Blu-ray filmy na obzoru - #22

vydáno 25. 9. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Akta X, Akta X: Chci uvěřit, Akta X: Film, Blu-ray, Bratři z donucení, Brutální Nikita, Červená pustina, Cesta do středu Země, film, Johanka z Arku, Šípková Růženka, Superpoldové, Vybíjená: Běž do toho na plný koule

Blu-ray Disc logo

Blíží se Vánoce a Blu-ray tituly začínají pomalu zbrojit. Povíme si něco o BD-Live funkcemi nabité Šípkové Růžence a Aktech X, představíme unikátní 3D filmový zážitek, několik trhlých komedií a dojde dokonce i na umění.

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Šípková Růženka (1959)

Šípková Růženka (Sleeping Beauty, 1958)

Mezi klasické animované pohádky studia Disney nepatří jen nejvíc „profláknutá“ Sněhurka a sedm trpaslíků (první celovečerní animovaný film vůbec), ale také vysoce ceněná Šípková Růženka (Sleeping Beauty, FDb.cz). Není proto žádným překvapením, že si s vydáním tohoto titulu ve vysokém rozlišení dalo studio opravdu velkou práci a hodlá z něj udělat nejlépe vybavený Blu-ray disk, jaký bude letos dostupný (a možná nejen letos). Dvoudisková „platinová“ edice vychází 7. října, remasterovaný obraz a zvuk (DTS-HD Master Audio 7.1) je samozřejmostí. Možná důležitější než samotný film a související dokumenty (Picture Perfect: The Making of Sleeping Beauty, The Peter Tchaikovsky Story, Restoring The Sound Track a Four Artists Paint One Tree) je obrovská porce interaktivních, BD-Live využívajících bonusových materiálů a her, kterými Disney hodlá přesvědčit rodiny s dětmi o opodstatněnosti koupě Blu-ray přehrávače a souvisejícího vybavení. Nebude tedy chybět virtuální prohlídka Disneylandu, Movie Chat (zasílání textových zpráv), Movie Mail (možnost zaslání elektronické video pohlednice s vybranou filmovou scénkou), Movie Challenge (interaktivní kvíz), Movie Rewards (různé online aktivity v rámci Disney BD-Live Network jsou oceněny body, které lze vyměňovat za stahovatelný obsah) a další. Po této stránce se bezesporu jedná o nejočekávanější Blu-ray titul roku.

Akta X: Film (1998)

Akta X: Film (The X-Files: Movie, 1998)

Seriál Akta X patří zcela právem k tomu nejslavnějšímu a nejkvalitnějšímu, co se v devadesátých letech obevilo na televizních obrazovkách po celém světě. Celovečerní film Akta X: Film (The X-Files: Movie) vyplnil „mezeru“ mezi pátou (ta měla být údajně poslední) a šestou sezónou seriálu, která na děj filmu částečně navazovala. Jedná se přitom o plnohodnotný celovečerní film, k jehož sledování není bezpodmínečně nutná znalost seriálu – spletitý příběh, točící se tradičně kolem vládních konspirací, genových manipulací a mimozemských témat dokáže snadno zaujmout každého. Studio Fox vydává tento film na Blu-ray 2. prosince s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, několika dokumenty ve vysokém rozlišení, čtyřmi BonusView videokomentáři a audiokomentářem, převzatým z DVD vydání.

Akta X: Chci uvěřit (2008)

Akta X: Chci uvěřit (The X-Files: I Want to Believe, 2008)

Šest let po skončení poslední, deváté sezóny seriálu Akta X a deset let po prvním celovečerním filmu Akta X: Film se konečně objevil dlouho slibovaný druhý film, který měl obsahovat všechno, na co byli diváci seriálu zvyklí: „nesmrtelnou“ dvojici agentů Muldera a Scullyovou, konspirace, nadpřirozené a mimozemské úkazy. Očekávání sice nebyla tak docela naplněna, Akta X: Chci uvěřit (The X-Files: I Want to Believe, FDb.cz) je přesto velmi kvalitní mrazivý detektivní příběh s nezapomenutelnými hrdiny a trochou nostalgie. Studio Fox vydává film na Blu-ray 2. prosince s MPEG-4 AVC obrazem a DTS-HD Master Audio zvukem, zajímavá ovšem je především BD-Live výbava, která se na nějakém titulu studia Fox objevuje úplně poprvé. The X-Files Dossier: Agent Dakota Whitney Files je interaktivní příběh ze světa Akt X, ve kterém řešíte případy jako vlastnoručně „vytvořený“ a personifikovaný agent (nový případ by se měl „objevit“ každý týden). Kromě toho nebude chybět ani několik BonusView videokomentářů, všechny bonusy z DVD vydání (audiokomentáře, vystřižené scény, dokumenty, fotogalerie a samostatná zvuková stopa pro milovníky filmového soundtracku.

Vybíjená: Běž do toho na plný koule (2004)

Vybíjená: Běž do toho na plný koule (Dodgeball: A True Underdog Story, 2004)

Zápasy dospělých ve vybíjené jako hlavní náplň komediálního filmu? S Benem Stillerem v hlavní roli? Co všechno se už dnes netočí… Faktem je, že film Vybíjená: Běž do toho na plný koule (Dodgeball: A True Underdog Story, FDb.cz) skutečně nemohl dlouho sehnat studio, které by bylo ochotné se za něj postavit. Nakonec zariskovalo studio Fox a tah se vyplatil – film se díky originálním a velmi vtipným gagům stal kultovním a jen během prvního roku vydělal pětkrát více, než stál. Na Blu-ray vychází 9. prosince s obvyklou výbavou: DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, komentář režiséra a herců, vystřižené a prodloužené scény, alternativní konec, zkažené záběry a dokumenty o natáčení.

