, ale jinak paradni jizda, kde maj triky hlavu i patu, presne opak toho zverstva co bylo v Transformers 3.

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 18:32

Obrázek uživatele Martin

Ty máš ale pěkně zvrácený smysl pro humor.....

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 14:08

Obrázek uživatele th0ca

vubec netusim co tvoje odpoved ma znamenat, protoze to co jsem napsal je myslim si 100% pravda. Pokud nekdo tvrdi ze Transformers 3 obsahuje triky co maj hlavu a patu tak je blazen. T3 je blitek kdy ILM delalo to co jim tam Bay, s prominutim, sral na stul,… Tenhle film to naopak zvlada na jednicku triky udrzet pod uzdou.

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 14:39

Obrázek uživatele Martin

Mě nešlo o triky, ty jsou v BS samozřejmě skvělý, ale o příběh. A ten byl i na standarty letního blockbusteru neskutečně dementní. A když už je film dementní, měl by být aspoň zábavný – skvělý případ je třeba Indiana Jones – a to tenhle prostě nebyl. Teda pro mě.

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 15:29

Obrázek uživatele th0ca

No tak tim spis, dyt sem psal, ze „pokud clovek v tomhle filmu hleda neco jinyho nez to co se ILM (Industrial Light and Magic = firma co dela triky xD) naucilo za posledni 2 roky, je blazen“… rozhodne by opravdu nebylo na miste ani v tom nejhorsim pripade mluvit o pribehu. To bych si nedovolil. To bych byl blazen ja potom :)

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 15:42

Obrázek uživatele Martin

Tak to jo, když to bereš takhle, je to dokonalý film :)

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil MLaw (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 11:54

Obrázek uživatele MLaw

Jo přesně. Po tomhle filmu aspoň dnešní děti zjistí jakej je Bay neumětel, protože Battleship smetla jalovou dvojku a hlavně degenerovanou trojku Transformerů do záchodu…

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil ZEUS (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 12:26

Obrázek uživatele ZEUS

Lepší než Transformers? Tak to v žádném případě! Jako samotný akční film Bitevní Loď určitě obstojí, nicméně v porovnání s Transformers neobstojí v žádnem případě! A třetí díl je rozhodně nejlepší z celé trilogie!

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil atlass (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 15:47

Obrázek uživatele atlass

bonusy nemaju ceske titulky??? Toto co ma byt? Tento film si potom odomna nezasluzi aby som zanho dal cez 20eur, pockam az ked zlacnie…

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil hexxisek (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 20:48

Obrázek uživatele hexxisek

film se mi libil…skoro :-) tech poslech par minut kdy celou planetu zachranilo par pocvrkanejch duchodcu na muzejni lodi byl fakt nejvetsi pruser co jsem tenhle rok videl !

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 21:54

Obrázek uživatele Martin

A to si asi ještě neviděl 96 hodin 2.....upřímnou soustrast…

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Steve (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 23:27

Obrázek uživatele Steve

Osobně souhlasím s recenzí na 100%.

Pokud od toho filmu nečekáte hluboké myšlenky a neprůstřelnou logiku (což by dle námětu čekal zřejmě jen hlupák), shlédnete poměrně vtipný akční nářez v geniálním vizuálním a zvukovém obalu.

Já jsem si díky tomu film parádně užil už podruhé (v kině i na blučku).

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 4. Říjen 2012 - 23:47

Obrázek uživatele Anonym

Americká pohádka pro ty,kterým funguje pouze polovina mozku. Oslava amerického námořnictva a hrozná propaganda.

„Hoši,tak nastartujem tu starou letadlovou loď a natrhneme těm mimozemšťanům prdele“

Smál jsem se.

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Stíhač (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 8:44

Obrázek uživatele Stíhač

Já jsem se smál i těm námořním manévrům, kdy stačilo shodit kotvu a udělat s bitevní lodí smyk, to bylo stejně retardované jako jako celý film.

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil DJ X-TACY (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 11:02

Obrázek uživatele DJ X-TACY

Koukám že tady je to samej myslitel a umělec. Obvykle nerad reaguju na tyhle řeči těch, co se koukají na film jen proto, aby na něm hledali chyby… Já s recenzí taky naprosto souhlasím. Od filmu jsem dostal přesně to, co jsem očekával. A každému muselo být už z trailerů jasné, co film přinese. Takže vážení myslitelé, věnujte se něčemu smysluplnějšímu a zkuste použít při výběru filmu na který se hodláte dívat tu část těla, kterou se tady tak mohutně oháníte-a to mozek. Možná se potom nebude stávat to, že se budete evidentně koukat na film, který pro vás není vhodný. Je to tady bohužel stejná situace jako třeba na CSFD – tisíc chytrých komentářů o tom, jak je všechno špatně. Ono ty recenze si nečtete jen vy, ale především lidi, co je to zajímá.a co potom získají za obrázek z těch vašich rádoby chytrých keců?! Nesnažte se každýmu filmy zhnusit ještě než se na ně podívá. Myslím,že je dost velký výběr toho, na co se můžete dívat, tak si prosím příště zvolte film hodný vaší intelektuální „velikosti“. A pro vás, kteří se na ten film chcete podívat – klidně si recenzi přečtěte a film zkoukněte, myslím že se budete bavit, a o to jde. Mě se film líbil, a pokud to podle místních chytrolínů znamená, že nemám v hlavě mozek, tak ať…já to nějak přežiju ;)

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 12:31

Obrázek uživatele marko

film som nevidel, neviem podla seba posudit, ale videl som trailery a nepacilo sa mi to, ako vzdy USA zachrani celu planetu… toto fakt nemusim…

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 15:45

Obrázek uživatele Anonym

DJ X-TACY

Pochybuji,že pro tento „duchaplný“ snímek člověk potřebuje býti umělec a myslitel (jak píšeš). Ten film hodnotit mohu a hodnotím ho tak,že je to prostě hovadina. Já jsem od něj očekával akční sci-fi a dostal jsem nesmyslnou pohádku o hrdinství a statečnosti vojáků US Army. Že jsem se bavil? To máš pravdu.Smál jsem se jak už dlouho ne.

Re: Bitevní loď (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Říjen 2012 - 20:23

Obrázek uživatele Anonym

Tak to zas prrr! Pokud tohle není akční sci-fi, tak teda nevím (akce tam je dostatek a fantasmagorií taky). Např. romantická komedie nebo kriminální drama vypadá trošku jinak, nebo se snad pletu? ;)

A btw. říkal tu někdo, že ten film je duchaplný? Je to hovadina, jak píšeš, ale překvapivě to funguje a já se bavil.

A pro úplnost, pohádek o hrdinství a statečnosti vojáků US Army znám poměrně hodně. A některé z nich mají i dost vysoké hodnocení!