Blu-ray recenze: Vinyan - Dobyvatelé barmské džungle

vydáno 28. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, recenze, Vinyan

Vinyan - Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan / Lost Souls, 2008) (Blu-ray)

Není nad zavádějící distribuční názvy a klamavé obaly méně známých titulů! Jistě, pro distributora se jedná o nejjednodušší způsob, jak člověka ke koupi neznámého snímku přinutit, takže je to pochopitelné. Ale rozhodně ne férové. Od Vinyan tedy logicky nečekejte žádné dobývání barmské džungle. Do přírody se s hlavními hrdiny sice podíváte, ale po chvilce se tam ztratíte.

Víc než o dobývání džungle je proto Vinyan spíš o útěku z ní. O přežití a o rodinné tragédii. Ústřední dvojice Jeannne a Paul Bellmerovi totiž před půl rokem ztratili syna, kterého smetla vlna tsunami. Když ale Jeanne jednoho dne svého údajně mrtvého syna spatří v televizi, i přes nejistotu, jestli se o chlapce opravdu jedná, se s Paulem vydávají do hlubin barmské džungle, aby svého potomka našli.

Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008)

Tamní pašeráci ale brzy prokouknou celou situaci a uvědomí si, že víc než o hledání syna je tahle výprava o zacelování starých ran. Jeanne je totiž i po půl roce od ztráty potomka na pokraji zhroucení a její duševní nestabilita jí nutí hnát se za iluzí. Paulovi nějakou chvíli trvá, než si to sám uvědomí, tou dobou je už ale barmští převozníci natahují o peníze, jak jen to jde, aby je nakonec opustili na kraji džungle. Paul a Jeanne se tak ocitají sami uprostřed divočiny, která neskýtá nebezpečí v podobě zvířat nebo nehostinné flóry, ale především v podobě zdejších lidožravých domorodců.

Tato recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Nečekejte žádné dobrodružství. Vinyan je těžce osobní záležitost, která nechává diváka nahlédnout do samotného nitra duší hlavních postav. A není to pěkný pohled. Zatímco Jeanne s přibývající stopáží opravdu ztrácí rozum, Paul čelí složitým rozhodnutím – pokračovat ve výpravě a přiživovat Jeanninu naději? Zrušit výpravu a žít s vědomím o možnosti, že jejich chlapec někde opravdu přežívá?

Pro manželský pár to nejsou nikterak jednoduché okamžiky. Jeannino zoufalství se někdy v polovině stopáže přehoupne do děsivé psychózy, která spolu s nejistotou, jež pár obestírá (Kam je pašeráci vezou? Přežijí? Co mají dělat ztraceni v džungli? Kdo jsou ti neustále je sledující domorodí chlapci?), tvoří podklad pro zatraceně děsivou podívanou. Pro thriller toho nejhrubšího zrna.

Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008)

Na režijní styl Fabrica Du Welze se ale hodně těžko zvyká. První minuty filmu utíkají jen velmi pomalu a jsou zmatečné. Potřebu takové expozice si ale divák uvědomí až později, stejně jako fakt, že Welze svou ledabylou kamerou jen podtrhuje duševní stav svých hrdinů. Ti jsou opravdu na dně a ačkoliv divák prakticky nikdy netuší, co je čeká na dalším kroku, někde hluboko si uvědomuje, že to asi nic příjemného nebude.

Welzeovi se musí nechat, že sice natočil film, na který je doslova nepříjemné se koukat, na druhou stranu ale v divákovi zanechává hodně hluboký šrám. Na Vinyan ještě hodně dlouho nezapomenete. Ke konci už sice zápletka s malými chlapci nabírá na drobné absurditě, ale na druhou stranu je tak neskutečně děsivá, že budete nedostatky vnímat jen stěží.

Z dramatu a trhilleru se v posledních minutách stává nefalšovaný horor, který se ale k žánru nehlásí lekačkami nebo krví, ale neskutečně hutnou atmosférou. Ze zešilující Jeanne jde strach, který se člověku vžírá pod kůži.

Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008)

Vinyan je nesmírně zajímavý film. Sice se na pultech obchodů bude tvářit jako nudná béčková splácanina, ale nenechte se zmást. Je to skvělý psychologický thriller, který na ploše rozumných devadesáti minut naprosto rozebere své zdeptané postavy a uvrhne je do toho nejděsivějšího prostředí s tím nejděsivějším problémem: Jejich syn je mrtev, ale naděje je žene do nitra samotného pekla. A dohání je k šílenství.

Technické provedení

Přepis je na tom špatně. Hodně. Občas dokonce vypadá spíš jako DVDčko. Mizerná kvalita ale není ani tak odrazem špatné práce při tvorbě Blu-ray, jako mizerného zdrojového materiálu. Vinyan totiž podle všeho vypadalo špatně už na filmovém pásu.

TIP: Další informace o disku a další screenshoty najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Snímek v každém záběru „obohacuje“ solidní dávka zrna, které navíc doprovází barevný a dokonce hrubý bílý šum! Obraz postrádá barevnou hloubku a kvalitní kontrast, chybí mu ostrost a drobnokresba. Víc než pár let starý film technicky připomíná spíš horory Daria Argenta ze sedmdesátých let. Barvy jsou pobledlé, černá je opravdu černá jen málokdy, její světlejčí odstíny chytají zelený nebo hnědý nádech a jasové přechody se potýkají se značnou posterizací.

Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008) Vinyan: Dobyvatelé barmské džungle (Vinyan, 2008)

Ale připomínám – očividně se jedná o záměr, ostatně „špinavá“ vizuální stránka jen podtrhuje zoufalství, ve kterém se postavy ocitají. Nutno navíc dodat, že přepisu byl dodán dostatek prostoru k tomu, aby „dýchal“ – datový tok je dostatečně vysoký, aby se macroblocking objevoval jen v některých extrémních případech (jako třeba otevírací „bublinková“ scéna).

Oproti DVD, na kterém film vyšel pouze s francouzským dabingem, má Blučko také původní zvukovou stopu. Jak je ale u Blu-ray edice zvykem, pouze v šestikanálovém SD.

Bonusy nejsou

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Blu-ray recenze: Vinyan - Dobyvatelé barmské džungle

Vložil jirka (bez ověření), 28. Červen 2011 - 17:13

Obrázek uživatele jirka

mám dotaz k formátu obrazu u většiny nových filmů-proč je to 2.35:1 a ne 1.78 nebo 1.85:1? Kdo se má pořád dívat na ty ohavný pruhy? K čemu pak jsou 16:9 televizory?

Re: Blu-ray recenze: Vinyan - Dobyvatelé barmské džungle

Vložil st39.6, 28. Červen 2011 - 17:24

Obrázek uživatele st39.6

protoze je to pomer stran, ve kterem film vznikl. kdyby se musel prizpusobit 16:9, doslo by k orezu, viz. napr. http://hdmag.cz/…a-co-dohanet