Superpoldové (2001)

Superpoldové (Super Troopers, 2001)

Další průměrná komedie na způsob legendární Policejí akademie – přesně to je charakteristika filmu Superpoldové (Super Troopers, FDb.cz). Ačkoliv nepatří mezi nejoblíbenější, dočká se 9. prosince nadstandardně vybaveného Blu-ray vydání: kromě už obvyklého DTS-HD Master Audio 5.1 zvuku bude k dispozici několik audiokomentářů, 15 vystřižených nebo naopak prodloužených scén s komentářem, BonusView videokomentář, interaktivní hříčka Stupor Troopers: The Drinking Game, dokumenty a trailery. Vydává studio Fox.

Cesta do středu Země (2008)

Cesta do středu Země (Journey to the Center of the Earth 3D, 2008)

Dobrodružný film Cesta do středu Země (Journey to the Center of the Earth 3D, FDb.cz) byl natočen podle slavné knižní předlohy Julese Verna se sympatickými herci, velmi slušnými efekty a odsýpajícím dějem. Při uvedení v našich kinech jsme si ho ovšem mohli užít jen napůl – jak napovídá zkratka 3D za názvem filmu, byl natočen přímo pro trojrozměrná kina IMAX a některé scény na „plochém“ plátně ztrácejí kouzlo či dokonce smysl. Protože se u nás film nikde jinde než v klasických kinech nepromítal, jedna z šancí jak si ho užít ve 3D je právě Blu-ray vydání, které na 28. října připravují studia Warner a New Line. Na jednom disku bude kromě standardní i 3D verze, k jejímuž sledování jsou potřeba speciální brýle s různobarevnými skly (čtvery brýle jsou součástí balení). Bonusová výbava je standardní – komentář režiséra a tři dokumenty o vzniku filmu.

Červená pustina (1964)

Červená pustina (Il Deserto rosso / The Red Desert, 1964)

Drama o osamělosti Červená pustina (Il Deserto rosso / The Red Desert, FDb.cz) je prvním barevným filmem slavného režiséra Michelangela Antonioniho. Vizuálně úchvatný obraz přecitlivělé ženy, bloudící díky chronické úzkosti a depresi reálným světem i drásavými vnitřními krajinami, představuje tradiční umělecký film, k jehož docenění je třeba dosáhnout určitého stupně životního „zasvěcení“. V Evropě vydává na Blu-ray 20. října BFI s původní italskou PCM 1.0 zvukovou stopou a nově restaurovaným obrazem, nechybí ani komentář filmového znalce Davida Forgacse.

Johanka z Arku (1999)

Za zpracování slavného historického příběhu Johanka z Arku (Jeanne d'Arc / The Messenger: The Story of Joan of Arc, FDb.cz) si režisér Luc Besson příliš chvály nevysloužil. Jako historický velkofilm jeho dílo selhává, trpí naivitou bojových scén, přemrštěnou stopáží (160 minut), zdlouhavými dialogy i tragicky přehrávající Millou Jovovich v hlavní roli. Na Blu-ray vydává Sony Pictures 2. prosince, technické specifikace zatím nejsou známy, bonusová výbava by měla obsahovat vše z DVD edice.

Brutální Nikita (1990)

Příběh mladé ženy, která se ocitne na okraji propasti a dostane druou šanci, zřejmě není třeba dlouze představovat. Brutální Nikita (La Femme Nikita / Nikita, FDb.cz) patří spolu se snímky Leon a Magická hlubina mezi nejlepší filmy režiséra Luca Bessona, díky kterým se v očích diváků i odborné kritiky pasoval na filmařského génia. Kromě Anne Parilaudové v hlavní roli a skvělé kameře nelze opomenout ani Jeana Reno v roli Viktora „Čističe“. Na Blu-ray vydává Sony Pictures s MPEG-4 AVC videem a Dolby TrueHD 5.1 audiem, bonusové materiály jsou zatím neznámé.

Bratři z donucení (2008)

Bratři z donucení (Step Brothers, FDb.cz) jsou další komedií z dílny proslulého Judda Apatowa. Will Ferrel spolu s Johnem C. Reillym představují dva dospělé nezaměstnané muže, kteří se stanou nevlastními bratry poté, co se jejich rodiče dají dohromady. Tradiční schéma, obvyklé spíše pro rozpustilé rodinné komedie s protivnými dětmi v hlavní roli, dostává v přisprostlém podání dvou komiků zcela jiný rozměr. Na Blu-ray vydává Sony Pictures 2. prosince ve dvoudiskové edici, jejíž součástí bude kromě filmu samotného také komentář tvůrců filmu a herců, vystřižené scény, hudební video s interaktivním editorem a spousta dalších drobných bonusů.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Blu-ray filmy na obzoru - #22

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Září 2008 - 20:50

Obrázek uživatele Anonym

Cesta do středu Země 3D ten efekt bude k videni na jake koliv full hd tv jen za pomoci bryli nebo to musi tv podporovat diky za vysvetleni.

Re: Blu-ray filmy na obzoru - #22

Vložil d.f.h, 27. Září 2008 - 1:02

Obrázek uživatele d.f.h

Funguje to jen za pomoci brýlí, je to starý dobře známý princip.